Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα με τον «Γάμο της Γιαννούλας της Κουλουρού» και την παρέλαση της Μπούλας

Η μεγάλη μέρα της Τσικνοπέμπτης έφτασε. Η μεγάλη γιορτή που όλοι περιμένουν. Όλη η πόλη γιορτάζει...Σε κάθε γειτονιά, στα πεζοδρόμια, στις γωνίες, στα σχολεία, στις δημόσιες κι ιδιωτικές υπηρεσίες η τσίκνα έχει την τιμητική της.

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα και στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις.

Αρκεί μια βόλτα από το πρωί στην πόλη για να νιώσει κανείς την αυθεντικότητα του εθίμου, να μεθύσει με τις μυρωδιές της τσίκνας και του κρασιού, να γευτεί τις ψητές λιχουδιές, να αφεθεί στους χορούς και τις μουσικές. Όλοι ψήνουν, όλοι προσφέρουν στους περαστικούς, όλοι γελάνε και χορεύουν. Παντού αυτοσχέδιες ψησταριές, η πόλη όλη μια υπαίθρια γιορτή. Ένα μεγάλο υπαίθριο γλέντι, όπως προστάζει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο, περιμένει τους Πατρινούς.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων έχει ετοιμάσει για τους Πατρινούς η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας.

 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΕ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΛΙΜΑ

 -Το πρωί η Παραδοσιακή Μπάντα Χάλκινων Πνευστών από την Αριδέα του Γιάννη Δέσκου θα μεταφέρει το αποκριάτικο κλίμα στους πρώην γειτονικούς δήμους που συνενώθηκαν στο νέο διευρυμένο καλλικρατικό Δήμο Πατρέων.

Παράλληλα το πρωί, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεών του, το Καρναβάλι των Παιδιών συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

-Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο Ρίου, ώρα: 11.30

Παιδικά δρώμενα στους χώρους των σχολείων

Σε πείσμα των καιρών και των παραμυθιών με άσχημο τέλος, η Δημοτική Κοινότητα Ρίου θα γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη στο χώρο των σχολείων. Οι μικροί καρναβαλιστές θα συμμετάσχουν με ζωγραφική δρόμου και δρώμενα, κατά την διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις! Παρουσία της Παραδοσιακής Ορχήστρας Χάλκινων Οργάνων από την Αριδέα του Γιάννη Δέσκου.

-Πλ. Γεωργίου, ώρα:12.00

Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρού»

Από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών.

Έναρξη πομπής νύφης από την Ρήγα Φεραίου και Γούναρη (12:00)

Έναρξη πομπής γαμπρού από την Ρήγα Φεραίου και Κολοκοτρώνη (12:00)

Συνάντηση και Γλέντι στη Πλατεία Γεωργίου (12:30)

Η Γιαννούλα, που λέγεται πως η μητέρα της ήταν τσιγγάνα, ντυμένη νύφη μαζί με τις φίλες της θα περπατήσουν στον πεζόδρομο της Ρ. Φεραίου (από Γούναρη έως Γεροκωστοπούλου) ξεσηκώνοντας τους περαστικούς και καλώντας τους στον γάμο της. Αντίστοιχα, ο γαμπρός Ιούλσος, με τη δική του συνοδεία και μεταφέροντας τη βάρκα του, θα περπατήσουν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου (από Κολοκοτρώνη έως Γεροκωστοπούλου)  παρασύροντας κι εκείνος τον κόσμο να συμμετέχει στο μεγάλο γεγονός. Οι ήχοι των κρουστών, η καρναβαλική διάθεση και η ευθυμία της ημέρας θα πρωταγωνιστήσουν με αποκορύφωμα τη συνάντηση του ζευγαριού στην Πλατεία Γεωργίου, όπου με τη συνοδεία ορχήστρας θα στηθεί γλέντι με παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια και χορούς με συνοδεία ζωντανής ορχήστρας.

Οι μαθητές του σχολείου θα πρωταγωνιστήσουν στο δρώμενο, ακολουθώντας  την πομπή μεταμφιεσμένοι σε τσιγγάνες, τσιγγάνους και ρεμπέτες, πάντα πιστοί στους ρόλους τους και θα χορέψουν τα χορογραφημένα παραδοσιακά τραγούδια στην πλ. Γεωργίου. 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η επαφή των μαθητών με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας και η προτροπή διατήρησής τους στο μέλλον όσο και η ποιοτική διασκέδαση που αφορά τη μεταμφίεση σε συνδυασμό με τη δραματοποίηση, τον χορό και το τραγούδι, που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την έννοια του καρναβαλιού και δυστυχώς έχει εκλείψει στις μέρες μας.     

