20 χρόνια μετά και η μεγάλη κομπίνα στην ΔΕΗ βρίσκεται ακόμη στα Δικαστήρια

Στα δικαστήρια βρίσκεται  ακόμα μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις υπεξαίρεσης χρημάτων που έγινε στην Πάτρα.

Πρόκειται για την υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εργαζόμενων στη ΔΕΗ που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Στις αρχές του 2000 που αποκαλύφθηκε η υπόθεση, δεν προφυλακίστηκε κανείς από τους κατηγορούμενους που αφέθηκαν με εγγυήσεις.

Μπορεί η υπόθεση υπεξαίρεσης να βγήκε στο φως από τις αρχές του 2000- 2002, όμως θα βρεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τον Μάρτιο του 2020, μετά από αναβολή.

Κατηγορούμενοι είναι πέντε άτομα που αντιμετωπίζουν τις βαριές κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της απιστίας και της πλαστογραφίας. Ανάμεσα τους βρίσκoνται η εκδότρια εντολών πληρωμών, υπάλληλοι του ταμείου του φορέα ενώ στην υπόθεση εμπλεκόταν και ένας φαρμακοποιός (ήταν κατηγορούμενος) που έχει αποβιώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι, είναι ογκώδες, ξεπερνώντας τις 5.500 σελίδες.

Επιπλέον, ύστερα από τόσα χρόνια αρκετοί μάρτυρες έχουν φύγει από τη ζωή.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 86 μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν στη δίκη, δεν υπάρχουν περίπου οι μισοί αφού επρόκειτο για ηλικιωμένα άτομα.

Τέλος πολλά από τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Πλέον εξετάζονται 3.500 περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε 500.000 ευρώ όμως συνολικά, με τις περιπτώσεις που έχουν παραγραφεί, η υπεξαίρεση φτάνει περίπου το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός και οι τρεις υπάλληλοι, από τις αρχές του 2000, είχαν πλαστογραφήσει 3.500 συνταγές, βάζοντας τυπικές υπογραφές με τους ασφαλισμένους να μην έχουν καμία απολύτως ιδέα.  Και φυσικά οι εντολές δεν εκτελούνταν υπέρ των συνταξιούχων.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, εισέπρατταν το αντίστοιχο ποσό για τον εαυτό τους, από το ταμείο του φορέα στον οποίο υπηρετούσαν.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, υπάλληλοι χορηγούσαν επιδόματα πενταπλών τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά γυναίκες, επιδόματα ασθενείας σε μη δικαιούχους, που εργάζονταν κανονικά, επιδόματα ασθενείας σε συνταξιούχους γήρατος -ακόμη και επιδόματα λουτροθεραπείας.