Ν. Νικολόπουλος: Δύο είναι οι δρόμοι από Δευτέρα. Ή θα συνεχιστεί ο κατήφορος ή θα ξαναδώσουμε δουλειά στους ανθρώπους, για να έρθει η ανάπτυξη

Νικολόπουλος Ν.

Το δηλώνει σε όλους τους τόνους και θεωρεί πως όλα αρχίζουν και τελειώνουν σε αυτό: "Όταν έχεις 1.500.000 άνεργους, δεν μπορείς να συζητάς ή να σχεδιάζεις τίποτε άλλο εκτός από το πως θα τους ξαναδώσεις δουλειά. Η περίφημη ανάπτυξη αλλά και η ακύρωση του μνημονίου περνά μέσα από την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας". Ο κ. Ν. Νικολόπουλος λίγες ώρες πια πριν από τη κάλπη μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια, τεκμηριώνοντας μάλιστα κάθε του λέξη. Στη συζήτηση μαζί του δεν κρύβεται για τίποτε.

                           - Η δική σας σειρά είναι "δουλειές, ανάπτυξη" και όχι "ανάπτυξη, δουλειές".

                           - Υπάρχουν 2.000 επενδυτικά προγράμματα που αντί να προωθηθούν είναι σε φακέλους υπουργείων, ενώ τα χρήματα υπάρχουν. Αφορούν 100.000 θέσεις εργασίας. Τι περιμένουμε και δεν ξεκινούν; Από το πρόγραμμα Jeremie ύψους 250 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2007 έχου εκταμιευτεί - πέντε χρόνια μετά - μόλις 5 εκατομμύρια!  Ήρθαν εννέα επενδυτικοί κολοσσοί και κατέθεσαν προτάσεις για το Ελληνικό. Επένδυση εκατομμυρίων με χιλιάδες θέσεις εργασίας και τι τους είπαμε; Θα σας απαντήσουμε τον... Δεκέμβριο! Έλεος! Βουλιάζει η χώρα, της προσφέρουν σωσίβια για να ξεκινήσει την προσπάθεια σωτηρίας της και αυτή λέγει "περιμένετε, θα τα παραλάβω κάποια στιγμή". Αυτό μας δείχνει ότι η χώρα ακόμα δεν έχει αλλάξει πουθενά.

                             - Λέτε λοιπόν ότι μόνο από τα λιμνάζοντα έργα, αλλά και από τις επιδοτήσεις υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπάρχει όμως γραφειοκρατία που τα τελματώνει όλα και δεν αντιμετωπίζεται τελικά. Μάλλον είμαστε καταδικασμένοι.

                             - Στην Ολυμπιάδα του 2004, νικήσαμε την γραφειοκρατία και ήταν εύκολο. Για εθνικούς λόγους, με νόμο στη Βουλή, όλα τα Ολυμπιακά έργα γινόντουσαν χωρίς καθυστερήσεις. Μιλώ για προσφυγές στο ΣτΕ, αδιαφορία υπαλλήλων και ότι άλλο, που παραμερίστηκαν αμέσως. Όλα τα έργα τελείωσαν στην ώρα τους. Έχω ήδη προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά να γίνει τι ίδιο. Δεν μπορεί η Ολυμπιάδα να είναι μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα από την οικονομική καταστροφή που βιώνουμε. Εξπρές διαδικασίες λοιπόν για όλα τα λιμνάζοντα και όλα τα μεγάλα έργα.

