Η τέχνη του πλεξίματος σε μαθήματα από την ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

Μετά την επιτυχία του πρώτου κύκλου μαθημάτων δημιουργικής απασχόλησης με αντικείμενο την πλεκτική που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr την Άνοιξη του 2016 ένας νέος κύκλος, ο δεύτερος, ξεκινά από τα μέσα Οκτωβρίου μαζί με τις άλλες δημιουργικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ετοιμάζει η οργάνωση.

Η διάρκεια και αυτού του κύκλου θα είναι 2 μήνες -έως τα μέσα Δεκεμβρίου- και στόχο έχει τη συμπλήρωση των γνώσεων όσων έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο αλλά και η ένταξη νέων είτε μέσω ταχύρυθμης εκμάθησης είτε όσων ήδη έχουν σχετικές εμπειρίες.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη, στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα. Για τη συμμετοχή απαραίτητη είναι η έγκαιρη δήλωση ενδιαφέροντος λόγω περιορισμένου αριθμού. Για την εγγραφή σας μπορείτε να καλέσετε στο 6973.250426 Νίκος Αναστασόπουλος.

Το πλέξιμο είναι μια τεχνική που αγαπήθηκε αλλά και παρεξηγήθηκε στο διάβα του χρόνου και το οποίο όμως ποτέ δεν έπαψε να εντυπωσιάζει με τις δημιουργίες του, το στυλ του, αλλά κυρίως, με τη χρηστικότητά του.

Ο κύκλος των οκτώ μαθημάτων-συναντήσεων θα πραγματοποιηθούν με την ανιδιοτελή προσφορά της Αναστασίας και Φωτεινής Βελλοπούλου -στελεχών του συλλόγου- οι οποίες θα γνωρίσουν τους βασικούς αλλά και νέους τρόπους κ΄ τεχνικές πλεξίματος στους συμμετέχοντες.

Η ιστορία της τέχνης του πλεξίματος χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τη δεκαετία του 1920 να αυξάνει τη δημοτικότητα του πλεκτού ρούχου στο δυτικό κόσμο. Γυναίκες όλων των ηλικιών έπλεκαν τα οικογενειακά ενδύματα ως και τη δεκαετία του '80, όταν και αρχίζει η πτωτική πορεία της τέχνης αυτής. Τα χειροποίητα πλεκτά ζιπουνάκια, τα πουλόβερ, οι σκούφοι και τα κασκόλ δε βγαίνουν πια από τα συρτάρια και τις ντουλάπες, δίνοντας τη σκυτάλη στα βιομηχανοποιημένα ενδύματα.

Παρ' όλα αυτά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη στροφή προς τη γενικότερη τέχνη του χειροποίητου και ειδικά του πλεξίματος. Τα εργαστήρια εκμάθησης της τέχνης αυτής ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, με τους πιο μοντέρνους «μαθητές» να ανατρέχουν στην τεχνολογία για να μάθουν τις πρώτες πλέξεις. Οι βελόνες βγήκαν πια από τα συρτάρια και... πήραν φωτιά, αρχίζοντας να δημιουργούν και πάλι κασκόλ, σκούφους και πουλόβερ -ιδανικά για τον χειμώνα- αλλά και αξεσουάρ, διακοσμητικά κ.ά.