Σπηλιόπουλος: Ευτελή τα κίνητρα συνεργασίας Κατσιφάρα - ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος γεννήθηκε στα Μελίσσια Αιγίου. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 1981 έως το 2003 εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός.

Σε ηλικία 25 ετών εκλέχτηκε πρόεδρος στην κοινότητα Μελισσίων, ακολούθησε η εκλογή του ως δημοτικού συμβούλου και αντιδήμαρχου στο Δήμο Αιγίου ενώ το 1994 εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς νομαρχιακός σύμβουλος για να ακολουθήσει η θητεία του ως αντινομάρχης έργων. Το 1996 εξελέγη βουλευτής Αχαίας του ΠΑΣΟΚ επιτιγχάνοντας την επανεκλογή του το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009. Διετέλεσε υφυπουργός Άμυνας (2011- 12) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ (2013- 14).

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος σήμερα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Κύριε Σπηλιόπουλε, έχετε διαγράψει μια ενδιαφέρουσα πολιτική πορεία. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αισθανθήκατε την ανάγκη να στραφείτε στην Περιφέρεια;

Όπως ίσως θα ξέρετε ξεκίνησα την πολτική μου διαδρομή από την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπήρξα κοινοτάρχης αλλά και μέλος Δημοτικού Συμβουλίου όπως και Νομαρχιακού Συμβουλίου. Συνεπώς είμαι, κατά κυριολεξία, ένα «παιδί» της τοπικής αυτοδοίκησης και νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που επιστρέφω σ’αυτήν».

Όλα αυτά αφορούν την προσωπική σας στάση. Όμως πιο είναι το πολιτικό σας κίνητρο;

Ζω στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ως εκ τούτου παρακολουθώ την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Είναι μια κατάσταση θλιβερή. Είμαστε μια Περιφέρεια που βρίσκεται κυριολεκτικά στον πάτο. Το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 67% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίστοιχη επίδοση για τρη Δυτική Ελλάδα είναι στο 49%, επίδοση που μας κάνει μια από τις φτωχότερες περιφέρειες ολόκληρης της Ευρώπης. Τα ίδια ισχύουν για την ανεργία, κι εκεί είμαστε στον πάτο, και σε όλους τους κρίσμιμους δείκτες που καθορίζουν την κατάσταση της οικονομίας μας».

Σας έχω ακούσει να επικαλείστε αυτά τα στοιχεία, αλλά για την κατάσταση της περιφέρειας η ευθύνη ανήκει στην περιφέρεια; Δεν είναι το κεντρικό κράτος και οι κυβερνήσεις ο βασικός υπεύθυνος;

Δεν έχετε άδικο. Αλλά η Περιφέρεια είναι ο βασικός παίχτης. Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να αντιληφθεί τις πραγματικές αιτίες της υστέρησης στη Δυτική Ελλάδα, το γγεονός ότι περιορίστηκε σε μια τρέχουσα γραφειοκρατική διαχείριση, χωρίς να είναι σε θέση να κατανοήσει το πρόβλημα, το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τον εαυτό της αγνοώντας όλους τους κρίσιμους δείκτες, είναι η απόδειξη της ανεπάρκειάς της. Δεν είναι άλλωστε τυχαία ο όψιμος έρωτάς της με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένετε στη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Κατσιφάρα. Τι σας σκανδαλίζει σε αυτήν τη σχέση;

Δεν είναι σκανδαλισμός. Αν ο κ. Κατσιφάρας θεωρεί ότι το πολιτικό του μέλλον βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά δεν έχω να του πω το παραμικρό. Αλλά αυτός ο γάμος συμφέροντος μεταξύ Κατσιφάρα-ΣΥΡΙΖΑ έχει ευτελή κίνητρα. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ βρήκε έτοιμο υποψήφιο, ο δε Κατσιφάρας παίζει τα ρέστα μη τυχόν και διασωθεί. Μόνο που αυτή η αταίριαστη σχέση βλάπτει τα συμφέροντας της Περιφέρειας.

