Απόψε η μεγάλη συναυλία Αλεξίου - Γαλάνη στο Στάδιο της Παναχαϊκής

Όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη συναυλία που θα δώσουν σήμερα Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 στις 21.30 στο Γήπεδο της Παναχαικής οι δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη σε μία καλλιτεχνική σύμπραξη που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η συνάντηση της χρονιάς.

Για περισσότερες από δυόμισι ώρες, οι δύο ερμηνεύτριες και τραγουδοποιοί που μάλιστα ανήκουν και στην ίδια γενιά θα δώσουν το δικό τους ξεχωριστό παρόν σε ένα πρόγραμμα που σχεδίασαν οι ίδιες, πλαισιωμένες από οκτώ μουσικούς.

Θα ταξιδέψουν το κοινό στα τραγούδια μεγάλων συνθετών και στιχουγών που «σημάδεψαν» με τις φωνές τους, από το “Όλα σε θυμίζουν” και το “Ζω” ως τα “Στερεότυπα” και το “Δι’ ευχών”.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και το εισιτήριο κοστίζει 13 ευρώ. Η προπώληση έχει πάει πολύ καλά και το στάδιο της Παναχαικής προβλέπεται απόψε να είναι γεμάτο.

Όπως οι δύο αγαπημένες του κοινού τραγουδίστριες δηλώνουν αυτό που προκύπτει στη σκηνή αυτό το καλοκαίρι δικαίως παραπέμπει στην αίσθηση πως είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τελευταία φορά που συνεργάστηκαν. Οι φωνές τους ενώθηκαν πάλι με άπειρη συγκίνηση καταθέτοντας παράλληλα το ξεχωριστό τους καλωσόρισμα στο κοινό της Πάτρας. Οι νέες από κοινού εμφανίσεις τους ξεκίνησαν από το Παλλάς της οδού Βουκουρεστίου στην Αθήνα ενώ στη συνέχεια παρουσίασαν το πρόγραμμα τους στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι ενορχηστρώσεις είναι των: Κώστα Παπαδούκα και Γιώργου Ζαχαρίου, ο σχεδιασμός των φωτισμών της Ελευθερίας Ντεκώ και στην παράσταση παίρνουν μέρος 8 μουσικοί σολίστες:

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑΣ - πιάνο, keyboards

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ - πιάνο, keyboards, harmonica

ΘΑΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΤΖΗΣ - βιολί

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ- μπουζούκι, κιθάρα ακουστική, λαούτο ισπανικό

ΛΑΜΠΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ηλεκτρική κιθάρα

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΚΟΛΗΣ - μπουζούκι, κιθάρα ακουστική

ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ - μπάσο ηλεκτρικό/ ακουστικό

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - τύμπανα

Τον ήχο επιμελούνται οι Παύλος Σαπουντζής και Κώστας Βαμβουκάς.

*Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από 31 χρόνια η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη είχαν συνεργαστεί σε έναν από τους πλέον επιτυχημένους και ιστορικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας και πενταγράμμου.

Τον Απρίλη του 1981 οι δυο τους ερμήνευσαν «Τα τραγούδια της χτεσινής μέρας» που πούλησαν τότε πάνω από 100.000 αντίτυπα ενώ έχουν επανεκδοθεί τουλάχιστον 4 φορές. Αφορμή για την ηχογράφηση του δίσκου στάθηκε η τηλεοπτική εκπομπή «Μικρές νυχτερινές μουσικές» που παρουσίαζε η δημοσιογράφος Λιλάντα Λικιαρδοπούλου, στην οποία οι δυο τραγουδίστριες ερμήνευσαν αυτό το ρεπερτόριο με μεγάλη επιτυχία. Έτσι μαζί με τρεις μουσικούς, τον Αντώνη Βαρδή και τον Βασίλη Ρακόπουλο στις κιθάρες και τον Κώστα Γανωσέλη στο ακορντεόν και τη φυσαρμόνικα, ηχογράφησαν μέσα σε ένα απόγευμα τα τραγούδια αυτά, στο στούντιο της Columbia στη Ριζούπολη, με ηχολήπτες τους Στέλιο Γιαννακόπουλο και Τάκη Φιλιππίδη.

Ανάμεσα στα κομμάτια που τραγούδησαν παρέα οι Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη σε αυτό τον δίσκο, ήταν το «Όχι δεν πρέπει να συναντηθούμε» του Γιάννη Μαρκόπουλου, την «Τζαμάικα», τον «Δρόμο», «Ο Αρχηγός» και «Το παλιό ρολόι» του Μάνου Λοίζου, το «Τρένο φεύγει στις οκτώ» του Μίκη Θεοδωράκη, κ.α.

Η διεύθυνση παραγωγής του δίσκου ανήκε στον Αχιλλέα Θεοφίλου που στο οπισθόφυλλο της πρώτης έκδοσης σημείωνε χαρακτηριστικά. «Τα τραγούδια της χθεσινής μέρας είναι λίγο-πολύ η ηρωική μας μοναξιά που αλλάζει συνοικία, διαβατήριο και πρόσωπο κάθε τόσο. Είναι κάτι μεταξύ βάρδιας φαντάρου, ερωτευμένου και φεγγαριού. Τα τραγούδια αυτά είναι μουσικά σχέδια για λυπημένους ή ακόμη παλιοκαιρίστικες φωτογραφίες. Κάποια στιγμή η Δήμητρα και η Χαρούλα σταματήσανε λίγο μελαγχολικά, λίγο γραφικά το χρόνο και είπανε ότι θα ’τανε καλό να λέγανε στον κόσμο πόσο μεγαλώνει η ερημιά και η φωνή στη νύχτα μέσα. Γι’ αυτό τα τραγούδια που διάλεξαν έχουν καλές και τυραννικές στιγμές μέσα τους. Είναι τραγούδια απλά, μακρινά, ουτοπικά, παρελθοντικά που φτιάξαν μια δικιά τους γλώσσα. Και δεν είναι τυχαίο που ειπώθηκαν μέσα σ’ ένα απόγευμα».

Στο μεταξύ η καλοκαιρινή τους περιοδεία φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και μετά την Πάτρα οι δύο ερμηνεύτριες θα έχουν μία ακόμα μεγάλη συναυλία στις 8 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο στη Νίκαια ενώ ενδέχεται να δώσουν και μία ακόμα συναυλία στη Θεσσαλονίκη.