Το Καρναβαλικό Χωριό μοχλός μεγάλης ανάπτυξης για την Πάτρα

Το Πατρινό Καρναβάλι δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα Καρναβάλια της χώρας, ιδιαίτερα με αυτά που προσπαθούν να το μιμηθούν (π.χ. Ξάνθης, Μοσχάτου κ.α.). Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ένα βαθύ πολιτισμικό γεγονός που συνδυάζει το κέφι, την ξενοιασιά, την καζούρα, την δημιουργία, την σάτυρα και πολλά άλλα που χτίστηκαν μέσα από την μακρόχρονη διαδρομή του που το έκαναν συνεχώς καλύτερο.

Η Πάτρα έχει την ευθύνη που αυτός ο μοναδικός θεσμός δεν έχει την διαδρομή που του αξίζει. Δηλαδή, δεν έχει γίνει ένας Θεσμός - πόλος έλξης για 12μηνο τουρισμό, όπως πραγματικά το μπορεί.

Η πόλη έχει παράδοση στο να μην αξιοποιεί τα μεγάλα της όπλα: Λιμάνι, τρία Πανεπιστήμια και φυσικά ο Άγιος Ανδρέας λειτουργούν αποκομμένα από την πόλη και όχι μέσα σε ένα οργανωμένο πλαίσιο ανάπτυξης.

Το Πατρινό Καρναβάλι με την φοβερή σε έκταση συμμετοχή, είχε πάντοτε ευκαιρίες να γιγαντωθεί. Δεν το πέτυχε γιατί ποτέ δεν το σχεδίασε κανείς. Σήμερα εμείς θα αναφέρουμε την περίπτωση του ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, που θα μπορούσε να φέρει:

- Έσοδα για όλο το χρόνο με 12μηνο τουριστικό προορισμό.

- Πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας.

- Υψηλή τόνωση του τζίρου της πόλης

- Κάθοδο επώνυμων επιχειρήσεων στην περιοχή.

ΤΙ ΛΕΓΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Η ιδέα στηρίχθηκε σε πραγματικά δεδομένα όπως:

- Το άνοιγμα των εθνικών Οδών και ο ερχομός του τρένου (άρα γρήγορη πρόσβαση επισκεπτών, το νέο λιμάνι, η γέφυρα Ρίου).

- Η ύπαρξη χώρων όπου μπορεί να στεγαστεί η ιδέα: Ένας από τους Ρηγανόκαμπο, Καμίνια, Δρέπανο (εκατοντάδες στρέμματα, κοντά σε οδικούς κόμβους κ.λ.π.)

- Δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ (Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) αλλά και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Φανταστείτε μια μικρή Disneyland, όπου θα συνυπάρχουν η ψυχαγωγία, οι εμπορικές δραστηριότητες, ξενοδοχεία, χώροι ψυχαγωγίας κ.ο.κ.

Στόχος είναι ο διπλασιασμός των τουριστών της Πάτρας αριθμητικά, επίσης ο διπλασιασμός των ημερών παραμονής τους και φυσικά το Καρναβαλικό Χωριό να είναι 12μηνος τουρστικός προορισμός αφού από σχολεία μέχρι παρέες θα θέλουν να επισκεφτούν την μικρή καρναβαλική Disneyland, με όλα τα στοιχεία αισθητικής που προσφέρει το Πατρινό Καρναβάλι.

Μόνο το Καρναβαλικό Χωριό θα μπορούσε να έχει καρναβαλικές «κατοικίες» ή  συγκροτήματα

κατοικιών (λε ιτουργικά και εκθεματικά), καρναβαλική πλατεία, καρναβαλικό ανάκτορο μ ε μεγάλη αίθουσα

τελετών ( κεντρικό ξενοδο χείο), καρναβαλικό ‘’δημαρχε ίο’’, καρναβαλικό ‘’δικαστήριο ’’,  καρναβαλικό ‘’κοινο βούλιο",  καρναβαλική ‘’αστυνομ ία και οχήματα’’, καρναβαλικό θέατρο, Μουσείο καραγκιόζ η, υπαίθριο θέατρο σ κιών, καρναβαλική αρένα.

Ακόμη: Παγ οδρόμι ο, Καρν αβαλι κή water- land, Καρναβαλική λεωφόρο παρελάσεων (εναλλακτική χρήση ως πίστα carting και πίστα εκπαίδευσης οδήγησης, Καρναβαλική σχολή (επιμορφωτική και επαγγελματική κατεύθυνση), Καρναβαλικό εργαστήρι, Γκαλερί καρναβαλικών τεχνουργημάτων, Καρναβαλικό μουσείο (εκθεματικό για τον Πατρινό, καρνάβαλο και ψηφιακό για τον παγκόσμιο), Μουσείο αμπέλου-οίνων-ποτών των Βαλκανίων.

Αντίστοιχες θεματικές ενότητες θα υπάρχουν για την Αρχαία Ελλάδα, τα τοπικά προϊόντα κ.λ.π.

* INFO: Η ιδέα έχει κατατεθεί από ετών. Εμπνευστής ο κ. Ιωάννης Καφέζας μέσα από την πολυσχιδή δημόσια δραστηριότητά του. Σήμερα έχει επανέλθει από την παράταξη "Πάτρα Δυνατή" του κ. Νίκου Οικονομόπουλου. Οι εκτιμήσεις μιλούν για μια σπουδαία οικονομική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, που θα απογείωνε και το Καρναβάλι και την πόλη.