Τι συμβαίνει με τις αποθήκες ΑΣΟ; Το σπιράλ μιλά ακόμη και για κατασπατάληση χρήματος

αμένα χρήματα, σπατάλη χρόνου, κρυψίνοια και ούτε μία «συγνώμη»

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων τα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξουσιοδότησαν με τις ψήφους τους τον Αντιδήμαρχο Έργων κ. Χρήστο Κορδά να διερευνήσει το ενδιαφέρον του τρίτου κατά σειρά μειοδότη να αναλάβει το έργο που αφορά τη μετατροπή των πρώην εγκαταστάσεων του ΑΣΟ σε εκθεσιακό χώρο. Προφανώς αποχώρησε από το έργο και ο δεύτερος εργολάβος που συμμετείχε στο σχετικό διαγωνισμό, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τον πρώτο, όπως γνωστοποιήθηκε την περασμένη Άνοιξη, παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αποκρύψει το «ναυάγιο».

Έναν ολόκληρο χρόνο μετά από τις τυμπανοκρουσίες που ακολούθησαν την ανάθεση του έργου -στα τέλη Αυγούστου 2019- στις παλιές αποθήκες δεν έχει γίνει καμιά απολύτως εργασία. Ακόμα χειρότερα: έγινε μία κίνηση από τον Δήμο, τον περασμένο Μάιο, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας: η εξόριση των αρμάτων των καρναβαλικών πληρωμάτων από το χώρο! Ως λόγο απομάκρυνσης, μάλιστα, η δημοτική αρχή επικαλέστηκε το ότι ο εργολάβος έπρεπε να μπει στο χώρο για να ξεκινήσει εργασίες. Σημαντική λεπτομέρεια: ο εργολάβος είχε ήδη αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Η Δημοτική Αρχή τα αφήνει αναπάντητα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τα απαξιώνει συστηματικά. Το σπιράλ επιλέγει να τα διατυπώσει δημόσια: «Ποια είναι η οικονομική απώλεια για τον Δήμο Πατρέων από την επιλογή του τρίτου (αν δεχτεί!) αντί του πρώτου μειοδότη;», «Γιατί ο πρώτος εργολάβος (τώρα και ο δεύτερος) εγκατέλειψε το έργο και ποια πρόνοια ελήφθη ώστε αυτό να αποφευχθεί;», «Γιατί εκδιώχθηκαν οι καρναβαλικές ομάδες από τις αποθήκες (με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμα άστεγες και η αξία των αρμάτων τους να έχει απομειωθεί σημαντικά, λόγω των κακών συνθηκών προσωρινής φύλαξης);», «Δεν αισθάνεται, αλήθεια, η Δημοτική Αρχή την ανάγκη έκφρασης “συγγνώμης” προς τους πατρινούς δημότες για την πλημμελή διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για την καθυστέρηση του έργου και προς τους καρναβαλιστές τόσο για την ταλαιπωρία όσο και για τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί;»

Υπενθυμίζεται πως σκοπός του έργου ήταν να μετατρέψει τις αποθήκες του ΑΣΟ, σε ένα σύγχρονο πολυδύναμο αθλητικό χώρο και ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής, δημιουργώντας δομές ψυχαγωγίας για τους νέους δεκάδων συνοικιών της Πάτρας, από τα Ζαρουχλέικα, την Παραλία και τις Ιτιές, έως τη Λεύκα και την Οβρυά.