Το airbnb «άγνωστο» στην Πάτρα

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες μια απόφαση με την οποία απαγορεύει στην ιδιοκτήτρια ακινήτου να το χρησιμοποιεί για βραχύχρονη ενοικίαση.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπολοίπων ενοίκων της πολυκατοικίας και καλεί την ιδιοκτήτρια που μισθώνει το σπίτι της με Airbnb «να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας». 

Η ιδιοκτήτρια, μάλιστα, εάν δεν συμμορφωθεί, απειλείται με «προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση».

Η συγκεκριμένη προσφυγή έγινε από του ενοίκους ύστερα από διάφορα περιστατικά που συνέβησαν με ενοικιαστές, οι οποίοι καθότι πολυάριθμοι έκαναν φασαρία τις ώρες κοινής ησυχίας, καταλάμβαναν πολλές θέσεις παρκινγκ είτε άφηναν τα σκουπίδια τους σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας, Κυριακή Αθανασιάδη μας μίλησε τόσο για την απόφαση του πρωτοδικείου Ναυπλίου αλλά και για την Πάτρα, που στον τομέα του Airbnb ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί καθότι όπως τόνισε δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους τουρίστες.

Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου του Ναυπλίου;

«Κοιτάξτε, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά την διενέργεια βασικών βραχυπρόθεσμων μισθώσεων αλλά την επαγγελματική χρήση του διαμερίσματος ως τουριστικού καταλύματος.

Υπάρχει διαφοροποίηση σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το πλαίσιο το οποίο διέπει τα τουριστικά καταλύματα.

Η απόφαση αφορά ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα που χρησιμοποιείται σαν επιπλωμένο δωμάτιο. Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για επαγγελματική στέγη.

Το airbnb αφορά στην περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οπότε μιλάμε για αστική μίσθωση».

Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος και για άλλες μισθώσεις;

«Η συγκεκριμένη πολυκατοικία έχει συγκεκριμένο κανονισμό και έχει και συγκεκριμένη χρήση το συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Είναι δηλαδή μια διαφορετική περίπτωση από άλλες βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν πρέπει να μπερδευόμαστε. Θεωρώ πως κάθε χρήση ακινήτου, η οποία είναι επιβαρυντική για την πολυώροφη οικοδομή ή εντάσσεται σε άλλη χρήση από αυτήν που επιτρέπει ο κανονισμός, πάντοτε θα μπορεί να απαγορεύεται, σε περιπτώσεις που οι συνιδιοκτήτες στραφούν στα δικαστήρια».

Υπάρχουν στην περιοχή μας τέτοιες περιπτώσεις, με δυσαρεστημένους συνιδιοκτήτες και προσφυγές στην δικαιοσύνη;

«Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν καθόλου τέτοιες περιπτώσεις γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Όπου λειτουργεί το airbnb λειτουργεί ομαλά, αν και γενικά στην περιοχή μας δεν λειτουργεί.

Γενικά υπάρχει ένα αίσθημα άρνησης και καχυποψίας αλλά υπάρχει κυρίως έλλειψη ενδιαφέροντος , καθότι η Πάτρα δεν είναι μια πόλη που θα κρατήσει κάποιον για να μείνει κάποιες μέρες για να κάνει διακοπές, τουλάχιστον προς το παρόν».

Δεν έχετε καν αναφορά από ενοίκους πολυκατοικίας για παράπονα;

 «Δεν έχω, αφού όπως σας προ είπα δεν υπάρχουν και φαινόμενα ενδιαφέροντος, τουλάχιστον προς το παρόν. Αν η Πάτρα οργανωθεί σαν πόλη και γίνει μια πόλη, η οποία θα κρατήσει τον κόσμο για να περιηγηθεί στα γύρω μέρη και στους αρχαιολογικούς χώρους αυτό θα αλλάξει. Όμως όπως γνωρίζετε πολύ καλά, όσοι επισκέπτονται την Πάτρα το κάνουν για να μετακινηθούν σε άλλα μέρη».

Η Πάτρα και είναι σημαντικό να τονιστεί αυτό είναι πέρασμα για τους τουρίστες, που επιθυμούν να πάνε στην Ιταλία, στην Κεφαλονιά, στην Ζάκυνθο ή την Ιθάκη.

Η διαμονή λοιπόν δεν είναι κάτι που επιδιώκουν και τις περισσότερες φορές καλύπτεται από τα ξενοδοχεία. Είναι πιο δύσκολο για μια οικογένεια η μια παρέα να έρθει να μείνει για μερικές μέρες και να αναζητήσει airbnb σαν κατάλυμα με σκοπό να έχει σαν βάση του την Πάτρα.

Δεν είναι κάτι που έχει συμβεί η οργανωθεί. Αν οργανωθεί ο τουρισμός, τότε θα προκύψει και η ανάγκη για τέτοιου είδους καταλύματα».

Υπάρχουν πόλεις στις οποίες τα καταλύματα airbnb είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και πολλές φορές φοιτητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι δεν βρίσκουν σπίτι προς μόνιμη ενοικίαση, αυτό θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στην Πάτρα;

 «Θεωρώ ότι στην Πάτρα, ακόμα και αν ανθίσει το airbnb δεν υπάρχει τέτοιος φόβος γιατί η Πάτρα παρέχει και προσφέρει μεγάλο αριθμό στέγης και σε έναν βαθμό μένουν και πάρα πολλά ανοίκιαστα.

Οπότε αν αξιοποιηθούν για airbnb δεν θα βλάψουν καθόλου την φοιτητική στέγη, αντίθετα θα έχουμε μια αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής μας, των πολυκατοικιών.

Για να καταλάβετε τα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα και καταστρέφονται και αχρηστεύονται αλλά δημιουργούν και μια κακή εικόνα τόσο για την πόλη όσο και για την πολυκατοικία.

Το βασικό βέβαια είναι ότι δεν εξυπηρετούνται οικονομικά,  καθώς πολλές φορές ο ιδιοκτήτης τους ή ο χρήστης τους δεν πληρώνει ούτε καν τα κοινόχρηστα και έτσι δημιουργούνται πολλά προβλήματα.

Ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα ακίνητα. Καθώς υπάρχει υπερπληθώρα και φοιτητικών στεγών και ακινήτων. Μακάρι να μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω airbnb».

Μακρίνα Σκληβανιώτη

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημερώσης)