Φιλοκτήτης (του Σοφοκλή) : Θερμό χειροκρότημα για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην Επίδαυρο

Μοντέρνος, μίνιμαλ, ευφάνταστος και επίκαιρος ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή έτσι όπως τον φαντάστηκε ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου στη συμπαραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας της εταιρίας αρτIVITIES και του φεστιβάλ Αθηνών, καταχειροκροτήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουλίου στην Επίδαυρο. Το χειροκρότημα άρχισε πριν το έργο τελειώσει με τον μονόλογο του κεντρικού ήρωα.

Η παράσταση συγκέντρωσε παραπάνω από 5.000 θεατές  με την πρώτη. Κατέφθασαν τουλάχιστον 30 πούλμαν, ενώ ανάμεσα στα γκρουπ υπήρχαν Αμερικανοί, Γάλλοι και Ιάπωνες θεατές.

ΗΗ ιστορία : 10ος χρόνος Τρωικού Πολέμου. Ξεχασμένος, «βαθιά μέσα στην σιωπή τη μοναξιάς» ο Φιλοκτήτης (Μιχαήλ Μαρμαρινός) ζει στη Λήμνο, απέναντι από την Τροία, με μόνη του συντροφιά ένα σμπαραλιασμένο πόδι _ξένο σώμα πάνω του πλέον_ και το πολύτιμο τόξο που του είχε χαρίσει κάποτε ο Ηρακλής. Σέρνεται στο έδαφος και βογκά από το παράπονο και την απελπισία.

Εκεί θα τον βρουν ο Νεοπτόλεμος (Αιμίλιος Χειλάκης), γιος του Αχιλλέα και αργότερα ο Οδυσσέας (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), ο μισητός εχθρός του Φιλοκτήτη. Στόχος του Οδυσσέα είναι μέσω του Νεοπτολέμου να πάρουν το τόξο του Φιλοκτήτη, καθώς ο χρησμός λέει ότι με αυτό θα καταληφθεί η πόλη του Ιλίου. Αποστολή του Νεοπτολέμου να ξεγελάσει τον αγαπητό του Φιλοκτήτη βρίζοντας τον Οδυσσέα αφού μόνον έτσι το τόξο θα φύγει από τα χέρια του.

Στην μετάφραση του ο Γιώργος Μπλάνας, δεν δίστασε να προσθέσει αγγλικά, γαλλικά και άλλες γλώσσες στον χορό.