Το φαγοπότι στην Αγροτική Τράπεζα - Ο διευθυντής έγινε καπνός, την πλήρωσαν άλλοι...

Πρώην στέλεχος  της Αγροτικής Τράπεζας στην Πάτρα σε διάστημα 8 ετών, «τσέπωσε» 3,6 εκ ευρώ και όταν τον αντιλήφθηκαν οι εποπτικοί μηχανισμοί παράτησε δουλειά, φίλους και οικογένεια κι εξαφανίστηκε στο εξωτερικό αφήνοντας πίσω όσους τον εμπιστεύθηκαν να τραβιούνται με τη δικαιοσύνη και να πληρώνουν σήμερα το τίμημα.

Η υπόθεση εξελίχθηκε μεταξύ 1996 και 2003 σε κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Πάτρα, με πρωταγωνιστή τον τότε διευθυντή. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Πατρών με μοναδική κατηγορούμενη μια πρώην τραπεζοϋπάλληλο, η οποία κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στην απάτη.

Ο πρώην διευθυντής της τράπεζας ζαλισμένος από το πάθος του για το τζόγο, κατάφερε να ενθυλακώσει 3,6 εκ ευρώ. Ο τραπεζικός, μέλος εκκλησιαστικού Συμβουλίου ιστορικού ναού, έβαλε χέρι στο ταμείο της τράπεζας δημιουργώντας εικονικές προθεσμιακές καταθέσεις στο όνομά του τις οποίες εμφάνισε στο σύστημα ότι τις έκανε ακόμη και 2 χρόνια πίσω με το εξωπραγματικό επιτόκιο του 89%.

Για να παρακάμψει τα συστήματα της τράπεζας είχε πάρει τον κωδικό ασφαλείας μιας άλλης υπαλλήλου και για 8 χρονια «μαγείρευε» τα εσωτερικά συστήματα.

Αυτό διέλαθε της προσοχής τριών επιθεωρητών αλλά και των κεντρικών τερματικών συστημάτων της ΑΤΕ ΣΤΗΝ Αθήνα και όταν το 2004 αποκαλύφθηκε σε μια άλλη επιθεώρηση, ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης το έσκασε στο εξωτερικό χωρίς όλως περιεργως να του ασκηθεί καμία δίωξη ενώ με βάση τις μαρτυρίες της πρώτης δίκης δεν εκδόθηκε ποτέ ένταλμα σύλληψής του.

Αντιθέτως την πλήρωσε μια πρώην ταμίας, άλλου τραπεζικού καταστήματος η οποία κατ’ εντολή του διευθυντή είχε πραγματοποιήσει 44 αναλήψεις συνολικού ποσού 280 χιλιάδων ευρώ από τον λογαριασμό του στο διάστημα 8 ετών της δράσης του.

Η τραπεζοϋπάλληλος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για άμεση συνέργεια σε απάτη σε βάρος της ΑΤΕ και σε δεύτερο βαθμό η ποινή της έπεσε σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για απλή συνέργεια σε απάτη, μετά από πρόταση και του εισαγγελέα ο οποίος έκανε λόγο για φαγοπότι.

 

Εφημερίδα Πελοπόννησος