Καθησυχάζει ο κ. Κουτρουμάνης για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Τι απάντησε στην Μαρία Κυριακοπούλου

Σε ερώτηση της Βουλευτή Αχαΐας της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Μαρίας Κυριακοπούλου, για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος  Κουτρουμάνης, απάντησε διαβιβάζοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχετικού θέματος, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

α. Οι θέσεις των 1350 εργαζομένων των δύο οργανισμών, έχουν διασφαλιστεί, καθώς μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ με την ίδια εργασιακή σχέση, ενώ μελετάται και η δυνατότητα μεταφοράς κάποιων και σε άλλους φορείς στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, όπως στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ή στο ΙΚΑ, στο πλαίσιο  της αξιολόγησης που έχει αποφασίσει και υλοποιεί το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

β. Oι βρεφονηπιακοί σταθμοί της Εργατικής Εστίας θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους γιατί φιλοξενούν 2000 άτομα.

γ. Η περιουσία των δύο οργανισμών η οποία φτάνει τα 1300 καταστήματα, μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό στον ΟΑΕΔ, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ανάγκες που έχει αναλάβει μέχρι τώρα ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

δ. Στο σκέλος της εκκαθάρισης και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τους χιλιάδες δανειολήπτες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, την επιδότηση ενοικίου και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού δεν τίθεται σε κίνδυνο καμία από τις παροχές. Συγκεκριμένα, όποιο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη είτε αφορά την επιδότηση ενοικίου είτε την επιδότηση επιτοκίου είτε δάνειο για αγορά κατοικίας είτε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, όλα αυτά θα υλοποιηθούν από τη διάδοχη κατάσταση, που είναι ο ΟΑΕΔ και βέβαια, τη διοικούσα επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τις εκκρεμότητες που δημιουργούνται μετά το κλείσιμο αυτών των δύο οργανισμών. Μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη, ο ΟΑΕΔ, στον οποίο μεταφέρονται οι αρμοδιότητες, θα αναλάβει να συνεχίσει τη λειτουργία πάνω στις υποχρεώσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα.