Σία Αναγνωστοπούλου: «Ανησυχία για τους όρους επικείμενης λειτουργίας βιομηχανίας επεξεργασίας και καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ»

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με την ανοιχτή επιστολή των γενικών ιατρών Τ. Γιακουμή και Π. Κανελλάκη και του χημικού μηχανικού Α. Φράγκου ,  μέσω της οποίας απαιτούν διαφάνεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων της ΒΙΠΕ Πατρών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Σύμφωνα με την επιστολή, πρόκειται για μια εξειδικευμένη μονάδα που πρέπει να διαχειριστεί και να προβεί σε καύση επικίνδυνων υγειονομικών, τοξικών και μολυσματικών αποβλήτων και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την ακεραιότητα των εργαζομένων στο εργοστάσιο και τη ΒΙΠΕ, των κατοίκων των όμορων περιοχών και την προστασία του περιβάλλοντος (φυτά, ζώα, εδάφη, ύδατα υπόγεια ή επιφανειακά και ποιότητα αέρα).

Το συγκεκριμένο θέμα έγινε γνωστό με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας και τον Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Μελετώντας το ιστορικό αυτής της -τελικής- απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ανακαλύφθηκαν τα εξής: την 1 Αυγούστου του 2023 είχε υπογράφει αρνητική - απορριπτική απόφαση για την ίδια μονάδα. Ακολούθησε, μετά από προσφυγή της εταιρίας στον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναπομπή της απόφασης για τυπικούς λόγους και, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα από τον Αύγουστο, όπως νέα μελέτη - στοιχεία - δεδομένα, τελικά υπεγράφη θετική απόφαση.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για τη μονάδα, η αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είχε γνωματεύσει θετικά για την έγκριση με πολυάριθμες παρατηρήσεις, με πολυσέλιδη αναφορά των ελλείψεων της μελέτης και τη μη τεκμηρίωση της επάρκειας - ασφάλειας της μεθόδου διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων. Οι ελλείψεις αυτές εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον της περιοχής. 

Η Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις πολυάριθμες παρατηρήσεις και τις ελλείψεις της μελέτης, διότι η λειτουργία μιας τέτοιας ρυπογόνου βιομηχανίας, καύσης τοξικών και μολυσματικών επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, χρειάζεται πλήρη μελέτη και αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που να ορίζουν με σαφήνεια και επιστημονική τεκμηρίωση το τι «μπαίνει» και τι «βγαίνει» από αυτήν".