Όχι στη διχοτόμηση της πόλης από το τρένο λέει ο Δήμος

Στην εκδήλωση - διαβούλευση με τους φορείς της Αχαΐας, με θέμα με τον τρόπο διέλευσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την πόλη της Πάτρας που διοργάνωσε σήμερα το ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών Θάνου Βούρδα (ο οποίος μετέφερε τις προτάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
Χρήστο Σπίρτζη), αλλά και στελεχών του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, συμμετείχε η Δημοτική Αρχή με τον Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστο Κορδά.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κορδάς, ανέφερε τα εξής:
Το θέμα της αναγκαιότητας ενός σύγχρονου, ηλεκτροκίνητου τραίνου και μιας νέας χάραξης σιδηροδρομικής γραμμής που να μην διαιρεί βίαια, να μην αποτελεί μια βαθιά χαρακιά στον πυκνοδομημένο ιστό της πόλης και να την αποχωρίζει από το παραλιακό μέτωπό της, απασχολεί τα τελευταία 40 χρόνια, όπως απασχολούσε και πριν 130 χρόνια.
Χαρακτηριστικά το 1888 έγραφε εφημερίδα «ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ» της Πάτρας:
«Πιθανόν να υπάρχει και πόλις τις –μία επί την υφήλιον- κατά την παραλίαν της οποίας να κυκλοφορεί σιδηρόδρομος, τούδε δεν δύνατε να λογισθεί ως παράδειγμα αξιομίμητον διότι δυνατό είναι να επέτρεψαν τούτο λόγοι ειδικοί. Αδιστάκτως δυνάμεθα να είπομεν ότι λόγοι ειδικοί – δια τας Πάτρας- δεν επιτρέπουσι κατ’ ουδένα λόγον την δια της παραλίας κυκλοφορίαν του σιδηροδρόμου ως επίσης κάτω εφ’ οιονδήποτε ετέρου σημείου ίδρυσιν σταθμού στην ωκοδοδομημένην παραλία».
Εκατό (100) χρόνια αργότερα, το 1986, στο νέο τότε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ΦΕΚ 1061 Δ’/1986 (ΓΠΣ), θεσμοθετήθηκε παράκαμψη σιδηροδρομικής γραμμής η οποία και τοποθετήθηκε επί χάρτου δίπλα με την ευρεία οδική παράκαμψη/
Το 2008 έχουμε έγκριση περιβαλλοντικών όρων (Υπουργός ο κ. Γ. Σουφλιάς). Προβλέπει υπογειοποίηση από την οδό Κανελλοπούλου στην Αγυιά έως Άγιο Διονύσιο και στη συνέχεια έχουμε:
Το 2015 γίνεται έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από Άγιο Διονύση μέχρι Ιτιές που προβλέπει υπογειοποίηση . Τον Ιανουάριο του 2017 μας δίνονται τρεις προτάσεις από τον Υπουργό Χρ. Σπίρτζη, στην ουσία μία με δύο μικρές παραλλαγές, δηλαδή υπογειοποίηση από οδό Νόρμαν έως Άγιο Ανδρέα.
Οι «προτάσεις» της κυβέρνησης, έγιναν ενώ εμείς ήδη γνωρίζαμε ότι υπήρχαν μελέτες και είχαν κινηθεί οι διαδικασίες τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων. Πράγματι, ενώ εκκρεμεί συζήτηση Δήμου και κυβέρνησης, ο ΟΣΕ προχώρησε πριν ελάχιστες ημέρες τις διαδικασίες τροποποίησής τους, όπου προβλέπεται επιφανειακή διέλευση, που αποσύρθηκε.
Έχουμε εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι επιφανειακή διέλευση που διαιρεί βαθιά την πόλη, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τον Πατραϊκό λαό και τους φορείς του.
Δεν αποδεχόμαστε κανενός είδους εκβιασμό, ότι πρέπει το τραίνο να έρθει στο λιμάνι με κάθε τρόπο, το ότι η επιφανειακή διέλευση όχι μόνο δεν θα βλάψει την Πάτρα, αλλά θα κάνει και καλό!
Δεν μπορεί το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας για την κατασκευή του οποίου πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από την Μακεδονία μέχρι τον Ψαθόπυργο Πατρών, να έχει πολλές δεκάδες χιλιόμετρα τούνελ και γέφυρες, να μην έχει σχεδόν πουθενά ισόπεδες διαβάσεις, να έχει απομακρυνθεί από τους πολεοδομικούς ιστούς των πόλεων που διέρχεται, κι εδώ, στα τελευταία 8 χιλιόμετρα να διαλύσουμε για εκατονταετίες τον πολεοδομικό ιστό της ακροτελεύτιας Πάτρας".
* Στη φωτό πως το τρένο ΜΟΝΟ στην Αχαία καταστρέφει μια μια κάθε παράλια κοινότητα.