Ηρακλής Ρούπας: Η Αχαΐα έχει όλα όσα πρέπει για να αναπτυχθεί

Ηρακλής Ρούπας

Μια συζήτηση με τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Αχαία κ. Ηρακλή Ρούπα.

Ο κ. Ηρακλής Ρούπας μόλις είχε επιστρέψει από μια σύντομη περιοδεία του στους Δήμους Ερύμανθου και Δυτικής Αχαίας. Τον βρήκαμε στο πολιτικό του γραφείο, στην οδό Γούναρη 21-23. Εκεί συναντά φίλους και γνωστούς αν και το γραφείο ετοιμάστηκε σε λίγες ημέρες υπό την πίεση του προεκλογικού χρόνου. "Είχα ελάχιστο χρόνο, οι εκλογές είναι πολύ κοντά" θα μας πεί. Όμως στο γραφείο του υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τηλέφωνο, έντυπο υλικό..! "Ο στόχος μου είναι ρεαλιστικός. επιδιώκω το καλύτερο δυνατό μέσα από τις δυσκολίες που δεν είναι άλλες από το σύντομο του χρόνου και το άγνωστο ονομά μου".

Όμως το όνομα Ρούπας δεν είναι άγνωστο στην Πάτρα. Η οικογένειά του ζει εδώ. Ο ίδιος πάντα ψηφίζει εδώ. Απλώς εργάζεται για χρόνια στην Αθήνα. "Υπήρξα υψηλό τραπεζικό στέλεχος για 15 χρόνια αλλά τελικά προτίμησα να ανοίξω δικά μου πανιά", θα πει. Είναι οικονομολόγος, έχει μια μικρά αλλά νευρώδη χρηματιστηριακή εταιρεία, επενδύει στην ενέργεια, αρθρογραφεί σε μεγάλες οικονομικές εφημερίδες. Ηπρώτη ερώτηση μας είναι:

                            - Τι εισπράξατε, εσείς ένας άνθρωπος του city και του οικονομικού περιβάλλοντος στην αγροτική Αχαία;

                            - Αυτό που εύκολα καταλαβαίνει κανείς. Θυμό και στενοχώρια. Είδα ανθρώπους που δεν είχαν διάθεση για πολλά. Βέβαια το γεγονός ότι είμαι ένα εντελώς νεο πρόσωπο, βοήθησε να συζητήσω με αρκετούς και να καταλάβω. Υπάρχει δικαιολογημένη στενοχώρια. Για πολλούς η ζωή τους έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο. Νοιώθουν ότι έχουν προδοθεί. Ότι ακόμα και τώρα δεν γίνεται ότι πρέπει.

                           - Είναι έτσι; Ούτε τώρα γίνεται το σωστό;

                           - Αν το πίστευα αυτό δεν θα πολιτευόμουν. Ποιο το νόημα. Αντιθέτως αποφάσισα να πολιτευτώ σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα περίοδο, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια διαδρομή προς την σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δίδει μια διπλή μάχη Από την μια να αυτοεξυγιανθεί ιδεολογικα και πολιτικά. Να ξαναγίνει το κόμμα των ελπίδων στον χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν είναι εύκολο μετά από μια μακρά διαδρομή στην εξουσία με πολλά πρόσωπα να μην έχουν ανανεωθεί. Όμως νομοτελειακά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς. Από την άλλη, πήραμε το βάρος σκληρών αποφάσεων που ακόμη και τώρα αμφισβητούνται. Όμως αυτός ο κύκλος πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτή η περίοδος είναι η δυσκολότερη στην ιστορία του κόμματος.

                           - Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι χρειάζεται μια συγκυβέρνηση που να εκπροσωπεί το 50% των ψηφοφόρων. Θέλει πλειοψηφία στο σύνολο, όχι το bonus του εκλογικού νόμου.

                           - Είναι μια αφάνταστα τολμηρή πολιτική θέση. Εκ των προτέρων δηλώνει ότι έχει σημασία η λαϊκή βούληση. Όχι σε μια πλειοψηφία στη Βουλή, που θα είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Αυτό είναι ένα δείγμα της συμπεριφοράς του νέου ΠΑΣΟΚ. Είπε και κάτι άλλο. Το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα για να διαχειριστεί με έναν ουσιαστικό τρόπο τις συννενοήσεις που θα χρειαστούν.

