Γιώργος Θωμάς: Το ΠΑΣΟΚ έγινε ένα μισητό κόμμα

Γιώργος Θωμάς
Καταπέλτης για την πολιτική που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ ήταν η ομιλία του αχαιού πρώην υφυπουργού  Γιώργου Θωμά. Το ΠΑΣΟΚ ΕΓΙΝΕ ΈΝΑ ΜΙΣΗΤΌ ΚΌΜΜΑ είπε μεταξύ άλλων! Η ομιλία του έχει ως εξής:
Σύντροφοι και συντρόφισσες  τονίστηκε σχεδόν απ΄ όλους η κρισιμότητα των στιγμών για το κίνημα μας και τη χώρα. Θα συμφωνήσω για τη διαπίστωση αλλά ως προς το κίνημα μας θα διαφωνήσω για την αιτία και το περιεχόμενο. Το ΠΑΣΟΚ  βρίσκεται στο ναδίρ της επιρροής του όχι μόνο λόγω των οικονομικών μέτρων που  υποχρεώθηκε να λάβει αλλά κύρια  γιατί Ο λαός έβλεπε μέρα με τη μέρα ότι, σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είχε να κάνει με μια κυβέρνηση που πορευόταν χωρίς σχέδιο, και με ατολμία.
Είχε να κάνει με  στελέχη που  εν γνώσει τους πολλές φορές εξήγγελλαν μέτρα ανεφάρμοστα, άλλα έλεγαν και άλλα έπρατταν και το κυριότερο έδειχναν να μην πιστεύουν ούτε η ίδιοι στην πολιτική που εφάρμοζαν.
Ο λαός μέρα με τη μέρα έβλεπε ότι ή ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών, η έλλειψη σχεδίου και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης τον πήγαινε στο γκρεμό και την διάλυση της οικονομίας και όλος  ο κυβερνητικός θίασος περί άλλων  να τυρβάζει.
Το λαό δεν τον πονούσαν τα μέτρα. Η κοροϊδία και η αναλγησία τον πονούσε. Για παράδειγμα,  γνώριζε, πράγμα που ομολογούσαν πολλές φορές και τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ότι η ανικανότητα των υπουργών να εξοικονομήσουν από άλλες πηγές πόρους τους οδηγούσε στην συνεχή περικοπή των μισθών και των συντάξεων.
Γι αυτό σύντροφοι και συντρόφισσες θλίψη και οργή μου προκάλεσαν οι εισηγήσεις του προέδρου και του γραμματέα όπως και οι εισηγήσεις πολλών άλλων που τοποθετήθηκαν  επιβεβαίωσαν την αποψή μου πως δεν έχουν αντιληφθεί ούτε τι συμβαίνει στη κοινωνία ούτε τι συμβαίνει στο κινημά μας
Όχι σύντροφοι για τα διαδικαστικά, τι σημασία έχουν αυτά άλλωστε εδώ που φτάσαμε. Όσο για το περιεχόμενο και το ανύπαρκτο πολιτικό στίγμα. Τοποθετήσεις  για άλλο χρόνο, για άλλο τόπο και δεν διστάζω να πω για άλλο χώρο.
Όλοι σας αναφωνείτε προσφυγή στη βάση όταν δεν τολμάτε να πάτε ούτε σε μια ταβέρνα, δεν τολμάτε να πάτε ούτε στο περίπτερο και θέλετε να πάτε στη βάση. Θα καλέσουμε τον λαό εξ΄ αποστάσεως να εκλέξει. και μετά τι; Αναβαπτιστήκαμε;  Όχι σύντροφοι θέλετε για άλλη μια φορά, πατώντας πάνω στο καταστατικό να  κάνετε συνένοχο τον Λαό, θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε. Μόνο που Το έχει καταλάβει και σας περιμένει και ξέρετε πώς.
Εγώ είμαι ξεκάθαρα υπέρ της τήρησης του καταστατικού. Αλλά να γνωρίζετε πως θα έχουμε επιλέξει ηγέτη με την ψήφο του Λαού, ο οποίος όμως δεν θα μπορεί να περπατήσει μέσα στο Λαό!! Αυτό όπως φαίνεται δεν σας ενοχλεί !!