                             - Τα άλλα κόμματα μιλούν μόνο για το ΕΣΠΑ και για ενίσχυση των μικρομεσαίων. Δεν αρκούν αυτά; Τι συμβαίνει;

                             - Βοηθούν αλλά δεν αρκούν. Ενισχύεις την αγορά με επιδοτήσεις αλλά με 1,5 εκατ. άνεργους ποιός θα καταναλώσει; Δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη αν δεν δώσουμε δουλειά στους ανθρώπους. Και πρέπει να ξεκινήσουμε να δίνουμε δουλειά με τα έργα που μπορούν να αρχίσουν αμέσως και συμπεριλαμβάνω και τα δημόσια έργα. Η Ολυμπία Οδός ξεκινώντας θα δώσει δουλειά σε 4.000 ανθρώπους. Γιατί δεν ξεκινά;

                             - Η ΝΔ εγγυάται μια τέτοια γοργή πολιτική;

                             - Μόνο η ΝΔ έχει μιλήσει εδώ και δυο χρόνια για ανάπτυξη. Και μόνο εμείς έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα, κανείς άλλος. Μια προσεκτική ματιά στο τι υποστηρίζουν τα άλλα κόμματα είναι αρκετή. Πρόκειται για θέσεις που τις συνέταξαν κάποιο απόγευμα για να έχουν κάτι να πουν. Δεν ακουμπούν πουθενά, είναι εντελώς θεωρητικές, δεν έχει νόημα να τις συζητάς καν. Τι να πεις; Ότι η είσπραξη 6 δισ. ευρώ από την παραοικονομία που λέει π.χ. ο κ. Κουβέλης είναι στον αέρα; Και γιατί όχι 5 δισ. ή 7 δισ.; Τι να πω... Όμως έργα όπως το Ελληνικό είναι πραγματικά και με συγκεκριμένα ποσά και θέσεις εργασίας. Κι όμως αφήνουμε στην άκρη το πραγματικό και καταπιανόμαστε με το θεωρητικό.

                             - Η ΝΔ πάντως πέρασε στα μνημονιακά κόμματα.. Θυμίζω ότι όσο ήταν αντιμνημονιακή άγγιζε την αυτοδυναμία στις δημοσκοπήσεις. Ήταν σταθερά πάνω από το 30%.

                             - Η ΝΔ ήταν και είναι αντιμνημονιακή. Δεν κυβέρνησε ποτέ. Επενέβει όταν οι εταίροι σκέφτηκαν σοβαρά να μας εγκαταλείψουν, μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος και κυρίως εξ αιτίας  τη απίστευτης ανικανότητας και ανυποληψίας του ΠΑΣΟΚ. Ότι και να υπέγραψε δεν το τήρησε... Ψευδόταν και προς τους Έλληνες, ψευδόταν και προς τους Ευρωπαίους. Σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε: Το μνημόνιο ακυρώνεται στην πράξη μέσα από την ανάπτυξη. Αν δημιουργήσεις χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν μεγαλώσει η φορολογική πίτα, αν αυξηθούν τα έσοδα προς τα Ταμεία και τις ΔΟΥ, όχι μόνο δεν θα απειληθούν πάλι οι μισθοί, αλλά αντιθέτως σιγά-σιγά θα αυξηθούν και πάλι. Και τι λέμε; Ας ξεκινήσουμε από αυτά που γίνονται... από χθες!

                              - Χρειάζεται βέβαια και το νοικοκύρεμα που αξιώνει η τρόικα.

                              - Άμεσα. Το ταχύτερο. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνονται δημόσιες δράσεις που δεν προσφέρουν τίποτε.

                              - Έχετε γυρίσει όλο τι νομό. Τι έχετε δει;

                              - Εκλέγομαι από το 1989. Πάντοτε είχα μια σταθερή συμπεριφορά, που εστιαζόταν σε δυο βασικές αξίες μου. Η πρώτη. Επικοινωνώ προσωπικά με κάθε πολιτικό μου φίλο. Η δεύτερη. Είμαι εδώ με οποιεσδήποτε συνθήκες. Και στα πιο δύσκολα δεν κλειδώνομαι στο γραφείο μου. Είμαι εδώ. Τι είδα; Ανθρώπους να μου δηλώνουν ότι είναι μαζί μου. Και ανθρώπους που δεν μιλιόντουσαν. Όλοι φίλοι μου. Είναι μια σκληρή εποχή... Αλλάζουν όλοι και όλα. Οι πολίτες άλλαξαν. Αν δεν αλλάξουν και οι πολιτικοί θα βρεθούν σπίτι τους. Οριστικά. Και θάναι το σωστό αφού δεν θα μπορούν να προσφέρουν. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι γιατί το πολιτικό σύστημα τους έκλεψε τις ζωές... Θυμώνουν ακόμα περισσότερο επειδή αυτό δεν διρθώνεται!

