Όλος ο σχεδιασμός Πελετίδη για την Πάτρα - Τα πάρκα, οι αναπλάσεις, τα έργα, μέχρι το τέλος της θητείας του

Σε συνθήκες σκληρής λιτότητας και μεγάλης κοινωνικής φτωχοποίησης, η δημοτική αρχή Πελετίδη "πατάει γκάζι" για να αλλάξει ρότα η Πάτρα και να βρει ως πόλη τη χαμένη ταυτότητά της.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς υποχρεούται να κινηθεί με βάση μνημονιακές πολιτικές, που παραπέμπουν σε κρατική υποχρηματοδότηση (65%), απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού και σε αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Παρά ταύτα έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο, με συγκεκριμένους προσανατολισμούς και στόχους, που θ΄αλλάξει άρδην την εικόνα της πόλης.

Ομως, πριν αναφερθούμε στο φιλόδοξο πρόγραμμα αυτής της δημοτικής θητείας, είναι αναγκαίο να θυμηθούμε – εν τάχει - τι πόλη παρέλαβε ο Πελετίδης και με τι διαθέσιμα εργαλεία επιχειρεί να

σπρώξει το…κάρο προς τα μπρος.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι η Πάτρα, εν έτει 2016 στερείται βασικών υποδομών. Παρότι διατέθηκαν μυθικά χρηματικά ποσά κατά το παρελθόν ( Πολιτιστική, Ολυμπιακοί Αγώνες, διεκδίκηση Μεσογειακών κλπ.) εν τούτοις η πόλη παρέμεινε ΄΄γυμνή΄΄. Εδώ και 20 χρόνια αναζητεί λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων της !

Η τρίτη πόλη της χώρας έχει σάπιο δίκτυο ύδρευσης που χρήζει αντικατάστασης, ενώ η μισή Καλλικρατική Πάτρα δεν έχει αποχέτευση. Το οδικό δίκτυο ατέλειωτο μεν, άθλιο δε. Οι περισσότεροι δρόμοι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο α λά…Χαλέπι !

Κληρονομήσαμε μια πόλη υπό διάλυση, αλλά κι έναν χρεοκοπημένο δήμο που ΄΄πνίγεται΄΄ στα τραπεζικά δάνεια τα οποία έχουν χρονικό ορίζοντα ως το 2038.

Αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, δεν αντιμετωπίζει με ηττοπάθεια η δημοτική αρχή. Απεναντίας, σχεδιάζει το μέλλον της πόλης και περνά στην αντεπίθεση κόντρα στην κρίση. Το θαλάσσιο μέτωπο ήταν το μεγάλο στοίχημα που κέρδισε χάρη στην αποφασιστικότητα που επέδειξε έναντι ισχυρών (φανερών και κρυφών)

πολιτικών και επιχειρηματικών αντιπάλων. Με την οριστική παραχώρηση και, ταυτόχρονα, την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, μες στο 2017 ξεκινούν τα έργα ανάπλασης της παραλιακής ζώνης που, εδώ και δεκαετίες, διεκδικούσε η πόλη.
Η ανάπλαση περιλαμβάνει θεματικά πάρκα, χώρους αναψυχής, περιπάτου, πρασίνου, αθλητικές και πολιτιστικές δομές κ.α.
Αναμφίβολα, η διαμόρφωση του θαλασσίου μετώπου θα αποτελέσει την ανάσα των πατρινών και το σημείο αναφοράς της πόλης. Παράλληλα, η δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει και σκοπεύει να παρέμβει αρχές του νέου έτους, με αναπλάσεις από τα όρια του νέου λιμανιού μέχρι την Παραλία Πατρών. Ετσι, από την Πλαζ μέχρι και πέρα από τον Κόκκινο Μύλο, όλη αυτή η ακτογραμμή θα είναι η ΄΄πράσινη ζώνη΄΄ της πόλης μας.
ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΚΑ
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2017 που εγκρίθηκε ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπονται και νέα πάρκα, ήτοι : Ο πρώην σκουπιδότοπος στο Ριγανόκαμπο, έκτασης 150 στρεμμάτων, που τώρα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά απόφαση του Δημάρχου είναι η δημιουργία πάρκου με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ακόμα κι αν η κυβέρνηση αρνηθεί την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο.
Ενα άλλο πάρκο θα δημιουργηθεί στα 50 στρέμματα του πευκοδάσους στο Καστελόκαμπο, που τώρα ανήκει στα Δημόσια Ακίνητα και η κυβέρνηση δέχθηκε να το παραχωρήσει στο Δήμο.

Επίσης, δημιουργία άλσους προβ λέπεται στη μεγάλη έκταση της Σκοποβολής στην Αρόη. Ετσι, εκτός από το τεράστιο πάρκο της παραλιακής , δημιουργούνται νέα πάρκα, που μαζί με τα υπάρχοντα, θα περικλείουν την πόλη , από την παραλία, στο Ριγανόκαμπο, το Γηροκομειό, την Αρόη, το Δασύλλιο

και τον Καστελόκαμπο.
Παράλληλα, συνδέεται η απόσταση από την παραλία ως το Παναχαικό. Αυτός ήταν κι ο σκοπός της κατασκευής του δρόμου (μήκους 10 χλμ. ) από τη Ζάστοβα στο Παναχαικό, που μέχρι τώρα ήταν απροσπέλαστος.
Μεγάλη σημασία δίνει η δημοτική αρχή στην αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων γι αυτό και εξασφάλισε κονδύλι 2 εκ. ευρώ για την κατασκευή του δρόμου Ξερόλακκας – Μυκηναικού οικισμού στη Βούντενη, ώστε να καταστεί επισκέψιμος ο μοναδικός αυτός αρχαιολογικός χώρος.
ΠΟΛΗ ΑΛΛΑΖΕΙ…
Ας δούμε τώρα ποια άλλα έργα έχουν δρομολογηθεί είτε με ίδιους πόρους ή μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ , Δημοσίων Επενδύσεων και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Αρσάκειο : η ανακατασκευή του είναι ζήτημα χρόνου, έχουν εγκριθεί οι μελέτες και απομένει η ενταξή του στο ΕΣΠΑ . Εκεί θα είναι το νέο
Δημαρχείο, όπου θα στεγαστούν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες κι ο Δήμος θα γλιτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δίνει τώρα σε ενοίκια.
Παλαιό δημοτικό Νοσοκομείο : Εκεί θα γίνει Μουσείο Ιστορίας της πόλης. Το έργο θεωρείται ώριμο, έχουν εγκριθεί οι μελέτες, έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες .
Ανάπλαση Ανω Κάτω Πόλης : στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, έχουν ενταχθεί η ανάπλαση Ανω και Κάτω Πόλης και μέρος των Ζαρουχλείκων και της Γούβας, έργα προυπολογισμού 25 εκ. ευρώ.

Θέατρο Τέχνης : Το εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο Θέατρο Τέχνης (έργο της Πολιτιστικής) θα ξαναστηθεί με χρήματα του δημοτικού προυπολογισμού. Υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Ανάπλαση περιοχής Πλαζ : Εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ η έκταση από το Κολυμβητήριο μέχρι την πλαζ. Το απρόβλεπτο εμπόδιο εδώ, είναι ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, δεν μερίμνησαν να δηλώσουν την πλαζ στο Κτηματολόγιο και ως τώρα δε φαίνεται πως αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παιδικές χαρές : Κανένας δήμος της χώρας δεν είναι τόσο μπροστά στη δημιουργία πιστοποιημένων παιδικών χαρών, όσο η Πάτρα. Διαθέσαμε κονδύλι 1,1 εκ. ευρώ για νέους παιδότοπους και από τις 130 παιδικές χαρές έχουν ήδη εγκατασταθεί οι πρώτες 40 και συνεχίζουμε…

Παιδικές Κατασκηνώσεις : Εκτός από της Πλαζ, το ερχόμενο καλοκαίρι θα λειτουργήσει και παιδική κατασκήνωση στα Ροίτικα, όπου οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί

Οδοποιία : Εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις δρόμων συνολικού ποσού 3 εκ. ευρώ, με εργολαβίες που έχουν συμβασιοποιηθεί και έχουν ήδη ξεκινήσει. Δυστυχώς, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αλλά τα οικονομικά του δήμου δεν επιτρέπουν περισσότερο άνοιγμα. Πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί και μια αδικία. Ενώ μέχρι τώρα, οι δήμοι εισέπρατταν ποσοστό από τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. ( στην Πάτρα αναλογούσαν 3 εκ. ευρώ το χρόνο) η κυβέρνηση τα έκοψε από τους δήμους και τα χρήματα αυτά, που πήγαιναν για ασφαλτοστρώσεις, τα καρπώθηκαν οι δανειστές.

Επιγραμματικά θα αναφέρω μερικά ακόμη έργα που έχουν δρομολογηθεί για το αμέσως προσεχές διάστημα : Επέκταση βιολογικού καθαρισμού ύψους 15 εκ. ευρώ, έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, επίσης ύψους 15 εκ. ευρώ, δύο νέα σχολεία, ένας ακόμη παιδικός σταθμός στην Μανιακείου, νηπιαγωγείο στο Ανατολικό Διαμέρισμα, περαιτέρω αναβάθμιση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, το οποίο επαναφέρουμε σιγά σιγά στην αρχική του κατάσταση και θεωρείται πλέον διεθνών προδιαγραφών, τρία γήπεδα ποδοσφαίρου με χορτάρι και εγκαταστάσεις, ενώ δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ο δήμος συντηρεί 264 σχολεία.

Ολα τα παραπάνω έργα προβλέπονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2017 και θα διατεθούν συνολικά 30,17 εκατ. ευρώ. Δεν είναι πολλά, ούτε όμως και λίγα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας κι όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης ψήφισε Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 17 εκατ. ευρώ, δηλαδή, σχεδόν τα μισά της Πάτρας !
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, η δημοτική αρχή έχει τραβήξει κόκκινη γραμμή στην ΕΡΓΟΣΕ στην περίπτωση που θα θελήσει να περάσει επίγεια από την πόλη το νέο σιδηρόδρομο. Δεν θα επιτρέψει τη διχοτόμηση της Πάτρας και τούτο το έχει καταστήσει σαφές προς κάθε αρμόδιο.

                      ΣΤΑΘΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