Θέατρο Λιθογραφείον: Μέδουσα: Η Γυναίκα στον Καθρέπτη

«Μέδουσα: Η Γυναίκα στον Καθρέπτη»

Τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Richard Nieoczym και τη μετάφραση έκαναν οι Δήμητρα Μπάρλα και Αγγελική Χαρίσκου

Μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων τον Ιανουάριο στο Θέατρο Booze Cooperativa, η παράσταση «Μέδουσα: Η Γυναίκα στον Καθρέπτη» ταξιδεύει στην Ελλάδα. Ο μονόλογος σωματικού θεάτρου που ερμηνεύει η ηθοποιός Δήμητρα Μπάρλα, θα επισκεφθεί την Πάτρα σήμερα και αύριο στις 9μμ για δύο παραστάσεις στο θέατρο «Λιθογραφείον» και στη συνέχεια την Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου στις 24 Ιουνίου, στο θέατρο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Όπως σημειώνει η Χριστίνα Σανούδου στην Καθημερινή: «Ζωή που έχει περάσει μέσα σε ένα νεκρό αποστειρωμένο κήπο από πέτρα, παγωμένες εικόνες, καμία κίνηση ψυχής: ένας πέτρινος κόσμος. Η Μέδουσα κατά το μύθο ήταν μια όμορφη κόρη που αποπλανήθηκε και βιάστηκε από τον Ποσειδώνα σε ένα ναό της θεάς Αθηνάς. Εξοργισμένη η θεά από αυτήν την πράξη, μεταμόρφωσε τη Μέδουσα σε ένα τέρας, τη Γοργόνα, με κεφάλι ζωσμένο με φίδια και βλέμμα που μεταμόρφωνε τους άνδρες σε πέτρα. Για τη Μέδουσα στο σύγχρονο πολιτισμό, η Πόλη είναι ο κήπος από πέτρα όπου κάθε άγνωστος δολοφονείται από βλέμμα αδιαφορίας, από το φόβο του μολυσμένου Άλλου, από την απουσία της αγάπης. Πώς γίνεται να ξεπερασθεί αυτός ο φόβος, και να ανοίξει πάλι η καρδιά στην αγάπη σε έναν κόσμο φτιαγμένο από πέτρα; Πώς γίνεται να τρυπήσει ο βράχος ώστε να κυλήσει ξανά η ζωή;

Σκηνές από αρχαίους μύθους εμπλέκονται με την καθημερινότητα μιας σύγχρονης γυναίκας, που ακροβατεί ανάμεσα στη λογική και την τρέλα. Η «Μέδουσα» της ομώνυμης περφόρμανς ξέρει πώς να μονοπωλεί την προσοχή των θεατών: εξωτερικεύει τα συναισθήματά της με εκπληκτική διαύγεια, εμπνέει άλλοτε οίκτο και άλλοτε φόβο. […] Η αισθητική κλέβει την παράσταση. Όλα τα αντικείμενα που συνθέτουν το λιτό σκηνικό δημιουργούν καθηλωτικές εικόνες. […] Σχεδόν κάθε σκηνή θα μπορούσε να «παγώσει» και να αποτελέσει κομμάτι μιας εξαιρετικής έκθεσης καλλιτεχνικής φωτογραφίας».

Δημιουργία και ερμηνεία: Δήμητρα Μπάρλα, συγγραφή και σκηνοθεσία: Richard Nieoczym, μετάφραση: Δήμητρα Μπάρλα και Αγγελική Χαρίσκου, επιμέλεια σκηνικού χώρου: Τίνα Τζόκα, φωτισμοί: Richard Nieoczym, φωτογραφία: Σταύρος Πετρόπουλος, κείμενο προγράμματος: Κλειώ Πεθαίνου, σχεδιασμός αφίσας / προγράμματος: Νίκος Βουρλιώτης.

Είσοδος: 10 ευρώ, πληροφορίες/κρατήσεις: 2610 328394 και 6972906258.