                           - Τι θα συμβεί αν τα ποσοστά δεν βγάζουν συγκυβέρνηση;

                           - Το απεύχομαι, δεν θέλω ούτε να το σκέπτομαι.

                           - Παρά ταύτα είναι μια πιθανότητα. Τι θα συμβεί;

                           - Νομίζω θα γίνουν πάλι εκλογές, αλλά μην με ρωτήσετε για την συνέχεια αυτών. Το αμέσως επόμενο μέλλον θα είναι εντελώς απρόβλεπτο. Ποιός πραγματικά μπορεί με βεβαιότητα να περιγράψει την συνέχεια;

                           - Είστε διακεκριμένος οικονομολόγος, οπότε ερωτώ: Μπορεί να μας... σώσει ο Ολάντ; Μπορεί να αλλάξει η πολιτική της λιτότητας στην ευρωζώνη;

                           - Η συνταγή δεν είναι σωστή αυτό το καταγράφουν τα ίδια τα αποτελέσματα. Στις χώρες της ευρωζώνης η λιτότητα δεν έχει αποδείξει ότι είναι η λύση. Δείτε τι συμβαίνει σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Συνεπώς ναι. Οι προτάσεις Ολάντ να υπάρξει ανάπτυξη μέσα από ευρωομόλογα. Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δίδει τεράστια ποσά στις Τράπεζες αλλά τα ποσά αυτά δεν περνάνε στην πραγματική οικονομία, Δίδονται για να ισχυροποιηθούν οι Τράπεζες, οι οποίες όταν σταθούν στα πόδια τους θα επιστρέψουν αυτά τα χρήματα.

                           - Είναι λογικό να ενισχύονται οι Τράπεζες και όχι τα κράτη;

                           - Γι αυτό ο Ολάντ ομιλεί για ευρωομόλογο. Πρόκειται για άμμεση χρηματοδότηση της ανάπτυξης, δηλαδή των κρατών.

                           - Πρόσφατα σε παρέμβασή σας, υποστηρίξατε ότι η Αχαία έχει όλα αυτά που χρειάζεται για να αναζητήσει την ανάπτυξη.

                           - Είναι αλήθεια. Η Αχαία έχει μια εντυπωσιακή πληρότητα. Δυο λιμάνια, τρία Πανεπιστήμια, όλα τα Επιμελητήρια, στρατηγική θέση και πάνω απ όλα εξαιρετικό έμψυχο υλικό. Μιλώ για νεα παιδιά, μορφωμένα, που μπορούν να στελεχώσουν κάθε επενδυτική προσπάθεια. Η Αχαία έχει όλα τα φόντα να προχωρήσει.

                          - Γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην Αχαία, ούτε τις καλές, οικονομικά, εποχές;

                          - Έλλειψη πολιτικής βούλησης. Έχω προσωπική εμπειρία. Υπήρξαν σπουδαία αναπτυξιακά προγράμματα που ήσαν χρηματοδοτούμενα από 80%-100% και όμως οι Δήμοι της Αχαίας τα έχασαν. Δεν είχαν μελέτες, δεν προλάβαιναν τις ημερομηνίες, δεν ασχολιόντουσαν καν. Αυτό κάτι λέει. Δεν πρόκειται να πετύχει η Αχαία να αναπτυχθεί αν δεν σηκώσουν όλοι τα μανίκια κι αν δεν αποφασίσουμε πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, από επιδοτήσεις και επενδύσεις.

                           - Συμμετέχετε για πρώτη φορά σε εκλογές. Που στοχεύετε;

                           - Είμαι ένα εντελώς νεο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Αχαίας αλλά δεν τρέφω ψευδαισθήσεις. Είναι οι ψηφοφόροι που θα μου πουν αν αξίζει να συνεχίσω. Είμαι δώ γιατί θέλω να προσφέρω και μπορώ να προσφέρω. Γνωρίζω ότι έχω ελάχιστο χρόνο για να με γνωρίσουν οι συμπολίτες μου, αλλά όλα αυτά τα ήξερα όταν αποφάσισα να στρατευτώ. Ρωτήστε με πάλι την Δευτέρα 7 Μαίου...