Αρνητική η πρώτη δικαστική απόφαση στο αίτημα εξαίρεσης Επιχειρηματιών από τα δημοτικά τέλη

Νεότερη Ενημέρωση Πεμ, 28/05/2015 - 17:07

Κανονικά έως τις 26 Ιουνίου θα πληρώνουν δημοτικά τέλη, οι δύο επιχειρηματίες που ζητούν με ασφαλιστικά μέτρα την εξαίρεσή τους, αφού το Δικαστήριο με την προσωρινή του απόφαση δεν έκανε δεκτές τις αιτιάσεις τους.

Στις 26 Ιουνίου που θα εκδικαστεί η υπόθεση θα εκδοθεί και η τελική απόφαση.

Ωστόσο η είδηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των υπολοίπων δημοτών.

Αρχική Ενημέρωση Τετ, 27/05/2015 - 13:55

Υπό την παρουσία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, εκδικάστηκαν το πρωί τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν επιχειρηματίες της πόλης, με αίτημα να μη πληρώνουν δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και να εξαιρεθούν.

Ο Δήμαρχος τους κατηγόρησε για προκλητική συμπεριφορά έναντι των υπολοίπων δημοτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί οι Κρατικοί Αυτοτελείς Πόροι στην Τοπική Διοίκηση, με αποτέλεσμα η παροχή υπηρεσιών, αναγκαίων στη λαϊκή οικογένεια, να δυσκολεύεται. Λόγω και αυτής της μείωσης, η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Δήμου είναι πλέον τα ανταποδοτικά τέλη, σε ποσοστό 76,5 %.  Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη Τοπική Διοίκηση, φέρει τη σφραγίδα διαδοχικά των κυβερνήσεων, του Καλλικράτη και της ΕΕ. Η παρούσα  Δημοτική  Αρχή έχει αντιπαλέψει και αντιπαλεύει αυτή την πολιτική, και δεν ευθύνεται για τα αντιλαϊκά αποτελέσματά της. Όταν διαμορφώσαμε την πολιτική μας στο ζήτημα των ανταποδοτικών τελών, προσπαθήσαμε  να λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση της λαϊκής οικογένειας, των ανέργων, των μισθωτών, να τους ελαφρύνουμε, σε κάποιο βαθμό, από τα βάρη που τους φορτώνει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Τα ανταποδοτικά τέλη παίρνουν τη μορφή του κεφαλικού φόρου και παλέψαμε στο πλαίσιο που μας επιτρέπει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο   η ανταποδοτικότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και εκτάσεις άνω των 750τ.μ., να έχει διαφορετικό συντελεστή από το μικρό νοικοκυριό και το μικρομάγαζο. Να είναι πιο δίκαια η κατανομή των δημοτικών φόρων.

Είναι τουλάχιστον πρόκληση για το λαό της Πάτρας, επιχειρήσεις όπως ο Μανιατόπουλος, με πακτωλό κερδών, όπως φαίνεται και από τους ισολογισμούς, τους οποίους μπορούμε να καταθέσουμε, να ζητούν με ασφαλιστικά μέτρα στη ΔΕΗ,  να μην πληρώνουν τα δημοτικά τέλη στο Δήμο.

Δε μπορεί τα συνήθη υποζύγια και στο ζήτημα της λειτουργίας και χρηματοδότησης του Δήμου, να είναι οι εργαζόμενοι, που τα τελευταία χρόνια έχουν δει να μειώνονται δραματικά οι μισθοί και οι αποδοχές τους, ενώ οι επιχειρήσεις που πλουτίζουν με τη δουλειά των εργαζομένων, να απαιτούν να μην πληρώνουν φόρους και μονίμως να απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις και τα χρέη τους».