Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επετειακή εκδήλωση της ΙΛΕΑ για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Σε κλίμα συγκίνησης, λόγω της Εθνικής Εορτής αλλά και λόγω των συγκυριών, πραγματοποιήθηκε η Επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821. Ο εκλεκτός προσκεκλημένος ομιλητής κ. Ανδρέας Κούκος* ανέπτυξε-με ιδιαίτερη ενάργεια και γνωστική μαεστρία και επάρκεια- το θέμα της «διπλωματικής»  ευστροφίας και ικανότητας του  Ιωάννη Καποδίστρια, που στο πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα(1800-1825) ,διευθετούσε όλα σχεδόν τα  προβλήματα που προέκυψαν στα κράτη και στους λαούς, μετά την «πτώση»του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

    Πράγματι, ο Καποδίστριας ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ως Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας και στη συνέχεια ως «Μυστικοσύμβουλος» του τσάρου Αλέξανδρου, αναδείχτηκε ως ο υπ΄αριθμ. 1 διπλωμάτης της Ευρώπης, εξοβελίζοντας τον «αντίπαλό» του  Αυστριακό, Μέτερνιχ.

Και είναι αυτός, που οργάνωσε τη διοικητική μεταρρύθμιση της Ελβετίας στα «καντόνια», είναι αυτός που συνέταξε το Σύνταγμα στο Βέλγιο, είναι αυτός που «διηύθυνε» τις συζητήσεις για την ελληνική υπόθεση. Αλλά και πιο πριν, είναι αυτός που «οργάνωσε»την Ιόνιο Πολιτεία, το Σύνταγμα της οποίας μιμήθηκαν πολλά κράτη.

  Όμως, ο Καποδίστριας, στο μέσα μέρος του μυαλού του είχε την προσδοκώμενη Ελευθερία της πατρίδας, καθώς γνώριζε από την αρχή όλες τις προσπάθειες των Φιλικών και άλλων ελλήνων. Άλλωστε, με τον Κολοκοτρώνη γνωρίζονταν από το 1807 και είχαν αλληλοεκτίμηση και συνεχή επικοινωνία. Και δεν έχανε ευκαιρία, να υπενθυμίζει στις συγκεντρώσεις των ανακτοβουλίων και να μιλάει για την «ανάγκη» να ελευθερωθούν οι έλληνες(όπως έκανε και στο Συνέδριο της Βιέννης το 1815). Και σε κάθε περίπτωση, έδειχνε το Διπλωματικό του τάλαντο,ώστε δίκαια χαρακτηρίστηκε ως «ο μεγαλύτερος Διπλωμάτης του 19ου αιώνα»!

      Μα για να έχει επιτυχία η διπλωματία, προϋπέθετε και στρατηγική ικανότητα και ρητορική δεινότητα,που τα διέθετε, σε μεγάλο βαθμό ο Κυβερνήτης.

   Για τη Διπλωματική και τη Στρατηγική  πλευρά του Καποδίστρια, μίλησε ο κ.Ανδρέας Κούκος, ενώπιον πολυπληθούς και εκλεκτού ακροατηρίου.Παρόντες στην σημαντική αυτή εκδήλωση, ήσαν: ο δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος,εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου ο π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, η αντιδήμαρχος κ.Βάσω Ψυχράμη,ο τ.υπουργός κ. Ανδρέας Ζαϊμης, ο τ.υπουργός κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, η πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας  κ. Αλέκα Τηλιγάδη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Καλαμίδας, ο δημ.σύμβουλος κ. Φάνης Σπηλιόπουλος, πολλοί πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων κ.λ.π.

    Αξίζει να σημειώσουμε, ότι κλιμάκιο της Βυζαντινής χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Βασιλείου Μπίκου, απέδωσαν επίκαιρους ύμνους και ένα κλέφτικο δημοτικό τραγούδι, ενώ  όλοι παρακολούθησαν ό ρ θ ι ο ι  το « Τη  Υπερμάχω.

-----

 *Ο Δρ.κ. Ανδρέας Κούκος, νομικός και ιστορικός ,είναι πρόεδρος του «Ινστιτούτου Μελέτης ΄Εργου Ιωάννη Καποδίστρια»,διδάσκει ιστορία σε στρατιωτικές σχολές, ενώ έχει συγγράψει μελέτες για το έργο του Καποδίστρια:

«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια»

 «Η Σύγκρουση του Ιωάννη Καποδίστρια με τα παραδοσιακά  κοινωνικά στρώματα. Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων».κ.ά.