Εκδήλωση της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας για τo Πολυτεχνείο

Στην αίθουσα του ΤΕΕ, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία δεκάδων φοιτητών και πλήθος κόσμου η εκδήλωση της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ομιλητές ήταν, ο Γιάννης Πετρόπουλος Γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας, ο Ανδρέας Φούρας, πρώην δήμαρχος της Πάτρας, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, συγγραφέας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ κρατώντας ενός λεπτού σιγή για την απώλεια του αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματός, της Αριστεράς, της Αντίστασης, των αγώνων της γενιάς του Παύλο Αθανασόπουλο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα του μηνύματος του Πολυτεχνείου για ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή, για ελευθερία και κοινωνική απελευθέρωση. Στην ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των δημοκρατικών θεσμών , την προάσπιση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε έκφανση φασισμού και μισαλλοδοξίας.

Ο Ανδρέας Φούρας, για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια, με μια έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, μετέφερε βιωματικά γεγονότα από την περίοδο της χούντας ως πρόεδρος των Πατρινών φοιτητών, την κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αναφέρθηκε σε πρόσωπα της γενιάς του που με αυτοθυσία προασπίστηκαν το δικαίωμα των επόμενων γενιών για μια καλύτερη και δίκαιη ζωή. Μας μετέφερε τον αέρα και την οσμή των αγώνων του φοιτητικού κινήματος μιας άλλης εποχής.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με τα μάτια των νέων. Πώς τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία και αποτέλεσαν την ιδεολογική αναφορά για την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Μέσα από τις εξελίξεις εκείνων των ημερών, αποτυπώθηκαν οι αγώνες ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος αναφέρθηκε με μυθιστορηματικό τρόπο στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών που είχε σημαντική συνεισφορά στη φοιτητική εξέγερση. Έκανε σαφές πως αυτοί που δυσανασχετούν με το Πολυτεχνείο, εχθρεύονται και μισούν κάθε ψήγμα αντιστασιακής και δημοκρατικής δράσης προσβάλλουν την ιστορία και τη συλλογική μνήμη ενός ολόκληρου έθνους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν φοιτητές του αντιδικτατορικού αγώνα, κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέλη της ΠΑΣΠ όλων των γενιών και δεκάδες φοιτητές. Μεταξύ αυτών ο Στάθης Σερέτης, ο Ανδρέας Καράβολας, ο Απόστολος Κατσιφάρας, ο Βασίλης Αϊβαλής, Σπύρος Σκιαδαρέσης, Φάνης Αδαμόπουλος, Κώστας Ζαφειρόπουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Καραχάλιος, Μαρίνος Σκανδάμης, Γιώργος Καρβουνιάρης , Ολυμπία Λόη, Παναγιώτης Δημόπουλος, Θανάσης Πετρόπουλος, Άρης Γκατζόγιας, Γιώργος Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Θανάσης Γιανναδάκης, Σταυρούλα Παναγοπούλου, Κώστας Πετρόπουλος, Σπύρος Τυροδήμος, Βασίλης Κίκκινας, Ανδρέας Μπαχράς και άλλοι.