                               - Τι προβλέπετε για την Κυριακή; Θα υπάρξει κυβέρνηση την επόμενη μέρα;

                               - Πριν λίγα χρόνια, στην περίοδο της πολιτικής ραστώνης θα σας έλεγα οτιδήποτε βόλευε το στενό κομματικό συμφέρον. Δεν είχε επιπτώσεις τότε. Τώρα που οι άνθρωποι θέλουν την αλήθεια θα σας πω: Δεν το ξέρω. Δεν ξέρω αν θα έχει η χώρα κυβέρνηση την Δευτέρα. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες όπως το τεράστιο ποσοστό που δεν απαντά στις δημοσκοπήσεις, το 33% που δηλώνει αναποφάσιστο, η συσπείρωση των τελευταίων ημερών. Θεωρώ όμως ότι η ΝΔ έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι η μόνη που έχει σχέδιο για την χώρα. Ειλικρινά χωρίς την άμεση ανάπτυξη μέσα από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν έχουμε καμία ελπίδα. Και αυτό μόνο η ΝΔ μπορεί να το εγγυηθεί.

                               - Η Αχαία κατήντησε μια προβληματική περιοχή, ή είναι σκληρή αυτή η εκτίμηση;

                               - Είναι μια ειλικρινής αλλά ταυτόχρονα και τόσο λυπηρή διαπίστωση. Φταίμε όλοι; Μπορεί. Το ΠΑΣΟΚ του 55% στο νομό ποτέ δεν το ανταπέδωσε. Αλλά και όσοι προσπάθησαν για τα καλύτερα έβρισκαν τον πράσινο σκληρό μηχανισμό που τα σταμάταγε όλα. Κι όμως. Η Αχαία έχει όλα τα φόντα να ζήσει καλές μέρες. Αυτό είναι και ένα μικρό προσωπικό μου στοίχημα, ξέρετε. Το "δουλειές" δεν αφορά την Ελλάδα πλην... Αχαίας. Για μένα πρωτίστως αφορά την Αχαία. Εδώ πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές και σύντομα θα έχω να πω συγκεκριμένα πράγματα.

                                - Βοηθά την Αχαία, ότι είστε στον στενό πυρήνα στελεχών του Αντώνη Σαμαρά;

                                - Φυσικά. Έχω μια πλήρη εικόνα για τα πάντα καθημερινά. Τα κεντρικά ΜΜΕ μου ζητούν δηλώσεις ή συνεντεύξεις που σημαίνει ότι αυτομάτως και η Αχάια έχει κεντρική πρόσβαση στην προβολή. Η Αχαία έχει πρόσβαση στον πυρήνα των αποφάσεων.

                                - Τι άλλο θα μπορούσα να σας ρωτήσω λίγες ώρες πριν τις εκλογές;

                                - Αυτές οι εκλογές είναι μοναδικές στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Για πρώτη φορά ο πολίτης έχει τον πρώτο λόγο..! Δεν τον είχε ποτέ σε τέτοια έκταση ας μην κρυβόμαστε. Κλείνοντας λοιπόν αυτό που έχω να πω είναι ότι θάθελα, ο κάθε ένας πολίτης να ψηφίσει με το χέρι στην καρδία. Επαναλαμβάνω οι δρόμοι είναι δυο. Ή συνεχίζεται ο κατήφορος ή μέσα από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, άμεσα ξεκινά η ανάπτυξη και η ανακούφιση των ανθρώπων.