Αποκαλύπτεται το αρχαίο γυμνάσιο στον αρχαιολογικό χωρό Ολυμπίας

Νέα δεδομένα για τη χρήση του χώρου τους ύστερους χρόνους από τις μέχρι τώρα ανασκαφές.

Στα τέλη του έτους ολοκληρώνονται οι εργασίες ανάδειξης του νέου τμήματος του αρχαίου γυμνασίου στην Ιερή Άλτη.

Αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες προστασίας του χώρου της ανασκαφής και αποτυπώσεις, ενώ είναι πάρα πολλά τα ευρήματα που εντοπίστηκαν εκεί και βρίσκονται στα εργαστήρια για την συντήρηση και έπειτα τη μελέτη τους.

Ένα από τα νεότερη δεδομένα που έχει δώσει η ανασκαφή αφορά στη χρήση που είχε στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, το αρχαίο γυμνάσιο, το οποίο είχε μετατραπεί τουλάχιστον στο τμήμα που αποκαλύφθηκε από την τελευταία ανασκαφή, σε βιοτεχνική εγκατάσταση.

Παράλληλα προχωρούν άλλα τρία έργα τα οποία όπως και η ανασκαφή χρηματοδοτούνται από επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ.

Ολοκληρώνεται η ανασκαφή

Η ανασκαφή στο βόρειο τμήμα του αρχαίου γυμνασίου, αποκαλύπτει τη συνέχεια του κτιρίου και συμπληρώνει την εικόνα, όμως είναι γνωστό πως θα πρέπει να υπάρξουν πολλές ακόμα ανασκαφές για να δοθεί όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο το μνημείο στο κοινό.

Όμως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο στον αρχαιολογικό χώρο, που θα διαμορφώσει πλέον διαφορετικά την είσοδο αλλά και άλλους χώρους χρηστικούς για το κοινό στο αρχαιολογικό χώρο. Όπως δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλια «… για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του μνημείου, ακόμα πενήντα μέτρα στο βόρειο τμήμα του, ενώ έχουμε σημαντικά στοιχεία που θα μελετηθούν στη συνέχεια για την κατασκευή του, την αρχιτεκτονική του μορφή και φυσικά, όλα αυτά θα είναι αντικείμενο έρευνας στο μέλλον.

Υπάρχουν πάρα πολλά ευρήματα που βρίσκονται στην φάση της συντήρησης και θα μελετηθούν στη συνέχεια. Είναι τεράστιος ο αριθμός κυρίως στα κεραμικά ευρήματα. Στην πραγματικότητα θα είναι αντικείμενο έρευνας για τα επόμενα χρόνια για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο έρευνας για την Ολυμπία και τον χώρο».

Όπως εξήγησε η κα Κόλλια η ανασκαφή έδωσε νέα δεδομένα σχετικά με τις χρονικές περιόδους και τις χρήσεις του συγκεκριμένου χώρου. «Την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο όπου το γυμνάσιο είχε καταργηθεί και είχε μετατραπεί σε βιοτεχνική μονάδα στο ένα τμήμα του. Δεν υπάρχουν κάποια ευρήματα όπως αγάλματα. Ότι έχουμε βρει βοηθά στο έργο της χρονολόγησης, της ανέγερσής του και της χρήσης του ανά περιόδους» ανέφερε και εξήγησε πως οι παλιότερες ανασκαφές δεν έχουν δώσει τέτοια δεδομένα καταγεγραμμένα.

Η νέα είσοδος

Όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει σε ρεπορτάζ μας την τελευταία διετία, οι ανασκαφές στο αρχαίο γυμνάσιο φέρνουν αλλαγές στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και σε κοινόχρηστες υποδομές.

Έτσι το αργότερο έως το τέλος του έτους θα παραδοθεί και η νέα είσοδο που μετατοπίζεται ανατολικά της παλιάς κατά εκατό μέτρα περίπου. Θα κατασκευαστεί βοτσαλωτό δάπεδο, ενώ τα δέντρα τα οποία διατηρήθηκαν στο χώρο και ευτυχώς δεν κόπηκαν προσδίδουν μια άλλη αίσθηση.

Σε κάθε περίπτωση η νέα είσοδος θα είναι πολύ πιο λειτουργική και εύκολα προσβάσιμη από τους επισκέπτες. Να σημειώσουμε εδώ πως από τη νέα είσοδο θα υπάρχει εξαιρετική οπτική στο νέο τμήμα του γυμνασίου, όπου διαμορφώνονται κατάλληλα και τα πρανή με τοίχους προστασίας που «δένουν» αρμονικά με το υπόλοιπο περιβάλλον.

Όμως γενικότερα έως τώρα οι επισκέπτες κατά την είσοδό τους στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας γοητεύονται από την ανασκαφή που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς βλέπουν μπροστά τους να αποκαλύπτεται μια νέα πτυχή της ιστορίας.

Τα έργα σε Κρόνιο και Ναό Δήμητρας Χαμύνης

Στο δεύτερο «μέτωπο» εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο της αντιστήριξης στα πρανή του Κρόνιου λόφου και στον αναλημματικό τοίχο πάνω από τους Θησαυρούς.

Ήδη προχωρά η αντιστήριξη και ανακούφιση του αναλήμματος από τα χώματα που ασκούσαν μεγάλη πίεση. Πλέον δημιουργείται ένας τοίχος αντιστήριξης με πασσαλόμπηξη που θα προσφέρει σημαντική προστασία στο μνημείο. Όμως αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο ενός μεγάλου έργου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο μέλλον και θα αφορά συνολικά την στερέωση και αποκατάσταση του αναλημματικού τοίχου.

Τέλος σε ότι αφορά το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης που αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του κατά τη διάρκεια των εργασιών για την τοποθέτηση του αγωγού ύδρευσης από τον Ερύμανθο, έξω από τη ΔΟΑ το Νοέμβριο του 2006, προχωρούν και εκεί οι εργασίες ανάδειξης.

Πρόκειται για την επέκταση του αρχαιολογικού χώρου προς τα βορειοανατολικά και εκεί το έργο αφορά την ανάδειξη του μνημείου, την προστασία του με την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στα πρανή, δημιουργία πλατωμάτων θέασης με παγκάκια και ενημερωτικές πινακίδες για τον επισκέπτη που θα μπορεί πλέον να αντιλαμβάνεται πλήρως το μνημείο.

Στα 12 ευρώ και ενιαίο το εισιτήριο

Κατά το ilialive.gr, αν και δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις το εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το μουσείο θα είναι ενιαίο και στην τιμή των 12 ευρώ, από εννέα που ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Οι αποφάσεις του ΚΑΣ για τις τιμές των ενιαίων εισιτηρίων θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρίασή του και όλα δείχνουν πως καταργούνται το απλό εισιτήριο για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο μόνο ή αντίστοιχα μόνο στο μουσείο, που κοστίζει σήμερα έξι ευρώ.

Για όσους ήθελαν να επισκεφτούν το ένα από τα δύο μνημεία η νέα τιμή του εισιτηρίου αυξάνεται 100% και τα έσοδα θα είναι σαφώς αυξημένα αν υπολογίσουμε πως οι επιβάτες της κρουαζιέρας δύσκολα κατάφερναν να επισκεφτούν και τα δύο μνημεία.