Καρναβάλι: Μπήκε τέλος στο «πάρτι» σπατάλης των τελετών έναρξης του καρναβαλιού

Διαφορετική και… οικονομική θα είναι φέτος η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις θα γίνουν ημέρα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ θα κοστίσει μόλις 17.000 ευρώ, ενώ πέρσι κόστισε 50.000 ευρώ!

Ωστόσο, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Καρναβαλιού του Δήμου Πατρέων, δεν αποκλείει να γίνουν και άλλες εκδηλώσεις μετά τις 5 το απόγευμα, από καρναβαλιστές, συλλογικότητες και ομάδες που θα το επιθυμούσαν.

Η πρόταση της γνωμοδοτικής επιτροπής του Καρναβαλιού παρουσιάστηκε χθες στους καρναβαλιστές, σε εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Εκεί υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα καρναβαλιστών, γεγονός που οδήγησε την Κοινωφελή Επιχείρηση να βγάλει ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής: 

Με έκπληξη διαβάσαμε δημοσιεύματα σε sites και blogs για πρόκληση έντασης στη χθεσινή συνάντηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής με τους επικεφαλής των πληρωμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού.

Η αλήθεια είναι ότι στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, συμμετείχαν αρχηγοί και εκπρόσωποι 50 περίπου πληρωμάτων, εκ των οποίων έλαβαν το λόγο 12 συμμετέχοντες εκθέτοντας απόψεις και προβληματισμούς για την καλύτερη οργάνωση του παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού και της Τελετής Έναρξης.

Είναι αλήθεια ότι δύο εξ αυτών χρησιμοποίησαν υψηλούς τόνους κριτικής για αποφάσεις της Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Κατά τα λοιπά πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση με κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων σχετικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Με την ευκαιρία και όσον αφορά στην Τελετή Έναρξης, η Γνωμοδοτική Επιτροπή διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα γιορτής στην πόλη κάνοντας συμμέτοχους τους πολίτες.

Αυτό το κλίμα γιορτής το έχει ανάγκη η πόλη, το έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας που ζουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Το πρόγραμμα προβλέπει εκδηλώσεις και δράσεις που θα αρχίσουν από τις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθούν το βράδυ και αναλυτικά θα παρουσιαστούν στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η έναρξη των εκδηλώσεων από το πρωί, εκτός των άλλων, αποσκοπεί και στην στήριξη της τοπικής αγοράς, δεδομένου ότι θα λειτουργούν όλα τα καταστήματα της πόλης και κάθε εκδήλωση που προσελκύει κόσμο, μόνον θετικά μπορεί να επιδράσει στην αγορά.

Η επιλογή αυτή δεν αποκλείει τη δυνατότητα κάθε άλλου φορέα να εμπλουτίσει την εκδήλωση με άλλες δράσεις.

Άλλωστε έχουμε την αντίληψη, την πεποίθηση και την πίστη ότι το Πατρινό Καρναβάλι είναι συμμετοχικό γεγονός και όλοι όσοι επιθυμούν, έχουν ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό.

Παράλληλα να τονίσουμε ότι σε περιόδους που οικονομικά είναι τραγικά δύσκολες, όπως η σημερινή, θεωρούμε αδιανόητο να επιμείνουμε σε πολυδάπανες δραστηριότητες, όταν μπορούμε να εξοικονομούμε χρήματα από τα δημοτικά ταμεία.

Να αναφέρουμε λοιπόν ότι το κόστος της φετινής τελετής έναρξης δεν θα ξεπεράσει τις 17.000 ευρώ, όταν το αντίστοιχο κόστος προηγούμενων χρόνων υπερέβαινε τις 50.000 ευρώ.

Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να κινηθούμε σε μια λογική δραστικής οικονομίας, σεβόμενοι τα χρήματα των δημοτών, διοργανώνοντας παράλληλα εκδηλώσεις που δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής και διασκέδασης στους συμπολίτες και που δεν τους περιορίζουν στο ρόλο του παθητικού θεατή ενός δαπανηρού και αμφιλεγόμενου θεάματος.

Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε ότι κάθε χρόνο, ενώ δαπανούνταν  ποσά μεγαλύτερα των 50.000 ευρώ, η κριτική για το περιεχόμενο της τελετής έναρξης ήταν πάντα ηχηρή. Και κατά τη γνώμη μας, είναι λογικό πάντα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, εκτιμήσεις και αξιολογήσεις όταν πρόκειται περί θεαμάτων.

Τελειώνοντας θέλουμε να καλέσουμε όλους σε διατύπωση καλόπιστης κριτικής και σε συνεργασία, αλλά να αφήσουμε έξω από το Καρναβάλι τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις.

Ουδείς μπορεί να εμφανίζεται ότι μιλά εξ ονόματος των 40.000 και πλέον καρναβαλιστών, οι οποίοι αποτελούν την ψυχή και την καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού, με σκοπό την πρόκληση πολιτικών εντυπώσεων. Όλοι μέσα στο Καρναβάλι. Έξω από το Καρναβάλι οι πολιτικές αντιπαλότητες, αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.