Ο Δημαράς ζητά σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα "ναι ή όχι στην κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων"

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα «Υλοποίηση ή μη,  του υφιστάμενου σχεδιασμού που προβλέπει την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων,  μέσω ΣΔΙΤ» για  το ερχόμενο Σάββατο 27  Οκτωβρίου  2012, ζήτησε ο Δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Μπουρδούλη. Σε αυτή τη συνεδρίαση, η οποία ορίστηκε για τις 10 το πρωί του Σαββάτου, καλούνται  να παραστούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δήμο Πατρέων προκειμένου να συμμετέχουν στη συζήτηση παρουσιάζοντας τις θέσεις τους και τους προβληματισμούς τους, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι Βουλευτές Αχαΐας, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην πληροφόρηση των μελών του Σώματος και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για θέματα που αφορούν στον Περιφερειακό ή τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η επιστολή του Δημάρχου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Έλαβα την επιστολή 31 Δημοτικών Συμβούλων με την οποία ζητούν να οριστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη το θέμα που αφορά στο εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη επιστολή όχι μόνον δεν κατατίθεται κάποια πρόταση αλλά ούτε καν νύξη γίνεται για το αν, πότε και με ποιο τρόπο πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο το μείζον αυτό θέμα, παρά το γεγονός ότι η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αποτελεί ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, ούτε αποκλειστικά του προεδρείου του. Αλλά του συνόλου των μελών του. Γι’ αυτό άλλωστε, τόσο η νομοθεσία όσο και ο κανονισμός λειτουργίας του Συμβουλίου, δίνουν τη δυνατότητα στους δημοτικούς συμβούλους, ανεξαρτήτως αν ανήκουν στην παράταξη που πλειοψήφησε στις εκλογές ή στις παρατάξεις που μειοψήφησαν, να ορίζουν ακόμα και θέματα στην ημερήσια διάταξη. Πρόκειται ακριβώς γι αυτό το δικαίωμα που ασκούν δια της επιστολής τους οι 31 Δημοτικοί Σύμβουλοι, ζητώντας τον ορισμό συνεδρίασης με συγκεκριμένα θέματα.

Ειλικρινά διερωτώμαι τι υποδηλώνει η παντελής απουσία αναφοράς στο θέμα του εργοστασίου απορριμμάτων;

Σημαίνει άραγε έλλειψη ενδιαφέροντος για ένα τόσο σημαντικό θέμα, ή μήπως αλλαγή πολιτικής θέσης κάποιων εκ των υπογραφόντων την επιστολή, την οποία αλλαγή θέσης προσπαθούν να αποκρύψουν συναινώντας σιωπηρά στην παρεμπόδιση λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου;

Πέραν όμως των σοβαρών ερωτημάτων που ανακύπτουν για τη στάση κάποιων συμβούλων που υπογράφουν την  επιστολή, πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας να μην απορρίψουμε αβασάνιστα τις ενστάσεις που διατυπώνουν τόσο τα Σωματεία Εργαζομένων όσο και άλλοι συμπολίτες σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου μέσω ΣΔΙΤ.

Προσωπικά είμαι αντίθετος σε κάθε προσπάθεια επιβολής αποφάσεων. Ειδικώς δε όταν πρόκειται για μείζονα θέματα όπως αυτό του εργοστασίου απορριμμάτων, πιστεύω στον εξαντλητικό διάλογο όντας έτοιμος και να πείσω με τα επιχειρήματά μου, αλλά και να πειστώ από τα επιχειρήματα των άλλων.

Διαπιστώνοντας λοιπόν τις διαφωνίες που έχουν κατατεθεί, αλλά και διαβλέποντας το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής στάσης εκ μέρους κάποιων συμβούλων που έως πρότινος είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του έργου, θεωρώ απαραίτητο, αναγκαίο και εποικοδομητικό, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να συζητήσουμε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο για το αν πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του υφιστάμενου σχεδιασμού που προβλέπει την κατασκευή του εργοστασίου μέσω ΣΔΙΤ ή να ανακαλέσουμε τις σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν. Θεωρώ ότι η υπεύθυνη τοποθέτηση ακόμα κι όταν οδηγεί σε αναίρεση αποφάσεων είναι πολιτικά πιο έντιμη από την παρελκυστική τακτική που επί της ουσίας οδηγεί στην αγνόηση των ειλημμένων αποφάσεων, με συνακόλουθα αποτελέσματα τόσο την ακύρωση του έργου όσο και την αποδυνάμωση του κύρους του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για αυτό κύριε πρόεδρε σας ζητώ να αναβάλετε τη συνεδρίαση της προσεχής Τετάρτη και να ορίσετε συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα με μοναδικό θέμα:

«Yλοποίηση ή μη, του υφιστάμενου σχεδιασμού που προβλέπει την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ».

Σε αυτή τη συνεδρίαση παρακαλώ να καλέσετε και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δήμο Πατρέων προκειμένου να συμμετέχουν στη συζήτηση παρουσιάζοντας τις θέσεις τους και τους προβληματισμούς τους. Επίσης θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο, να προσκληθούν για να συμμετέχουν στη συζήτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι Βουλευτές Αχαΐας, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην πληροφόρηση των μελών του Σώματος και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για θέματα που αφορούν στον Περιφερειακό ή Εθνικό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.»

Κατόπιν τούτων ακυρώνεται  η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη 24 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκτός από την συνεδρίαση του Σαββάτου με μοναδικό  θέμα συζήτησης την υλοποίηση ή μη του Εργοστασίου, συγκαλείται  και νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα για τα θέματα τα οποία ζήτησαν να συζητηθούν οι 31 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, καθώς και για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ερχόμενης Τετάρτης η οποία ακυρώθηκε, εκτός βεβαίως του θέματος του εργοστασίου, το οποίο θα συζητηθεί το Σάββατο.