Ανεβαίνει το έργο «Πάσπαργος» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα στο act

Η θεατρική παράσταση «Πάσπαργος» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πατρινού δημιουργού Τηλέμαχου Τσαρδάκα, το οποίο βασίζεται σε κείμενα που προσπαθούν να φωτίσουν την ανθρώπινη εμπειρία του προσφυγικού ταξιδιού ανεβαίνει στο θέατρο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου στην Πάτρα.

Πως είναι να αφήνεις πίσω τα πάντα και να κρατάς μόνο ότι προλάβεις, ότι χωράει σε ένα σακίδιο, ότι χωράει σε μία βάρκα και να τα ρισκάρεις όλα παραδίδοντας την τύχη σου στα επικίνδυνα – και πανέμορφα – νερά του Αιγαίου. Πως είναι να αφήνεις ότι ήσουν και ό,τι σε προσδιόριζε για να επιβιώσεις και να είσαι πλέον ο «ξένος», ο «πρόσφυγας»;

Το έργο αποτελείται από τρεις ιστορίες που παρουσιάζονται από τους ηθοποιούς μέσα από τη χρήση μεικτών θεατρικών τεχνικών σε ενεργή σχέση με τον μεταβαλλόμενο σκηνικό χώρο: Ένας νεαρός που έχει ξεμείνει σε ένα ελληνικό νησί γράφει ποιήματα και τραβάει φωτογραφίες χωρίς να φαντάζεται τις συνέπειες. Ένας ηλικιωμένος θυμάται τη θαλάσσια απόδραση προς τη Μέση Ανατολή το καλοκαίρι του 1942. Μια γυναίκα φεύγει από τον κίνδυνο του πολέμου με όνειρο να φτάσει στην ασφάλεια της Ευρώπης. Όλοι τους πρόσφυγες, κάποια στιγμή, μέσα από κάποια βάρκα, κοίταξαν για λίγο τη σκοτεινή βραχονησίδα Πάσπαργος.

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, συγγραφέας των έργων «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια», «Το σκυλί του Ωρίωνα», «Το κορίτσι που επιμένει» κ.α., και σκηνοθέτης της παράστασης «Eroica» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που παίχτηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Η μουσική είναι του Διονύση Μπάστα (Eroica, Αόριστος άνθρωπος, Δυο Χαρταετοί στη νύχτα, Το κορίτσι που επιμένει κ.α.), τα κοστούμια της Μαρίας Βασιλάκη, οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου ενώ τη σκηνογραφία υπογράφει ο βραβευμένος εικαστικός Έβης Χρήστου.

Το έργο επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και έκανε επίσημη πρεμιέρα στη Χίο σε συνεργασία με το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Στην Πάτρα θα παιχτεί για μόνο επτά παραστάσεις την εβδομάδα 6 – 12 Μαΐου και δεν θα πάρει καμία παράταση.

Κείμενα – Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Σκηνογραφία: Έβης Χρήστου

Μουσική: Διονύσης Μπάστας

Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Γιαννακούλιας

Ερμηνεύουν οι: Έφη Κιτσαντά, Κώστας Κουτρουμπής, Γιάννης Τσάκωνας.

Συμπαραγωγή: «ΑΜΚΕ Κάνθαρος – θέατρο act» & Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου 2019

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ευχαριστίες: στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τη διάθεση κοστουμιών από το βεστιάριό του και στον φωτογράφο Σταμάτη Μενή για τη φωτογράφηση της παράστασης. Επίσης στον Νίκο Μαυρίδη για τη συμμετοχή του στην ηχογράφηση της μουσικής.

Η παράσταση «Πάσπαργος» θα παιχθεί την Δευτέρα 6, την Τρίτη 7, την Πέμπτη 9, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στις 21:30.

Επίσης την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 19.30 και την Παρασκευή 10 Μαΐου στις 22.00

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά.

Γενική είσοδος: 12€

Μειωμένο: 8€ (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ)

Σπουδαστές δραματικών σχολών - θεατρολόγοι: 6€.