Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου σήμερα - Το Πολύεδρο διοργανώνει φεστιβάλ παιδικού & εφηβικού βιβλίου

Την Τρίτη 2 Απριλίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το μήνυμα και το υλικό του εορτασμού κάθε χρόνο αναλαμβάνει μια άλλη χώρα. Για το 2019 υπεύθυνο είναι το Τμήμα για Παιδιά και Νέους της Λιθουανίας.

Το μήνυμα “Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε” και η αφίσα είναι έργα του Λιθουανού διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα Kęstutis Kasparavičius.

Στην Πάτρα θα τιμηθεί με ξεχωριστό τρόπο η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Πολύεδρο, το οποίο οργανώνει Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7/4 στην Αχαΐα Κλάους.

“Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης.

Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε.

Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται.

Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν…”

Τη μετάφραση του μηνύματος επιμελήθηκε, η επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της iBbY, κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου όπως κάθε χρόνο. Η αφίσα τυπώθηκε και διανέμεται με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Πατάκη.

Στο Πολύεδρο, στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα υπάρχουν αφίσες προς διάθεση για τους εκπαιδευτικούς.

Επίσης, θα βρουν την αφίσα και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που οργανώνει όπως κάθε χρόνο το Πολύεδρο, με αφορμή αυτή την γιορτή από την Τρίτη 2 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 7 Απριλίου.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την μεγάλη γιορτή στην Achaia Clauss την Κυριακή 7 Απριλίου.