Χιλιάδες γερασμένα κτίρια – Το 50% των ακινήτων ηλικίας άνω των 50 χρόνων

Η πόλη της Πάτρας αποτελεί ένα από τα αστικά κέντρα της χώρας, στο οποίο διαπιστώνεται ότι το 50% των κτιρίων έχουν συμπληρώσει διάρκεια ζωής άνω των 50 χρόνων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα ως προς την στατική τους επάρκεια και την αντισεισμική τους θωράκιση.

Η διαπίστωση αυτή,  σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αχαϊκή πρωτεύουσα είναι η δεύτερη μετά την Αθήνα μεταξύ των περιοχών της χώρας, στις οποίες εκτιμάται πως θα σημειωθούν μεγάλες ζημιές σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Η διαχείριση του προβλήματος των γηρασμένων κτιρίων έρχεται πλέον ξανά επιτακτικά στο προσκήνιο, δεδομένου ότι η έλλειψη κονδυλίων, σε συνδυασμό με την αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση της στατικής επάρκειας των κτιρίων σε χώρες όπως η Ελλάδα, δημιουργεί σοβαρά αδιέξοδα.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι επανέρχεται το σενάριο της πιθανής κατεδάφισης ολόκληρων οικισμών για τους οποίους είναι πλέον δεδομένο ότι έχουν συμπληρώσει σε επίπεδο αντοχής το ευδόκιμο ζωής ,λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες κτίστηκαν.

Αγία Αικατερίνη, προσφυγικά, λαϊκές γειτονιές, εργατικές κατοικίες , συνοικίες στις οποίες τις δεκαετίες του 50 και του 60 ευδοκίμησε η ανέγερση αυθαιρέτων, είναι μερικές από αυτές τις περιπτώσεις, για τις οποίες θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο συμφέρει η αναζήτηση κονδυλίων για την ενίσχυση της στατικής επάρκειας και της σεισμικής θωράκισης ή της πλήρους κατεδάφισης και της ανέγερσης νέων οικισμών πάνω σε νέα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Την ύπαρξη του προβλήματος αλλά και την ανάγκη να απαντηθεί το δίλημμα  τις θωράκισης ή της εκ νέου ανέγερσης, σε συνδυασμό με την αναζήτηση των απαιτούμενων κονδυλίων, επιβεβαίωσε στο Ράδιο Γάμμα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής επισημαίνοντας πως στην περιοχή όπως και σε όλη τη χώρα έχουμε την πρωτοτυπία, να επιδοτούμε για την ενεργειακή θωράκιση σε σπίτια που εν δυνάμει δεν έχουν στατική επάρκεια.