Σύντροφοι έχω τοποθετηθεί δημόσια και έγκαιρα απέναντι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης  τα δύο τελευταία χρόνια,  στον τρόπο διακυβέρνησης και τις αυθαίρετες απολίτικες πρακτικές και επιλογές του κ. Παπανδρέου. Διαφώνησα ανοιχτά με τις επιλογές του όταν ήταν ισχυρός, και  δεν ανήκω και δεν επιθυμώ να συναθροιστώ  στην κατηγορία των οψίμως διαφωνούντων.
Σήμερα ιδιαίτερα  αδυνατώ να παρακολουθήσω το μεταμορφισμό όσων αιφνιδίως ανακάλυψαν την «κεντροαριστερή» ψυχή τους, ενώ εφάρμοσαν, στήριξαν, συναίνεσαν στην πιο αντικοινωνική πολιτική που γνώρισε η χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι το «μνημόνιο είναι ευτυχία» και ότι «αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το εφεύρουμε» και   αφού αποδέχτηκαν και ψήφισαν την συγκυβέρνηση με τον Καρατζαφέρη.
Οι  βασικές και αρχικές διαφωνίες πολλών από εμάς, οι οποίες σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνονται  αφορούσαν στον χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης, στην ανακολουθία  της  εφαρμογής των αποφάσεων,  στη συνεχή μονόπλευρη διολίσθηση επί τα χείρω  των  μέτρων, στον τρόπο διαχείρισης της δανειακής σύμβασης,  στην έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου και προπάντων στο κλίμα ανασφάλειας και φόβου που σκορπούσαν  πολλά κυβερνητικά στελέχη.
Ποιος πληρώνει τη κρίση; Όλοι και δίκαια? Όχι. Σήμερα όλο και περισσότεροι έρχεσθε να συμφωνήσετε οτι μόνο οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας πληρώνουν την κρίση?
Ποιους πλήττει η κρίση ? Όλους και δίκαια?  ΟΧΙ. Σήμερα όλο και περισσότεροι έρχεσθε να συμφωνήσετε ότι  η κρίση πλήττει Μόνο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την μικρή και μεσαία  επιχείρηση, τη μεσαία τάξη ?
Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αντιληφθεί πως η στρατηγική της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της τρομοκρατίας των μέτρων, ο τεμαχισμός της αλήθειας, το έλλειμμα ειλικρίνειας, και προπάντων ο προεκλογικός λαϊκισμός του αντιμνημονιακού λόγου κάποιων  στελεχών μας,  εξοργίζουν περισσότερο τον κόσμο και καθιστούν έτι περαιτέρω αναξιόπιστο το κίνημα μας, διαλύοντας και δυναμιτίζοντας την οικονομία.
Το ΠΑΣΟΚ που  δημιουργήσαμε, το ΠΑΣΟΚ που ζήσαμε δεν είναι πια εδώ. Καθημερινά συρρικνώνεται  και συστηματικά μεταλλάσσεται. Δεν κινδυνεύει αύριο να γίνει άδειο πουκάμισο. Το έχετε καταστήσει ήδη ένα άδειο σακί. Άδειο πολιτικά, καθώς η κυβέρνησή μας  δύο χρόνια τώρα υλοποιεί μια πολιτική που επιτίθεται στις κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εκφράζει. Άδειο ιδεολογικά, καθώς ευθυγραμμίστηκε με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες εκδοχές. Άδειο ιστορικά, καθώς δεν υπερασπίστηκε και  δεν υπερασπίζεται τις ιστορικά δικαιωμένες κατακτήσεις των κυβερνήσεων του οι οποίες αποτελούν και κατακτήσεις της χώρας.