Την εκδήλωση επιμελούνται η διευθύντρια του σχολείου Κατερίνα Γεωργίου και οι καθηγητές Θεάτρου Γιούλη Δούβου, Γυμναστικής Ευρώπη Λώλου και Αθανάσιος Λουκόπουλος, Εικαστικών Νάντια Στεφανοπούλου, Γερμανικών Ελένη Τερζή και Μουσικής Αθανάσιος Οικονομόπουλος.

-Αργά το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας η Μπάντα Χάλκινων Πνευστών από την Αριδέα του Γιάννη Δέσκου θα διαμορφώσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα κεφιού και παραδοσιακής Αποκριάς που αρμόζει στη γιορτή.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

 Όμως επίκεντρο των εκδηλώσεων, που θα διοργανώσουν ο Δήμος Πατρέων και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας,  αποτελεί η Άνω Πόλη και κυρίως η οδός Γερμανού, όπου αναβιώνουν τα λαϊκά έθιμα τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.

Κεντρικό δρώμενο της βραδιάς θα είναι "Η παρέλαση της Βασίλισσας Μπούλας", που θα αρχίσει γύρω στις 7.30μμ από τα Ταμπάχανα και ακολουθώντας την οδό Γερμανού θα καταλήξει γύρω στις 21.00 στη πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Θα παρελάσουν το Μουσικό Άρμα, η Μπάντα του Δήμου, καρναβαλιστές ντυμένοι Μπούλες, η ταβέρνα της βασίλισσας Μπούλας με την «κομπανία» της, Σύλλογοι Παραδοσιακού Χορού ντυμένοι μπούλες και καρναβαλικό λεωφορείο με μέλη πληρωμάτων.

Πάνω στην ταβέρνα θα υπάρχει η Βασίλισσα Μπούλα και η Μπάντα Χάλκινων Πνευστών από την Αριδέα του Γιάννη Δέσκου, η οποία θα παίζει βαλκανικούς, ελληνικούς και αποκριάτικους σκοπούς δίνοντας το έναυσμα για χορευτικό ξεφάντωμα.

Την ταβέρνα θα πλαισιώνουν οι ακόλουθοι σύλλογοι της πόλης που θα χορεύουν στους παραδοσιακούς ρυθμούς: Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Χορευτικό Τμήμα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών, Χορευτικό Τμήμα του «Φάρου» Ποντίων, Λύκειο Ελληνίδων, Πολιτιστική Λέσχη των Εργαζομένων του ΟΤΕ, Χορευτικός Όμιλος Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών, Χορευτικό Τμήμα των Δασκάλων, Χορευτικό των Λέσβιων Αχαϊας, Σύλλογος «Ελλήνων Χορός» και Σχολή Χορού Παναγιώτη Κατσίκη.

Η πομπή θα σταματάει ανά διαστήματα και θα στήνονται γλέντια και χοροί.

Φτάνοντας η παρέλαση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου θα υπάρχει πάλκο με μουσικά δρώμενα όπου θα παίξει η Μπάντα Χάλκινων Πνευστών από την Αριδέα του Γιάννη Δέσκου και στη συνέχεια η επταμελής ορχήστρα από τα Μουσικά Εκπαιδευτήρια Θεοδώρου, που εγγυάται ένα γλέντι με λαϊκά, δημοτικά, νησιώτικα και αποκριάτικα τραγούδια.

*Τα Μπουρμπούλια συντονίζονται στο ρυθμό της Τσικνοπέμπτης. Το 2ο Μπουρμπούλι, που θα πραγματοποιηθεί στην «Ακτή Δυμαίων» και θα αρχίσει στις 21.00, θα έχει θέμα εναρμονισμένο με την ημέρα: «Το Τσικνιστό». Το θέμα θα προβάλεται και θα υποστηρίζεται είτε μέσω διακοσμητικών στοιχείων, μέσω δρώμενων και μέσω των κατάλληλων μουσικών επιλογών.