Αυγουστιάτικες παρουσιάσεις βιβλίων από το "Δόντι"

Αυγουστιάτικες παρουσιάσεις, σε δύο από τις ομορφότερες ελληνικέςορεινές περιοχές,έχουν προγραμματίσει οι εκδόσεις «Το Δόντι» τις επόμενες μέρες.

* Την Κυριακή 12 Αυγούστου2018στις 8.30 μ.μ. το «Δόντι», o Δήμος Τρίπολης και οΠροοδευτικόςΣύλλογοςΝεστάνης παρουσιάζουνστοΚοινοτικόΜέγαροΝεστάνηςτο βιβλίοτου Παναγιώτη Καρώνη«Να ‘ναι η νύφη τρυγονάκι κι ο γαμπρός περιστεράκι – Ο γάμος στη Νεστάνη Αρκαδίας μια φοράκιέναν καιρό». Το βιβλίο παρουσιάζουν η Αικατερίνη Χ. Λύγκουρα, κοινωνική ανθρωπολόγος, λαογράφος-εθνολόγοςκαι ο συγγραφέας, ενώ θα προλογίσει η φιλόλογος Μαίρη Σιδηρά.

Βασικόθέμα του βιβλίουείναι οι εικόνεςτου παραδοσιακού γάμου στη Νεστάνη. Εικόνες των Νεστανιωτών/τισσών βγαλμένες μέσα από τα έθιμά τους, τις συνήθειες του τόπου τους.

ΤηνΤρίτη 14 Αυγούστου 2018 στις 8.30 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροσπηλιωτών Τζουμέρκων, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων και οι εκδόσεις «Το Δόντι» διοργανώνουν την παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Λευτέρη Αναστ. Τσιρώνη «Το ξύρισμα της Κυριακής – Ενθυμήματα από τηνΆρτα» στον αύλειο χώροτου Ι. Ν. Ταξιαρχών Μικροσπηλιάς Τζουμέρκων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουνοι: Βάσω Δ. Παππά, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Θεόδωρος Κ. Σιόντης, ιστορικός και Αλέκα Σ. Στεργίου, εκπαιδευτικός. Τηνεκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Παραδοσιακή Χορωδία Αγνάντων υπό την επιμέλεια, διδασκαλία και διεύθυνσητου Μαέστρου Βαγγέλη Κώτσου.

Οι ιστορίες της συλλογής, όλες τους βγαλμένες μέσα από βιώματα κι ακούσματα του Λ. Τσιρώνη από την Άρτα στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, δεν εξωραΐζουν το παρελθόν, ούτε το συγκρίνουν με τη σημερινή εποχή. Είναι απλώς μερικές ολοζώντανες φωτογραφίες, κρυμμένες ως τώρα στα σεντούκια της μνήμης που θέλησαν να βγουν στο φως.