Το κτίριο του πρώην μουσείου της Πάτρας είναι ένα ερείπιο που προκαλεί θλίψη

Σε κακή κατάσταση παραμένει ένα από τα ιστορικότερα και ομορφότερα κτίρια του κέντρου της Πάτρας. Ένα κτίριο όμως που η σημερινή του εικόνα μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί αφού σε τίποτα δεν θυμίζει την παλιά του αίγλη. 

Πρόκειται φυσικά για το παλαιό μουσείο της Πάτρας, στην συμβολή των οδών Αράτου και Μαιζώνος. Το κτίριο έχει παραδοθεί από την ίδια την πόλη και τους φορείς στην φθορά και στον χρόνο, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε τίποτα από τους αρμοδίους για την συντήρηση του. 

Αποτέλεσμα αυτού είναι τα τελευταία τέσσερα - πέντε χρόνια να έχει μετατραπεί σε ένα ερείπιο που είναι επικίνδυνο ακόμα και για τους πεζούς που περνούν από κάτω του. 

Τα κιγκλιδώματα που βρίσκονται γύρω του μιλούν από μόνα τους για τη κατάσταση του κτιρίου. Το αποκορύφωμα όλων ήταν όταν πριν μερικούς μήνες είχε καταρρεύσει στο εσωτερικό του ένας ολόκληρος τοίχος, αναγκάζοντας τον Δήμου και τους υπευθύνους να πάρουν τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου από το κτίριο, προκειμένου να βρίσκονται σε ασφάλεια. 

Όσοι περνούν από το σημείο αναγκάζονται να περπατήσουν στον δρόμο αφού το πεζοδρόμιο λόγω του κτιρίου είναι απροσπέλαστο, ενώ κοιτάζοντας τους τοίχους του και την κατάντια του απορούν με το πως ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της πόλης που αποτελεί δημοτική περιουσία, έφτασε σε αυτό το σημείο. 

Μένει να δούμε τι μπορεί να κάνει πλέον ο Δήμος για να το αναδιαμορφώσει και να το ανακαινίσει. Δύσκολο αρκετά. Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά ούτε και περιθώρια για να ενταχθεί σε κάποια από τα τρέχοντα προγράμματα του ΕΣΠΑ ή των Δημοσίων Επενδύσεων, όπως έχει γίνει για άλλα ιστορικά κτίρια της Πάτρας. 

Αν γίνει κάτι που θα μπορέσει να το σώσει από την φθορά, θα' ναι από "σπόντα". Ας γίνει και έτσι...