Η Αχαΐα ενώ διψά για ανάπτυξη, ζει μια διαχρονική ατονία

Ηρακλής Ρούπας

(Άρθρο του Ηρακλή Ρούπα υποψήφιου βουλευτή Αχαίας με το ΠΑΣΟΚ)

Δεν είναι λίγες οι φορές που η επαγγελματική δραστηριότητα μας φέρνει τόσο κοντά στα προβλήματα του τόπου καταγωγής μας ώστε κάποια στιγμή να αναζητήσουμε την τομή μεταξύ εργασίας και προσφοράς. Όταν δε η διαμόρφωση της κρίσης στη χώρα απαιτεί εγρήγορση, δράση και αποτελέσματα μέσα από μία νέα κουλτούρα προσφοράς, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως κάθε ενεργός πολίτης πρέπει να βάλει μπροστά την εμπειρία του, την διάθεσή του και να δραστηριοποιηθεί χωρίς ιδιοτέλεια. Με δυναμισμό και στόχο την αναστροφή της τάσης απαξίωσης των πάντων που τα τελευταία χρόνια δίνει τον τόνο μίας επίπονης καθημερινότητας.

Η πίστη μου ότι η κρίση που όλοι βιώνουμε επιβάλλει αλλαγές ιστορικές τόσο στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί πολιτεύονται, όσο και τα κριτήρια βάσει των οποίων οι πολίτες θα τους κρίνουν, με οδήγησε στην απόφασή μου να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου αυτήν ακριβώς την χρονική στιγμή.

Εκτίμησα ότι οφείλω ως ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και όχι μόνον ως νέος πολιτικός να συνεισφέρω στην προσπάθεια όλων μας με βάση την εμπειρία που απέκτησα κατά την 25ετή επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Άλλωστε η πολιτική σημαίνει συμμετοχή. Σημαίνει δράση, πράξη και προσφορά. Σημαίνει να μοιράζεσαι το ίδιο όραμα για την Ελλάδα. Να μην συμβιβάζεσαι. Να τολμάς. Να αλλάζεις τα δεδομένα. Να ανοίγεις δρόμους για όλους.

Η Πάτρα είναι η γενέτειρα του πατέρα μου και η πόλη με την οποία είμαι δεμένος και στην οποία ανέκαθεν ψηφίζω. Η Αχαΐα  είναι η περιοχή που επιθυμώ να προσφέρω γνωρίζοντας τα διαχρονικά προβλήματα του τόπου μου, καθώς η επαγγελματική μου δραστηριότητα δεν με έχει απομακρύνει από την αναζήτηση προτάσεων ανάταξης του Νομού. Έτσι βλέποντας τα θέματα με μία ποιο αντικειμενική και ταυτόχρονα διεισδυτική ματιά έχω την δυνατότητα να προτείνω λύσεις και να διεκδικήσω την υλοποίησή τους.

Η Αχαΐα είναι ένας νομός που ενώ θα έπρεπε να είναι από τους πλέον δυναμικούς σε ανάπτυξη στην χώρα, χαρακτηρίζεται από χρόνια ατονία και αδυναμία να αναδείξει τον ρόλο της αυτό. Καθυστερήσεις στην εκπόνηση και ολοκλήρωση έργων.  Ατολμία προώθησης πολιτικής και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Δήμων για την εκμετάλλευση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάδειξη συνεργειών. Αδυναμία ενίσχυσης και προώθησης της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια μέσα από την ανάδειξη και υποστήριξη ιδεών. Παθητικότητα στην διάθεση για συνολική και συλλογική συμμετοχή στον «επανασχεδιασμό» του τρόπου ανάπτυξης του Νομού.

Θα έπρεπε χρόνια τώρα να γίνει αντιληπτό πως η στρατηγική τοποθεσία της Πάτρας  θα μπορούσε να αποτελέσει βάση ουσιαστικής «επανεκκίνησης». Αδυνατώ να αντιληφθώ τους λόγους που μία τόσο σημαντική παράμετρος έχει παραβλεφθεί. Η ανάπλαση των λιμένων Πάτρας και Αιγίου έπρεπε χρόνια τώρα-ανεξάρτητα από το πρόβλημα των λαθρομεταναστών-να δημιουργήσει την βάση προσέλκυσης τόσο επενδύσεων, όσο και του διαμετακομιστικού εξαγωγικού εμπορίου της Πελοποννήσου. Στα πλαίσια των ζωνών «ανάπτυξης» ειδικού τύπου που προωθούνται, είναι αναγκαίο να διεκδικηθεί συγκεκριμένος ρόλος για τον Νομό. Η ανάταξη δεν μπορεί να έλθει παρά μόνον μέσα από την αξιοποίηση πυλών εξωστρέφειας και υποδομών.

Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω τόσο της κρίσης όσο και διαχρονικών ενδογενών αδυναμιών συλλογικής προσέγγισης του όρου ανάπτυξη στην περιοχή μας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μοιρολατρικά. Ειδικά στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία όπου η αναζήτηση νέων ιδεών μπορεί να αναδείξει εκ νέου την ξεχασμένη εδώ και χρόνια «μικροεπιχειρηματικότητα» στην περιφέρεια. Αναζήτηση συνεργασίας στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών με το Πανεπιστήμιο. Εξειδικευμένη ασχολία με τον αγροτικό τομέα, όσο και την ανάπτυξη και προώθηση δραστηριοτήτων στο τομέα της παραγωγής βιομάζας για τον ενεργειακό τομέα είναι μόνον λίγες από τις στοχευμένες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναδείξουν μία πρώτη ακτίδα αισιοδοξίας.

Αυτονόητα οι προτάσεις δεν εξαντλούνται εδώ. Η παραπάνω αναφορά δίνει απλά το στίγμα του προβληματισμού αλλά και της αναζήτησης. Η επαγγελματική μου εμπειρία και η ταυτόχρονη ενασχόληση με τα κοινά, μου έχουν δώσει την δυνατότητα αναζήτησης και σύνθεσης ιδεών. Η υποψηφιότητά μου τις δύσκολες αυτές στιγμές με υποχρεώνει να προσπαθώ όχι μόνον να προτείνω αλλά και να μετουσιώνω τις προτάσεις σε επένδυση για το μέλλον του τόπου μου.