Κάθε προσπάθεια να ξαναυπάρξει  η παράταξη θα έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο με νέα φυσιογνωμία, νέες δομές, πρόσωπα και λειτουργίες. Απαλλαγμένη από το καθεστώς των κλειστών κυκλωμάτων, της απολίτικης παρεοκρατίας και της κομματικής γραφειοκρατείας.
Με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις απέναντι στις ιδέες και τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού Να συμβάλλουμε στις αναζητήσεις για  μια νέα πολιτική διέξοδο στις αγωνίες και  τους προβληματισμούς των πολιτών που δεν έχουν φωνή, που δεν εκφράζονται, που η γνώμη τους δεν υπολογίζεται είτε βρίσκονται εκτός, είτε εντός των κομμάτων.
Ο πολιτικός χώρος  της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει και μπορεί να επανακτήσει τη πολιτική πρωτοβουλία, τη λάμψη των ιδεών του, να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Η λύση δεν βρίσκεται στη συντήρηση. Ούτε στους μεταλλαγμένους προοδευτικούς που είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν με κάθε αντικοινωνικό μέτρο στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Η διετία των μνημονίων απέδειξε το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής. Αξίζει να δοκιμάσουμε, αξίζει να προσπαθήσουμε για μια νέα πολιτική συμφωνία προοδευτικής διεξόδου από την κρίση.
Θέλουμε τη χώρα μας πρωταγωνιστή των εξελίξεων, με ισχυρή φωνή, αξιοπρέπεια και διεθνή παρουσία. Είμαστε απέναντι στην εικόνα της περιθωριοποιημένης και συκοφαντημένης Ελλάδας.
Η «σωτηρία της χώρας» δεν είναι απρόσωπο και ουδέτερο μέγεθος. Η χώρα δε μπορεί να «σωθεί» χωρίς τους ανθρώπους της. Η χώρα δε μπορεί να «σωθεί» ενώ οι άνεργοι θα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο, το κοινωνικό κράτος θα έχει καταστραφεί, οι αμοιβές θα  ασιατικοποιούνται, οι συνταξιούχοι θα είναι πένητες και χιλιάδες νέοι θα φεύγουν στο εξωτερικό.
Η λύση μπορεί να δοθεί με μια Νέα Πολιτική  Συμφωνία που θα περιέχει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις, καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες και τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.
Μια Νέα Πολιτική  Συμφωνία που θα αφορά  στις αλλαγές στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος,  την απασχόληση,  το πολιτικό σύστημα. Δεν  θα είναι ανακατανομή ρόλων και προσώπων στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής. Δεν θα  είναι διέξοδος σε φιλοδοξίες. Η Νέα πορεία  Προϋποθέτει ευκρίνεια πολιτικών στόχων, απόφαση για ρήξεις και ανατροπές, ανάληψη  ευθυνών χωρίς προσχήματα για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν στη διετία που πέρασε.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
Το ΠΑΣΟΚ, όπως είχα  δημόσια τοποθετηθεί τότε,   θα έπρεπε την επομένη του  σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου, να ξεκινήσει τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας. Αν αυτό είχε γίνει, σήμερα η παράταξη θα ήταν με νέα ηγεσία και θα οικοδομούσε έναν νέο πολιτικό λόγο. Σήμερα  το ΠΑΣΟΚ αντί να αγωνίζεται να κρατηθεί  εκλογικά στην δεύτερη θέση θα ήταν πρωταγωνιστής των εξελίξεων.  Δυστυχώς δεν το πράξατε και συμβάλλατε  έτσι στον καταποντισμό του κινήματος ΜΑς
Έστω και τώρα Το Εθνικό Συμβούλιο οφείλει ΣΗΜΕΡΑ να  δρομολογήσει  τις διαδικασίες για  την εκλογή Προέδρου.
Η ανασύνταξη της Δημοκρατικής παράταξης  συνδέεται  με την επιλογή νέας ηγεσίας, νέας φυσιογνωμίας, νέας σχέσης με την κοινωνία, νέων δομών, νέων προσώπων και προπάντων με καθαρή προγραμματική συμφωνία.
