Γεωργία Ντάτσικα: Ο "Κλεισθένης" φέρνει ακυβερνησία

Εκφράζουμε τον έντονο  προβληματισμό  μας με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις προσεχείς Εκλογές των ΟΤΑ ( Περιφέρεια και Δήμοι ) , γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό το εκλογικό σύστημα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να μην μπορούν να διοικηθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, εάν μετεκλογικά δεν επιτευχθούν οι αναγκαίες συναινέσεις.  

Οι μετεκλογικές  συνεργασίες θα περάσουν μέσα από την βάσανο των τοπικών και προσωπικών αντιπαλοτήτων αλλά και  μέσα από τις ιδεολογικές αντιθέσεις των παρατάξεων που θα εκλεγούν στις επερχόμενες εκλογές . Επομένως , η απλή λογική είναι πιο σημαντική από την απλή αναλογική . Λογική και Συναίνεση –στοιχεία που λείπουν από το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα– αποτελούν τον μόνο τρόπο που υπάρχει και λειτουργεί, προκειμένου να προχωρήσουν εμπρός οι τοπικές κοινωνίες».


Τονίζουμε πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η δομή του κράτους είναι , η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό δηλαδή που γίνεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, είναι το κέντρο βάρους της ανάπτυξης ,  να μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Είναι απαραίτητο να μειωθεί η δύναμη της Κεντρικής Εξουσίας και να μετατοπιστεί ενδυναμώνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μια ριζική αναδιανομή των εξουσιών και των πόρων.

Αυτό το μοντέλο Τοπικής διακυβέρνησης θέλουν και οι πολίτες, οι οποίοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πρώτα απευθύνονται στις Τοπικές  Ηγεσίες, Δήμο, Περιφέρεια και εν συνεχεία αναζητούν επίλυση των προβλημάτων τους από την Κεντρική εξουσία (Κυβέρνηση) .

Αυτό που επίσης πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι ναι μεν το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα έχει αρνητικά, όπως όλα τα πλειοψηφικά συστήματα, αλλά επισημαίνουμε ότι έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των Δήμων μας και της Περιφέρειας μας , ανεξάρτητα με τον βαθμό επιτυχούς διακυβέρνησης του κάθε θεσμού . Το πρόβλημα των Δήμων μας δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά κάτι απόλυτα πρακτικό.

Το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών. Είναι ζήτημα προτεραιότητας το πώς θα μπορούμε, να χρηματοδοτούμε τις Κοινωνικές μας δομές και Υπηρεσίες, και να υλοποιούμε Έργα Υποδομής, συγχρηματοδοτούμενα κυρίως από Ευρωπαϊκές πηγές .

Αυτή η αυτονόητη ανάγκη θα πρέπει να αποτελεί και αυτονόητη προτεραιότητα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος, και όχι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που δεν συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου , αφού μάλλον απορρύθμιση θα φέρει στην λειτουργία των Δήμων και Περιφερειών.  Φοβόμαστε πως με την καθιέρωση της απλής αναλογικής που ευνοεί την πολυδιάσπαση και τις «αντάρτικες» υποψηφιότητες, θα υπάρξει «ακυβερνησία» σε πολλές Δημοτικές η Περιφερειακές  Αρχές .

Οι προτάσεις του κόμματος της Ν.Δ. για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση θα αφορούν «την αλλαγή της απλής αναλογικής με την κατάργηση του νόμου για τον <<ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ>>, αλλαγές επίσης που θα αφορούν το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους- Αυτοδιοίκησης, την επανεξέταση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών στην Αυτοδιοίκηση, την δημιουργία Ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας, την μεταφορά των Κέντρων Υγείας στους ΟΤΑ, αλλά και την οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης ως μακροπρόθεσμος στόχος.

Tέλος , η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην επικράτηση των «γαλάζιων» υποψηφίων στις κάλπες των 13 περιφερειών, στις οποίες θεωρεί ότι η ψήφος έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει σε όλη τη χώρα για να στηρίξει τους εκλεκτούς της παράταξής του,  καθώς θεωρεί ότι οι περιφέρειες και οι μεγάλοι δήμοι , θα πρέπει να διοικούνται από πρόσωπα που ενστερνίζονται το πρόγραμμα της Ν.Δ. -

                                                                                 Tης  Γεωργίας  Ντάτσικα

                                                            Πολιτικού στελέχους της ΝΔ , Μέλος του Τομέα Εσωτερικών