Η ομάδα AETOS με μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Πατρών συμμετέχει σε διαγωνισμό διαστημικής

Η ομάδα AETOS αποτελείται από μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Πατρών και για δεύτερη χρονιά συμμετέχει στο διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece".

Και φέτος η ομάδα καλείται να οραματιστεί μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει έναν δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού για να την εκτελέσει. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή με την βοήθεια αλεξίπτωτου εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Η περσινή αποστολή της ομάδας ήταν η χρήση του δορυφόρου ως δρομολογητή Wi-Fi σκοπός του οποίου ήταν η παροχή σύνδεσης σε μια κατάσταση εκτατής ανάγκης και η ταυτόχρονη καταγραφή διαφόρων μετρήσεων όπως υπεριώδους ακτινοβολίας, υψομέτρου και ραδιενέργειας. Ύστερα, τα δεδομένα αυτά αναρτηθήκαν στην ιστοσελίδα της ομάδας.

Η φετινή αποστολή έχει ως στόχο την κατασκευή δύο δορυφόρων CanSat, από τους οποίος ο μικρότερος θα είναι τοποθετημένος στο εσωτερικό του μεγαλύτερου.

Τι στιγμή που ο μεγάλος δορυφόρος θα απελευθερωθεί από τον πύραυλο οι δυο δορυφόροι θα αποκοπούν. Ο μικρός θα ακουμπήσει πρώτος το έδαφος. Και οι δύο θα παίρνουν μετρήσεις από τα ίδια στοιχεία και στο τέλος θα συγκριθούν τα αποτελέσματά τους και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ομάδας με τη μορφή διαγραμμάτων.

Σημαντική είναι οι αναφορά της τεράστιας βοήθειας που έχει λάβει η ομάδα από το σχολείο της Πειραματικό Λύκειο Λάγγουρα Πατρών και από τους χρηματοδότες της. Ωστόσο για την εκπλήρωση της αποστολής απαραίτητη είναι η οικονομική αρωγή από εξωτερικούς παράγοντες, όπως εταιρίες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνεπώς, σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον για την στήριξη της ομάδας τα παιδιά θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Στην ομάδα συμμετέχουν οι μαθητές: Αναστάσης Παναγόπουλος, Κλεοπάτρα Γιαννίκα, Χρήστος Γαλάνης, Μαρία Παναγοπούλου, Λεονόρα Σολωμού, Δήμητρα Σωτηροπούλου, Ερμής Ευθυμίου-Μούζουρας, Χριστιάνα Κρίκη, Μαριάννα Κρίκη, ενώ υπεύθυνη εκπαιδευτικός είναι η Ευαγγελία Κουνάβη.