Αυτή η εσωκομματική η πορεία δεν μπορεί να εξαρτάται  από την πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, και σες καμιά περίπτωση δεν την υπονομεύει. Το αντίθετο την ενισχύει.
Σύντροφοι Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναϊδρύσουμε το ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος πρέπει να πάρουν τον λόγο τόσο για το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν όσο και για την επόμενη ημέρα.
Με σεβασμό στην διαφορετική άποψη, με δημοκρατικές διαδικασίες, το  ΠΑΣΟΚ με νέα ηγεσία μέσα σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα, αν θέλει να ενεργοποιήσει ξανά τον δημοκρατικό κόσμο,  θα  πρέπει:
Να καταθέσει ένα ΠΛΗΡΗ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ της πρόσφατης Κυβερνητικής του θητείας, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς συγκαλύψεις και χωρίς μηδενισμούς και να προχωρήσει Παράλληλα  στην επεξεργασία ενός ρεαλιστικού, αξιόπιστου προεκλογικού προγράμματος, ενός προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση.
Το πρόγραμμα μας δεν μπορεί να είναι το μνημόνιο. Ο λαός μας, χρειάζεται και δικαιούται έναν πολιτικό φορέα που θα τον εμπιστεύεται και δεν θα τον παραπλανά, έναν πολιτικό φορέα που θα εκφράσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που χρόνια τώρα στήριζαν το ΠΑΣΟΚ.
Χρειάζεται ο διάλογος. Διάλογος  αξιόπιστος με τα κόμματα, με τη κοινωνία των πολιτών, διάλογος  και στο ΠΑΣΟΚ που έχει αποσυρθεί από την κοινωνία και έχει μετατραπεί σε κόμμα-κέλυφος και ανίσχυρο κυβερνητικό απολογητή.
Χρειάζεται να αποκατασταθούν στο ΠΑΣΟΚ οι στοιχειώδεις πολιτικές λειτουργίες της πολιτικής αντιπαράθεσης, της δημιουργικής κριτικής, της σύνθεσης και της πολιτικής δράσης. Η χώρα  σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται ικανά πολιτικά στελέχη και όχι  βολικούς συζητητές
Τέλος όλοι μας   θα πρέπει να γνωρίζουμε και να μη ξεχνάμε πως η  αξιοπρέπεια του Ελληνικού  λαού δεν είναι έννοια κενή περιεχομένου και η ιστορία  έχει αποδειχθεί αδυσώπητη για όλους όσους την αγνόησαν, για όλους όσους την  καταπάτησαν.
Σήμερα ΕΔΩ  από τις επιλογές που θα κάνουμε θα κριθεί εάν  ΑΥΤΉ Η ΠΑΡΆΤΑΞΗ ΘΑ έχει μέλλον και με ποιους θα πορευθεί στο μέλλον.  Γιατί πολύ φοβάμαι ότι ίσως οι επιλογές που θα γίνουν σήμερα εδώ να υπηρετούν και  να ταυτίζονται με το προσωπικό μέλλον κάποιων  και  όχι με το μέλλον της παράταξης.  Στη περίπτωση αυτή ας γνωρίζετε όμως ότι    Η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη δεν εγκλωβίζεται σε προσωπικές στρατηγικές, δεν χειραγωγείται από προσωπικές φιλοδοξίες. Βρίσκει και άλλους δρόμους να πορευθεί και το έχει αποδείξει αυτό ιστορικά.
Η εισήγηση του Προέδρου και του Π.Σ. για  το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου, τον Μάρτιο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές στην συντριβή και την Δημοκρατική παράταξη στην διάλυση της.   Μη μας ξαναπείτε μετά την εκλογική ήττα πως φταίνε και πάλι τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ. Το κώλυμα σας στις καρέκλες θα σας φταίει.
Επιπλέον επειδή τον Μάρτιο δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την δανειακή σύμβαση, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση τους η Ν.Δ.  θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές εντός του Απρίλη, η ειλικρινής απάντηση στο πότε  το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει πρόεδρο είναι: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.