Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2012: Έναρξη με τριήμερο τζαζ

Φεστιβάλ Πάτρας 2012

Η έναρξη των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2012 είχε προγραμματιστεί για χτες στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου με το σχήμα του Χρήστου Ανεστόπουλου

Για χτες είχε προγραμματιστεί η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2012 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, η οποία ήταν και η πρώτη του φετινού τριήμερου τζαζ.

Σαφώς μειωμένο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το άνισο και ελάχιστα διαφημισμένο φετινό τριήμερο εκτός της αποψινής συναυλίας του περκασιονίστα Trilok Gurtu, o οποίος θα εμφανιστεί σε πρόγραμμα κρουστών με συμμετοχή του σαξοφωνίστα Ντέιβιντ Λιντς που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Οι δυο μουσικοί είχαν εμφανιστεί πριν λίγα χρόνια στην Βλάστη της Κοζάνης.

Στο φετινό τριήμερο θα εμφανιστούν τρία σχήματα, σε αντίθεση με τα έξι πέρυσι και για πρώτη φορά δίνεται μια ολόκληρη μέρα, η πρώτη σε πατρινό σχήμα, αυτό του κιθαρίστα Χρήστου Ανεστόπουλου περιορίζοντας τις έτσι κι αλλιώς λίγες προτάσεις.

Το γκρουπ αποτελούν ο ίδιος στις κιθάρες, ο Αλέκης Μαχαίρας στο μπάσο, ο Σταύρος Μάνθος στο σαξόφωνο και ο Τάκης Ντήλιος στα ντραμς. Με μουσική γραμμένη τον τελευταίο χρόνο, σε electric ύφος, με βάση τον αυτοσχεδιασμό και τη μελωδία αλλά με jazz επιρροές αλλά και rock, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής.

Ο Τrilok Gutru, που εμφανίζεται σήμερα στις 9.30μμ, κατά κύριο λόγο θα δώσει σόλο κρουστών. Η πολυ-πολιτισμικότητα, που είναι η έμμονη ιδέα του, περνάει μέσα από την Ινδία, την Ανδαλουσία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο και έχει χαρακτηρίσει τις πολυάριθμες συνεργασίες του. Ήχοι ντραμς, gongs, cymbals, shakers, κουδούνια και καμπάνες σε μια γοητευτική ανάμειξη ινδικής μουσικής, jazz, rock και διάφορων αφρικανικών styles. Τον συνοδεύει σε κάποιες περιπτώσεις ο Ντέιβιντ Λιντς.

Το τριήμερο θα κλείσει αύριο με το κουαρτέτο του Μάριου Στρόφαλη με το πρόγραμμα «από το European taxim ως το tango mediterraneo». Το σχήμα έχει περισσότερο κινηματογραφικό χαρακτήρα και βέβαια η επιλογή του στο πρόγραμμα του τριημέρου τζαζ προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Ο Μάριος Στρόφαλης έχει γράψει τη μουσική για τις ελληνικές ταινίες «Πίσω πόρτα», «Biloba», «Γενναίοι της Σαμοθράκης», «Μυστικά και ψέματα», για τις τηλεοπτικές σειρές «3ος νόμος», «Ερόϊκα», «10η Εντολή», «Γλυκόξινο κρασί» κ.α.