Άρθρο 32: Εξευτελίζουν τις κοινοβουλευτικές διαδικάσιες και (ξανα)κουρελιάζουν το Σύνταγμα

Τακτικισμοί θλιβερής πολιτικής παρακμής από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το άρθρο 32, που προβλέπει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από μια πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Ανοίγοντας τη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο που αυτή η αποσύνδεση θα επιτευχθεί: ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, προσφυγή στο λαό για απευθείας εκλογής Προέδρου.

Στον αντίποδα η ΝΔ προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους, διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από το λαό. Την ίδια στιγμή, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να επιβάλλει την επιπλέον θέση του πως ό,τι ψηφίσει η σημερινή Βουλή, «δεσμεύει» την επόμενη και αναθεωρητική, ώστε η δική του εκδοχή επί του επίμαχου ζητήματος να επιβληθεί από τώρα, κάτι που είναι εξώφθαλμα αντισυνταγματικό.

Η ΝΔ υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει θέμα «δεσμευτικότητας» και πως η νέα Βουλή με τη σύνθεση που θα αναδείξουν οι εκλογές θα αποφασίσει το περιεχόμενο των εκλογών. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλλιει την σχετική πρόταση, τώρα οργανώνει ελεγχόμενη αποχή βουλευτών του από την δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά από έναν μήνα, ούτως ώστε να μην ξεπεράσουν οι θετικές ψήφοι τους 179. Έτσι θα χρειάζονται 180 στην επόμενη Βουλή για να εφαρμοστεί η αλλαγή.

Μάλιστα κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για μεγάλη αποχή, προκειμένου να μην συγκεντρωθούν ούτε καν 150 θετικές ψήφοι, και να ακυρωθεί η διαδικασία αλλαγής του επίμαχου άρθρου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης