ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΜΑ: ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας στη συνεδρίασή του της 5/12/2011  ενημερώθηκε για τις αρνητικές  εξελίξεις, σχετικά με το διαχρονικό αίτημα της πόλης, για παραχώρηση τμήματος του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο.
Το γνωστό πρωτόκολλο  συνεργασίας, το οποίο έχει υπογραφεί στις 30/10/2010 μεταξύ του ΟΛΠΑ και του Δήμου Πατρέων, στην ουσία αποτελεί κυβερνητικό έγγραφο-δέσμευση, μιας και έχει προέλθει σαν αποτέλεσμα τριών συναντήσεων στην Αθήνα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.
Στις συναντήσεις αυτές, οι οποίες κράτησαν τρεις μήνες (Αύγουστο-Οκτώβριο 2010) συμμετείχαν οι τέσσερις συναρμόδιοι υπουργοί ή οι αναπληρωτές τους και οι γραμματείς των υπουργείων.
Οι παραπάνω εκπρόσωποι της κυβέρνησης, συνοδεύονταν από νομικούς, χωροτάκτες, διευθυντές των υπουργείων, ειδικούς
συμβούλους στα θέματα αρμοδιότητας του κάθε υπουργείου, καθώς και τουςδιευθύνοντες την ανώνυμη εταιρεία ΟΛΠΑ.
Στις συναντήσεις παρευρίσκοντο τόσο ο Δήμος Πατρέων με επικεφαλής το Δήμαρχο όσο και ο τότε Νομάρχης και βουλευτές του Νομού.

Μετά από κάθε συνάντηση, υποτίθεται πως γινόταν από τους αρμόδιους  επεξεργασία των θεμάτων που  αφορούσαν το  υπουργείο τους. Έτσι φθάσαμε στην τελευταία συνάντηση, αποτέλεσμα της οποίας είναι και το κείμενο το οποίο έφερε στην Πάτρα προς υπογραφή, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος.
Στην ουσία επρόκειτο για ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Πόσο πιο επίσημη μπορεί να είναι μια κυβερνητική δέσμευση!
Από τότε, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις για υλοποίηση των όσων αναφέρονται στο κείμενο, τίποτα δεν έχει γίνει.
Αντί γι αυτό, τις τελευταίες ημέρες πληροφορηθήκαμε με αγανάκτηση, πως στις 31/12/2011 μεταφέρεται η ΟΛΠΑ ΑΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Είναι φανερό πως αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα βρεθεί ανακόλουθη με την υπόσχεσή της και όσα στην ουσία έχει υπογράψει.
Η Πάτρα χάνει για πάντα την επαφή  της με τη θάλασσα. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, συναισθανόμενο την τεράστια ιστορική ευθύνη του  αν κωφεύσει σε αυτήν την προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης, αποφασίζει:
Να καλέσει τους βουλευτές Αχαΐας, ιδιαίτερα όσους σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και τον κ. υπερπεριφερειάρχη-εκπρόσωπο της κυβέρνησης, να προχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών στις παρακάτω ενέργειες.

1.    Να απαιτήσουν από τον υπουργό Ναυτιλίας, να στείλει την επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, πως το συγκεκριμένο τμήμα των 3.500 μ. (το  έχει αποδεχθεί και υπογράψει ο ΟΛΠΑ) μπορεί να αποδεσμευτεί
από την ανώνυμη εταιρεία, μιας και ήδη λειτουργεί το νέο λιμάνι.

2.    Να απαιτήσουν από τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψει με τον ΟΛΠΑ, την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης του 2001 και με βάση όσα παραπάνω έχουν καταγραφεί, να επαναπροσδιορίσει τη χερσαία λιμενική ζώνη, που έχει παραχωρηθεί στον ΟΛΠΑ. Να προσθέσει τα νέα και πανάκριβα περιουσιακά στοιχεία (πληρωμένα και από τους πατρινούς -ακριβό δώρο σε μια ανώνυμη εταιρεία- 150.000.000 ευρώ)  και να αφαιρέσει κάποια από τα παλιά.
Το αιτιολογικό είναι σαφές. Το λιμάνι μεταφέρθηκε και η πολιτεία πρέπει να κρατήσει το λόγο της και να επιστρέψει στην πόλη το τμήμα που της ανήκει. Εξάλλου με την πρόταση της κυβέρνησης, ο ΟΛΠΑ κρατάει ( κακώς βέβαια αλλά προσωρινά πιστεύουμε) και τα  ¾  του παλιού λιμανιού.

3.    Αυτόματα το τμήμα των 3.500μ. επανέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης, το παραχωρεί με την ίδια ή άλλη πράξη (για 49 χρόνια για παράδειγμα, όπως στη Θεσσαλονίκη) στο Δήμο της Πάτρας.

Αποφασίζει επίσης

1.    Να πραγματοποιήσει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου που βρίσκεται στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, μεταξύ της Γούναρη και της Αγίου Νικολάου. Μέχρι τότε καλεί την κυβέρνηση και τον ΟΛΠΑ να σεβαστούν τις υπογραφές τους και να  υλοποιήσουν όσα έχουν υπογραφεί στις 31/10/2010.

2.    Να ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να παρευρεθούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση παρουσιάζοντας και την τελική λύση του προβλήματος.

3.    Να ζητήσει από τους βουλευτές και τον υπερπεριφερειάρχη, να έχουν δώσει λύση, στο τόσο σοβαρό για το μέλλον της πόλης, την ανάπτυξή της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της θέμα και να παρευρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

4.    Εφόσον μέχρι τότε υπάρξει κωλυσιεργία και δεν έχει δοθεί οριστική λύση, ο Δήμοςτης Πάτρας από την επόμενη ημέρα, θα προχωρήσει σε μονομερή υλοποίηση όσων η κυβέρνηση και ο ΟΛΠΑ έχουν δεσμευτεί και υπογράψει και θα προχωρήσει στην άμεση δέσμευση του χώρου, με τρόπο ο οποίος και θα αποφασισθεί στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

5.    Στο συγκεκριμένο Συμβούλιο καλούνται να παρευρεθούν όλοι οι φορείς της πόλης αλλά και όλοι οι πολίτες της Πάτρας.

Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί άμεσα τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε κάθε αρμόδιο.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης