Πλούσιο το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Τσικνοπέμπτης στην Πάτρα(ΦΩΤΟ)

Τσικνοπέμπτη: μέρα γιορτής και αυθεντικής αποκριάτικης διάθεσης, μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους μας να δραπετεύσουμε προσωρινά από τον κλοιό της σκληρής καθημερινότητας που ταλανίζει το λαό μας.

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο παραδοσιακό αποκριάτικο χρώμα και στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις.

Όλη η πόλη γιορτάζει...Σε κάθε γειτονιά, στα πεζοδρόμια, στα σχολεία, στις δημόσιες κι ιδιωτικές υπηρεσίες, στα καφέ και όπου μπορεί να φτάσει ο νους η τσίκνα έχει την τιμητική της.

Μια βόλτα από το πρωί στην πόλη και εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η μέρα αυτή είναι διαφορετική. Η αυθεντικότητα του εθίμου σε όλο της το μεγαλείο. Οι Πατρινοί μεθούν με τις μυρωδιές της τσίκνας και του κρασιού, γεύονται τις ψητές λιχουδιές, αφήνονται στους χορούς και τις μουσικές, στήνουν επιτόπια υπαίθρια γλέντια, ανταλλάσσουν ευχές και πειράγματα. Μια ατέλειωτη γιορτή όπου όλοι ψήνουν, όλοι προσφέρουν στους περαστικούς, όλοι γελάνε και χορεύουν. Ένα εκτεταμένο πεδίο όπου η ευθυμία και η σάτιρα ξεχειλίζουν. Παντού αυτοσχέδιες ψησταριές, η πόλη όλη σε αποκριάτικη εγρήγορση. Ένα μεγάλο υπαίθριο γλέντι, όπως προστάζει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο, περιμένει τους Πατρινούς.

Στο κλίμα αυτό της χαράς και της εξωστρέφειας είναι συντονισμένο το πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που έχει ετοιμάσει για τους Πατρινούς η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας.

Από το πρωί η πόλη θα συντονιστεί στους γιορτινούς καρναβαλικούς ρυθμούς, ενώ στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Νόρμαν έχει προγραμματιστεί λαϊκό και ρεμπέτικο γλέντι με την ορχήστρα «Η Τετράς του Πατρέα».

Η ορχήστρα «Τετράς του Πατρέα» αποτελείται από τέσσερις  φίλους: τον Γιώργο Μιχαλόπουλο κιθάρα, τον Ανδρέα Ασημακόπουλο μπουζούκι, τον Νικόλα Ασημακόπουλο τζουρά και τον  Χρήστο Ασημακόπουλο μπαγλαμά. 

Δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια μέσα σε καφενέδες  της Πάτρας, από την  ανάγκη έκφρασης  μουσικών συναισθημάτων.                                                                                                   

Το χρώμα της μελωδίας της ορχήστρας, που θυμίζει γνήσιο παλιό  πειραιώτικο ρεμπέτικο, είναι αυτό που τους χαρακτηρίζει και τους κατατάσσει στο ρεμπέτικο τραγούδι. Τα μουσικά όργανα που απαρτίζουν την ορχήστρα: τζουράς, μπαγλαμάς, μπουζούκι, κιθάρα, είναι το στοιχείο που κουρδίζει τον ήχο και το ύφος του λαϊκού τραγουδιού της Ελληνικής εργατιάς, του λιμανιού, των πόλεων και του τεκέ, που κάνει την εμφάνισή του στις αρχές του εικοστού αιώνα και ακμάζει από το 1930 έως το 1950. 

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΟΥΣ 

Επίκεντρο των φετινών απογευματινών και βραδινών εκδηλώσεων και δρώμενων, που διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας, θα είναι η Άνω Πόλη, ωστόσο οι δράσεις θα επεκταθούν και στην Κάτω Πόλη μέχρι το Μώλο της Αγίου Νικολάου δίνοντας χρώμα και στο ιστορικό κέντρο.

Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος της Κουλουρούς» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

19.30   Γαμήλια πομπή με σημείο συνάντησης και αφετηρία την Αγία Αικατερίνη.

