Η Πάτρα τιμά τον Λάκη Σάντα

Εκδήλωση Μνήμης προς τιμήν του Λάκη Σάντα -του Έλληνα που στις 30 προς 31 Μαΐου του 1941 κατέβασε από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία, μαζί με τον Μανόλη Γλέζο- θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 21:15 στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών «Απόλλων». Η εκδήλωση έχει τίτλο «Λάκης Σάντας: Ο Ήρως» και στοχεύει να αναδείξει την προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου και τη σχέση του με την πόλη της Πάτρας.

Παράλληλα, η επιλογή της ημερομηνίας διοργάνωσης της εκδήλωσης προσφέρει μια ευκαιρία αναφοράς στη διπλή επέτειο απελευθέρωσης που η Πάτρα γιορτάζει στις 4 Οκτωβρίου (από τους Τούρκους το 1828 και από τους Γερμανούς το 1944).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο Εκδηλώσεων Μνήμης που διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πλήρωμα 94», από το 2009, τιμώντας πρόσωπα που έχουν, άμεσα ή έμμεσα, διαδραματίσει ρόλο στην τοπική ιστορία. Έχουν προηγηθεί οι εκδηλώσεις: «Ευτυχείτε!» (για τον Άλκη Στέα, 2009), «Ο Μαέστρος» (για τον Θεόφιλο Κάββουρα, 2010), «Πάτρα: Πόλη Μεταναστών» (για τους Πατρέα, Άγιο Ανδρέα και Γουσταύο Κλάους, 2010) και «Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας» (για τον Αλέκο Χαράρη, 2011).

Η εκδήλωση θα απαρτίζεται από σειρά δρώμενων (μουσικά, χορευτικά, θεατρικά), προβολή σπάνιου οπτικο-ακουστικού υλικού (μαρτυρίες, περιγραφές, αποσπάσματα τηλεοπτικών εκπομπών, συνεντεύξεις) και σύντομες ομιλίες. Τη δραματουργική επεξεργασία και τη σύνθεση των κειμένων έχει κάνει η Μαίρη Σιδηρά, ενώ τη χορογραφία και κινησιολογία έχει επιμεληθεί η χορογράφος Τατιάνα Λοβέρδου και τη μουσική επιμέλεια επί σκηνής έχει ο Σέργιος Βούλγαρης.

Περισσότερα στοιχεία για την εκδήλωση και τους συντελεστές της:

Ιδέα - Διοργάνωση: Πλήρωμα 94

Θεσμικός συνδιοργανωτής: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Ομιλία: Βασίλης Λάζαρης, «Εαρινοί Δράστες»

Δραματουργική επεξεργασία – Σύνθεση Κειμένων: Μαίρη Σιδηρά

Χορογραφία – Κινησιολογία: Τατιάνα Λοβέρδου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Τατιάνα Λοβέρδου – Μαίρη Σιδηρά

Μουσική Επιμέλεια Επί Σκηνής: Σέργιος Βούλγαρης

Αφηγητές: Βασίλης Παπαδημητρόπουλος, Σπύρος Κανελλάκης

Χορευτές: Μαρίνα Αγγελάτου, Τίμος Ζέχας

Συμμετέχουν: Ναταλία Αθανασοπούλου, Ελένη Γιώτη, Νίκος Κολοβός, Φρόσω Καμπέρου, Γιώργος Μάκκας, Χρυσούλα Μπαϊρακτάρη, Αποστόλης Νταλούκας, Ζωή Ντόστικα, Μαρία Παππά, Σοφία Προβατίδου, Πηνελόπη Σταματελάτου

Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Επιμέλεια video: «Πλήρωμα 94»

Βιντεοσκόπηση-Φωτογράφιση: Παναγιώτης Μουλίνος