Άνευ ουσίας οι συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς - Οι αποφάσεις έχουν παρθεί από την κυβέρνηση - Τι γράφει η WSJ

Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό είναι προσχηματική. Έχει ήδη αποφασιστεί να δοθεί το όνομα σε σύνθετο χρονικό προσδιο0ρισμό (Νέα Μακεδονία), ενώ οι ελληνικές απαιτήσεις για τα λεγόμενα αλυτρτωτικά θα καλυφθούν με... υποσχετικές δηλαδή με διμερείς συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας έχει και την πλειοψηφία στην Βουλή που είναι: Οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, 3-4 από το Ποτάμι, 4-5 από τους ΑΝΕΛ, ενώ δεν αποκλείεται και στροφή από το ΔΗ.ΣΥ. Οι ΑΝΕΛ θα λένε λευκό (βλέποντας ότι τελικά το όνομα περνά από άλλους).

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει λοιπόν να προχωρήσει αφού τα "κουκιά" βγαίνουν, γι αυτό και στα τηλεπαράθυρα στελέχη της μιλάνε ξεκάθαρα για ευκαιρία που δεν θα χαθεί.

Ένα ζήτημα είναι αν οι Σκοπιανοί καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους (ο Καμμένος σε αυτό ελπίζει για να υποστηριξει ότι δήθεν δεν θα υπέγραφε). Μάλλον θα συνεννοηθούν αν συνυπολογίσειν κανεις τις πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντης του με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δημιουργεί έντονες ανησυχίες, ενώ τόνισε επίσης πως ο κ. Τσίπρας διχάζει τους Έλληνες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση προχωρά σε παραχωρήσεις χωρίς να εξασφαλίζει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε επίσης ότι "η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος>. Και κατέληξε στο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες λύση δεν μπορεί να δοθεί. Ωστόσο δεν αποκλέιεται να δει την κυβέρνηση να υπογράφει μέσω Βουλής χωρίς να μπορέι να κάνει κάτι (πέραν του να εισπράξει δημοσκοπικά τα όποια οφέλη).

Στο μεταξύ:

- Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε ήδη με την Φώφη Γεννηματά και τον κ. Κουτσούμπα.

- Αύριο θα γίνει το συλλαλητήριο στην Αθήνα. 

- Οι εθνικιστές των Σκοπίων δηλώνεουν ότι δεν πρέπει να παζαρευτί τίποτε γιατί "το όνομα είναι Μακεδονία και αλυτρωτικά δεν υπάρχουν πουθενά".

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

«Mε την ελληνική οικονομία να σταθεροποιείται και τον στόχο για έξοδο από τα προγράμματα να είναι ορατός, ίσως η στιγμή είναι η κατάλληλη» για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα της πΓΔΜ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. 

«Ένα μικροσκοπικό βαλκανικό έθνος βαδίζει προς την ένταξή του στους ισχυρότερους συνασπισμούς της Δύσης. Πρώτα όμως, πρέπει όλοι να συμφωνήσουν για το όνομά του» γράφει η WSJ.

«Πρώην ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας με την ονομασία "Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας", κράτησε τη συντομευμένη εκδοχή της ονομασίας όταν ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 27 χρόνια. Το γεγονός αυτό πυροδότησε διένεξη με τη γειτονική Ελλάδα, περιοχή της οποίας ονομάζεται Μακεδονία, όπως το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από τότε οι δύο χώρες φιλονικούν και η Αθήνα έχει κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο ώστε να εμποδίσει τους νεόφερτους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η διαμάχη ωστόσο περί του νοήματος 2.500 χρόνων ιστορίας οδεύει προς επίλυση, εν μέρει εξαιτίας της πρόκλησης που συνιστά η επανεμφανιζόμενη Ρωσία.

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την ονομασία πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου.

Στις πιθανές ονομασίες περιλαμβάνονται η "Νέα Μακεδονία", η "Άνω Μακεδονία" και η "Βόρεια Μακεδονία". Άνω του 70% των πολιτών της πΓΔΜ υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου που διενεργήθηκε από το International Republican Institute’s Center forInsights» επισημαίνει.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης