Δυναμικές κινητοποιήσεις για να μη χαθεί το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας

Με αποκλεισμούς του νέου λιμανιού, δρόμων αλλά και σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων οι οποίες ενδεχομένως θα μεταφερθούν και στην Αθήνα μπροστά από τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να αντιδράσει η Πάτρα στον κίνδυνο που διαγράφεται να χαθεί το θαλάσσιο μέτωπο από την πόλη .

Αναλυτικότερα

Ακόμα πιο κοντά στο πέρασα του λιμανιού  της σε ιδιώτες βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η Πάτρα μετά την ψήφιση του άρθρου 2 του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιοήσεις. Στο συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει μπαράζ αντιδράσεων από φορείς και θεσμούς της Αχαϊκής πρωτεύουσας  αρχής γενομένης από την έκτκατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την οριστική παραχώρηση του Θαλασσίου μετώπου καθώς μετά την εξέλιξη ψήφισης του συγκεκριμένου άρθρο αποτελεί κοινό τό πως αυτό χάνεται και οδηγείται  ως φιλέτο στα χέρια ιδιωτών.

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση των Οργανισμών Λιμένων, μεταξύ των οποίων και του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε., και των φόβων που εκφράζονται ότι πιθανόν θα επιχειρηθεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα έως σήμερα δεδομένα αναφορικά με την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Πατρέων, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Μπουρδούλη, να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση του Σώματος για την οριστική παραχώρηση του Θαλασσίου Μετώπου στο Δήμο. 

 Η συνεδρίαση ορίστηκε για την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του Λιμανιού, προκειμένου να καταδειχθεί η αμετακίνητη του Δήμου ότι το θαλάσσιο μέτωπο ανήκει πλέον στην Πάτρα και στους δημότες της.

 Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα της έγκρισης διαδικασίας ανάθεσης δημοσίου διεθνούς διαγωνισμού, για το έργο «Εγκαταστάσεις διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων νομού Αχαΐας», μετά και τη χθεσινή (Δευτέρα) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απρόσκοπτη λειτουργία του Σώματος.

 Τα συγκεκριμένα δύο θέματα είναι μείζονος σημασίας για την Πάτρα και γι’ αυτό ο Δήμαρχος επέλεξε να συζητηθούν στην ίδια συνεδρίαση για να καταδείξει ότι η πόλη πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτά.

 Ο κ. Δημαράς δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε κάθε σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης, καθώς και σε τυχόν σχέδια ιδιωτικοποίησης του Τομέα της Καθαριότητας του Δήμου.

Αντιδράσεις και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Με αφορμή την δρομολόγηση των διαδικασιών για την εκχώρηση στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών Πάτρας και Κατακόλου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους την αντίθεση της στην εκχώρηση σε ιδιώτες των κρίσιμων για την ανάπτυξη της περιοχής λιμανιών της Πάτρας και της Κατακόλου.

Αντίθεση που έχει καταγραφεί εδώ και καιρό με την επισήμανση ότι οι δυο αυτές υποδομές πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, για διαφορετικούς λόγους για την κάθε μια εξ αυτών.

Επιπλέον, για το λιμάνι της Πάτρας παραμένει ανοικτό το θέμα της παραχώρησης στον Δήμο Πατρέων της παραλιακής ζώνης. Θέμα που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ή τελεσφορήσει παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων ενυπόγραφων δεσμεύσεων από μέρους των τελευταίων κυβερνήσεων.

Το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει ανοικτό και διαθέσιμο προς τους πολίτες, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, χωρίς περικοπές και εκπτώσεις.

Για το δε λιμάνι Κατακόλου η πιθανή εκχώρηση του σε ιδιώτες θα δημιουργήσει περιπλοκές στην ανάδειξη και περαιτέρω αξιοποίηση του ως νευραλγικής φύσεως πυλώνα για την τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο της Ηλείας αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας.

Καταθέτω, για μια ακόμη φορά, την αντίρρηση μου στην ιδιωτικοποίηση των δυο λιμανιών σημειώνοντας, παράλληλα, ότι καμία απολύτως γνώμη ή συμμετοχή σε διαβούλευση δεν ζητήθηκε από την Περιφέρεια ή άλλο αυτοδιοικητικό φορέα».