Διαδρομή: Bότσαρη, Γούναρη, Κορίνθου, Πατρέως, Αγίου Ανδρέου, Κολοκοτρώνη, ΄Οθωνος Αμαλίας, Λιμάνι (στο αριστερό μέρος της εισόδου της προβλήτας του Μώλου της Αγ. Νικολάου) όπου  η πομπή υποδέχεται τον γέρο γαμπρό, τον Ουίλσον. Στη γαμήλια πομπή και στα παραδοσιακά δρώμενα που θα παρουσιαστούν, συμμετέχουν η νύφη με τους «υπεύθυνους καλλωπισμού της» πάνω σε φορτηγό, κοπέλες και άνδρες με λαϊκές φορεσιές από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, παιδιά της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, άνδρες ντυμένοι με φουστανέλες και μαύρο σακάκι ή φράκο,  μεταμφιεσμένοι ως Ευροβλάχοι και ο νέος γαμπρός (κρυμμένος), που θα αποτελούν τη συνοδεία της νύφης σκορπίζοντας παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση. Την πομπή πλαισιώνουν δυο λεωφορεία με μεταμφιεσμένους.

Ο… γέρος γαμπρός φτάνει στο λιμάνι με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα συνοδευόμενος από φραγκοφορεμένους επίσημους. Μετά την υποδοχή η πομπή συνεχίζει ακολουθώντας τη διαδρομή: ΄Οθωνος Αμαλίας, Ερμού, Κορίνθου, Αγ. Νικολάου, 25ηςΜαρτίου, περιμετρικά της πλατείας Γεωργίου από το κάτω μέρος, Γερμανού και καταλήγει στην Πλατεία Ταμπαχάνων όπου όλοι μαζί φτάνουν στην Άνω Πόλη. Εκεί, μέσω τραγελαφικών επεισοδίων, η νύφη διώχνει τον γέρο γαμπρό και εμφανίζει το …παληκάρι, τον νέο γαμπρό. Μετά την απροσδόκητη εξέλιξη της συνάντησης, η πομπή κατηφορίζει τη Γερμανού και όλοι μαζί συμμετέχουν σε λαϊκό γλέντι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση καλεί όσους θέλουν να πλαισιώσουν την πομπή, να συμμετάσχουν μόνο με καρναβαλικές ενδυμασίες και μεταμφιέσεις προκειμένου να μεταφερθεί καλύτερα η αποκριάτικη εικόνα και διάθεση στους δρόμους της πόλης. 

22.00   Συναυλία – Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο και Λαϊκό Τραγούδι με την Ιόνια  Ορχήστρα

Η Ιόνια Ορχήστρα του Χρήστου Παναγιωτόπουλου θα μας παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Πρόκειται για μια διαδρομή μέσα στα μονοπάτια του τραγουδιού (ρεμπέτικου και λαϊκού) από την εποχή του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη, του Μπαγιαντέρα, του Παπαϊωάννου μέχρι την εποχή του Κορακάκη, του Μάλαμα, του Ανδρεάτου και άλλων γνωστών δημιουργών και ερμηνευτών.

Η Ιόνια Ορχήστρα δημιουργήθηκε το 2002 και από τότε έχει εμφανιστεί σε δεκάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, ο τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο ηθοποιός Ντάνος Λυγίζος, ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Δημητράτος και ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος.

Κυριότερες εμφανίσεις:

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών  2002, Θεατράκι Μαρίνας Πάτρας  2003, Venetia Italy  2003, Aνατολική παραλία Βάρκιζας  2004, Αφή φλόγας Παραολυμπιακών Αγώνων  2004, Bari Italy  2004, Porto Lagos (Nigeria)  2004, Θεατράκι Μαρίνας Πάτρας  2005, San Νicandro-Italy  2005, Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης  2006, Βραδυά Ερευνητή Πανεπιστήμιο Πατρών  2006, Ναυτική Εβδομάδα Λιμάνι Κυλλήνης  2006, Valenzano  Italy  2006, Θέτρο Ζέλιου  2007, Δερβένι Κορινθίας  2008, Θέατρο Ζέλιου  2009, Φεστιβάλ Δήμου Ιτέας  2009, Θέατρο Ζέλιου  2010, Δήμος Αντιρρίου  2010, Δημοτικό Θέατρο Πάτρας  2011, Μουσική Σκηνή «Αυλαία» Αθήνα  2011, Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής  2011, Πολυχώρος Veso Mare  2011, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας  2011, Πισίνα Amadeus Palace Λόγγος Αιγίου  2011, Παραλία Αραχωβιτίκων Πάτρας  2012, Κτήμα Παναγιωτόπουλου Λαμπίρι Αίγιο  2012, Μουσική Σκηνή «Αυλαία» Αθήνα  2012, Πολυχώρος «Αστέρια» Πάτρα  2012. Μουσική Σκηνή «Αυλαία»  2012, Πολυχώρος «Αστέρια» Πάτρα  2012.