Τι εννοείτε;

Σε μείζονα θέματα της περιφέρειας, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου, η έλευση του φυσικού αερίου, τα εργοστάσια απορριμμάτων,ο σιδηρόδρομος, η εγκάρσια διασύνδεση της Ιονίας οδού με τον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, για να μείνω μόνο σε αυτά, η κ. Κατσιφάρας υπήρξε ο σταθερός αβαντοδόρος της κυβέρνησης. Εγκατέλιεψε τα συμφέροντα της Περιφέρειας μήπως και διασωθεί εκλογικά. Αυτό είναι όλο και είναι λυπηρό.

Αισθάνομαι τον πειρασμό να ρωτήσω τη γνώμη σας για τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.

Ο κ. Φαρμάκης είναι επί οκτώ χρόνια περιφερειακός σύμβουλος. Βάζω τα δυνατά μου για να θυμηθώ οποιαδήπτε παρέμβασή του και δεν τα καταφέρνω. Ο κ. Φαρμάκης κατεβαίνει στις εκλογές με ένα και μόνο επιχείρημα. Ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για να γίνει περιφερειάρχης.

Θίγετε το θέμα της κομματικής ένταξης των ανθυποψηφίων σας. Αλλά κι εσείς έχετε υπάρξει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν είναι;

Πράγματι, αλλά υπάρχει μια διαφορά. Εδώ και μερικά χρόνια έχω χειραφετηθεί από την κομματική ιδιότητα γεγονός που μου επιτρέπει να εμφανίζομαι ενώπιον του εκλογικού σώματος χωρίς κομματικά δεσμά και με απόλυτη αφοσίωση στα συμφέροντα της Δυτικής Ελλάδας. Αισθάνομαι μάλιστα ευτυχής διότι μπόρεσα να συναντήσω ανθρώπους με ανάλογες διαδρομές παντού. Στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαία, στην Ηλεία.  Ανθρώπους με ποικίλες διαδρομές, εμπειρίες και ευαισθησίες αλλά χωρίς κομματικές ταυτίσεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτό είναι, ίσως, και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας.

Ακόμα κι αν συμφωνήσει κανείς μαζί σας σε όλα τα προηγούμενα, παραμένει αναπάντητο ένα ερώτημα. Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Σπηλιόπουλο;

Υπάρχει πρώτα απ’ όλα ένα κρίσιμο ζήτημα. Είναι η αίσθηση για το που βρισκόμαστε και ποιες είναι οι αιτίες της καθήλωσης που υφιστάμεθα. Αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις την πραγματική σου κατάσταση και να διαβάσεις σωστά τις αιτίες της, όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες για να περνάει η ώρα. Το δεύτερο κρίσιμο σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι μόνο η δική μας παράταξη θέτει το ζήτημα ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Δυτική Ελλάδα και ενός αναπτυξιακού σοκ.  Δεν είναι τυχαίο ότι ότι μόνο εμείς μιλάμε γι’ αυτά τα ζητήματα, Φοβάμαι μάλιστα ότι οι αντίπαλοί μας δεν κατανοούν καν περί τίνος πρόκειται. Ευτυχώς όμως το κατανοούν οι πολίτες.

Αρκούν μόνο αυτά τα στοιχεία που αναφέρατε;

Θα ήθελα να προσθέσω ότι μόνο εμείς μιλάμε για το νέο μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης που είναι κάτι εντελώς διοαφορετικό από την τωρινή γραφειοκρατική ρουτίνα ενώ παράλληλα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι είμαστε μια ομάδα χωρίς προωσπικές ιδιοτέλειες και αναζητήσεις προσωπικού βολέματος. Πιστέψτε με, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να απογειωθεί και εμ΄ςι είμαστε έτοιμοι να το επιχειρήσουμε.

Μια τελευταία και κρίσιμη ερώτηση. Ποιοι είναι οι άμεσοι εκλογικοί σας στόχοι. Θα είστε στο δεύτερο γύρο των εκλογών;

Θα είμαι απολύτως σαφής. Ο στόχος μας είναι να είμαστε πρώτοι και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.