"ΜΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ" έως τέλος του μήνα στην Πάτρα

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί φέτος το φεστιβάλ Φωτογραφίας  με τίτλο "ΜΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ" για το χρονικό διάστημα από 7 έως 30 Μαΐου, που διοργανώνουν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα Η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό, παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης με αφορμή και την πραγματοποίηση των εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Φωτογραφικόν Πρακτορείον – Δ. Α. Χαρισιάδη», από το φωτογραφικό αρχείο Μπενάκη.

Ο Ταμίας της Λέσχης Στέργιος Μισαηλίδης  αναφερόμενος στο Φεστιβάλ επεσήμανε πως το «Ηδύφως» δημιουργήθηκε το 2008 από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για τη φωτογραφία. Στόχος είναι μέσα και από τις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ να προσεγγιστεί η πραγματική φωτογραφία, η φωτογραφία που δεν θα ξεθωριάζει.

Το ‘Ηδύφως έχει διοργανώσει μέχρι τώρα δεκάδες  ομαδικές εκθέσεις τόνισε ο κ. Μισαηλίδης, συμπληρώνοντας πως γίνονται ειδικές  ομαδικές φωτογραφικές εξορμήσεις εκτός Πατρών σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Σε ότι αφορά το φεστιβάλ ο εκπρόσωπος της Λέσχης σημείωσε πως έχει γίνει πια θεσμός για την πόλη μας και δίνει την ευκαιρία στο πατρινό κοινό να περιηγηθεί μέσα από φωτογραφικές δουλειές σύγχρονων φωτογράφων, πατρινών ή μη, σε εικόνες που μας ταξιδεύουν … εικόνες που καμιά φορά είναι εκεί μπροστά μας, αλλά δεν τους δίνουμε την δέουσα προσοχή. Η φωτογραφία είναι μια τέχνη η οποία αποθανατίζει τη χρονική στιγμή αλλά και τον τόπο σύμφωνα με την οπτική του κάθε φωτογράφου. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και αν βρεθούν αρκετοί φωτογράφοι στο ίδιο μέρος, η καλλιτεχνική του αποτύπωση θα διαφέρει.

Η Φ.Λ.Π. ΗΔΥΦΩΣ δεν στοχεύει μόνο στη παρουσίαση του έργου των μελών της, που πια αριθμούν τα 69 άτομα και δουλειά των οποίων θα δούμε από 12 έως 30 Μαΐου στην Αγορά Αργύρη, αλλά και στη παρουσίαση του έργου και άλλων φωτογραφικών λεσχών της Ελλάδος, όπως της Φωτογραφικής Λέσχης Λειβαδιάς, που θα παρουσιαστεί στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά από 8 έως 23 Μαΐου. Επίσης από 12 – 30 Μαΐου στην Αγορά Αργύρη θα γίνεται παράλληλη βιντεοπροβολή υλικού της έκθεσης Depression Era: Στην εποχή της Ύφεσης.

Η Φ.Λ.Π. ΗΔΥΦΩΣ κάνει ένα βήμα παραπέρα φέτος, ανοίγοντας ένα κύκλο παρουσίασης του έργου παλαιότερων μεγάλων ελλήνων φωτογράφων. Σε μια πρώτη συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, θα παρουσιαστεί μια έκθεση με τίτλο  Φωτογραφικόν Πρακτορείον «Δ. Α. Χαρισιάδη». 

Η έκθεση αποτελείται από 57 ασπρόμαυρες φωτογραφίες (αντίγραφα από τα αρνητικά του δημιουργού) που ανήκουν στις ενότητες με τίτλους «Τοπίο», «Αρχαιότητες», «Υπαίθριος ζωή», «Στιγμιότυπα κοινωνικής ζωής», «Αρχιτεκτονική» και «Ναυπηγεία». Η έκθεση είναι η πρώτη εκδήλωση του φεστιβάλ και τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν τη Πέμπτη 7 Μαΐου στις 8:00 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Εκτός από τις τέσσερις αυτές εκθέσεις το φεστιβάλ περιλαμβάνει και παρουσιάσεις Πατρινών και μη δημιουργών, οι οποίες θα γίνουν στο Συνεδριακό της Αγοράς Αργύρη στις 13, 18, 20 και 22 Μαΐου.

Η επιμελήτρια του φωτογραφικού αρχείου του μουσείου Μπενάκη κ. Γεωργία Ιμσιρίδου  αναφέρθηκε στο ρόλο του Μουσείου Μπενάκη στη διαφύλαξη και ταξινόμηση φωτογραφιών που απεικονίζουν μεταξύ άλλων τη φυσιογνωμία και τον πολιτισμό του Ελλαδικού χώρου, καθώς επίσης την ιστορία και την κοινωνία του νεότερου Ελληνισμού και σκηνές της  καθημερινής ζωής, όπως εκδηλώνονταν στην παραδοσιακή τους μορφή – επαγγέλματα, καλλιέργειες, όπως αυτά που περιλαμβάνει η έκθεση «Φωτογραφικόν Πρακτορείον «Δ. Α. Χαρισιάδη». 

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος αναφερόμενος στη συνεργασία με την Φωτογραφική Λέσχη Πάτρα «Ηδυφως» τόνισε, πως ο Δήμος εγκαινιάζει τη συνεργασία με έναν από τους σημαντικότερους ερασιτεχνικούς θεσμούς της πόλης με έμφαση στο χώρο της φωτογραφίας  και με ένα κορυφαίο ίδρυμα όπως αυτό του φωτογραφικού Αρχείου Μπενάκη.

Ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε πως η φωτογραφική έκθεση Χαρισιάδη πραγματεύεται κοινωνικά θέματα και έχει αποδέκτες όχι μόνο τους φίλους της φωτογραφίας αλλά όλη την κοινωνία, προτρέποντας του πολίτες να την επισκεφθούν , να την μελετήσουν και να πάρουν τα μηνύματα που αντλούνται από αυτή.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τον Δήμο η συνεργασία με την Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως» ιδιαίτερα σε ένα πεδίο όπως αυτό της φωτογραφίας, όπου ο Δήμος δεν διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή.