Τι κρύβει η άρον - άρον διάλυση της Αναπτυξιακής Αχαϊας;

Μια αμφιλεγόμενη απόφαση που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων και δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά πήρε η διοίκηση του Επιμελητηρίου και ειδικότερα οι παρατάξεις Πλάτωνα Μαρλαφέκα και Άρη Τηλιγάδη.

Για εντελώς προσχηματικούς λόγους, όπως δήλωσε στο «Ράδιο Γάμμα» ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και αποκαλύπτεται από τα γεγονότα «μόλις ήρθε η ώρα των «αποκαλυπτηρίων» για τα πεπραγμένα της Αναπτυξιακής Εταιρίας αντί να δεχθούν το ρόλο της μειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, αποφάσισαν τη διάλυσή της». Δηλαδή να οδηγήσουν την Εταιρία σε λύση και εκκαθάριση.

Η πραγματική «βόμβα» όμως αποκαλύφθηκε προχθες το πρωί όπου στα Δικαστήρια της Πάτρας συζητήθηκε η αίτηση της παράταξης Κρίκη για διορισμό προσωρινής διοίκησης ώστε να αποφευχθεί  το «λουκέτο» στην εταιρία, ζητώντας δηλαδή δικαστική παρέμβαση κι ενώ η πλευρά Μαρλαφέκα προσήλθε στη συζήτηση με την απόφαση που είχε ληφθεί δύο 24ωρα πριν, επικαλούμενος ότι το Επιμελητήριο καταγγέλλει και διαλύει την Αναπτυξιακή ώστε να καταστήσει ανενεργή οποιαδήποτε λειτουργία της εφ εξής. (Η αίτηση απορρίφθηκε - πάμε σε κανονική συζήτηση τον Σεπτέμβριο).

Στη προσκόμιση της καταγγελίας που ψήφισαν Μαρλαφέκας –Τηλιγάδης αποκαλύπτεται ότι ο λόγος που επικαλούνται για την λύση κι εκκαθάριση, εκτός της εναρμόνισης του καταστατικού είναι η μη καταβολή από πλευράς του Συνδέσμου Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας (ΣΤΕΔΕ) που είναι ο μικρός εταίρος από τη συστατική πράξη μαζί με το Επιμελητήριο, σύμφωνα με την οποία δεν είχαν καταβληθεί τα χρήματα συμμετοχής του Συνδέσμου στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο κι ενώ το «δεξί χέρι» του Π.Μαρλαφέκα και γραμματέας του Επιμελητηρίου Θεόδωρος Τσούμπελης είναι συγχρόνως κι ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής.

Μια αμφιλεγόμενη απόφαση που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων και δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά πήρε η διοίκηση του Επιμελητηρίου και ειδικότερα οι παρατάξεις Πλάτωνα Μαρλαφέκα και Άρη Τηλιγάδη.

Για εντελώς προσχηματικούς λόγους όπως δήλωσε χθες στο «Ράδιο Γάμμα» ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, και αποκαλύπτεται από τα γεγονότα «μόλις ήρθε η ώρα των «αποκαλυπτηρίων» για τα πεπραγμένα της Αναπτυξιακής Εταιρίας αντί να δεχθούν το ρόλο της μειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, αποφάσισαν τη διάλυσή της». Δηλαδή να οδηγήσουν την Εταιρία σε λύση και εκκαθάριση.

Η πραγματική «βόμβα» όμως αποκαλύφθηκε χθες το πρωί όπου στα Δικαστήρια της Πάτρας συζητήθηκε η αίτηση της παράταξης Κρίκη για διορισμό προσωρινής διοίκησης ώστε να αποφευχθεί  το «λουκέτο» στην εταιρία, ζητώντας δηλαδή δικαστική παρέμβαση κι ενώ η πλευρά Μαρλαφέκα προσήλθε στη συζήτηση με την απόφαση που είχε ληφθεί δύο 24ωρα πριν, επικαλούμενος ότι το Επιμελητήριο καταγγέλλει και διαλύει την Αναπτυξιακή ώστε να καταστήσει ανενεργή οποιαδήποτε λειτουργία της εφ εξής…

Στη προσκόμιση της καταγγελίας που ψήφισαν Μαρλαφέκας –Τηλιγάδης αποκαλύπτεται ότι ο λόγος που επικαλούνται για την λύση κι εκκαθάριση, εκτός της εναρμόνισης του καταστατικού είναι η μη καταβολή από πλευράς του ΣΤΕΔΕ που είναι ο μικρός εταίρος από τη συστατική πράξη μαζί με το Επιμελητήριο, σύμφωνα με την οποία δεν είχαν καταβληθεί τα χρήματα συμμετοχής του Συνδέσμου στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο κι ενώ το «δεξί χέρι» του Π.Μαρλαφέκα και γραμματέας του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσούμπελης είναι συγχρόνως κι ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής.

-Παρότι από το πρωί της περ.Δευτέρας η παράταξη ΔΕΚΑ με την υπογραφή του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου ξεκαθάριζε την απόφαση της παράταξης να παράσχει τις απαραίτητες ψήφους για την απαιτούμενη πλειοψηφία των ¾ για την εναρμόνιση του καταστατικού της Αναπτυξιακής που πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου σύμφωνα με τη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία, κι ενώ η παράταξη το είχε ξεκαθαρίσει και στη Γενική Συνέλευση του Μαϊου, ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας εισηγήθηκε την καταγγελία από πλευράς του Επιμελητηρίου ως κυρίου εταίρου της Εταιρίας επικαλούμενος τη μη εναρμόνιση του Καταστατικού μέχρι σήμερα. Πράγματι κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των παρατάξεων Μαρλαφέκα –Τηλιγάδη αποφασίστηκε το βράδυ της Δευτέρας η καταγγελία για να οδηγηθεί σε εκκαθάριση η Αναπτυξιακή ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις Κρίκη –Τριανταφυλλόπουλου και Ρώρου.

Η αντίδραση των παρατάξεων Παναγιώτη Κρίκη και Γρηγόρη Τριανταφυλλοπουλου ήταν οξύτατη το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ η υπόθεση πλέον φτάνει μέσω της Βουλής σε όλα τα εποπτικά όργανα μέσω της ερώτησης που κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος.

Αξιοσημείωτο μετά την «βόμβα» που βγήκε χθες κατά τη συζήτηση για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης είναι ότι από το καταστατικό της σύστασης της ΑΝΕΠΑ η εταιρική περιουσία δημιουργήθηκε με 240.000€ από το Επιμελητήριο και 32 μερίδια των 7.500€ το καθένα εκ των οποίων τα 31 είχε το Επιμελητήριο και ένα ο Σύνδεσμος που από το 2013 που συστάθηκε η εταιρία, όπως αποκαλύφθηκε δεν είχε δοθεί η συμμετοχή του ΣΤΕΔΕ παρά τον «τριπλό» ρόλο Τσούμπελη ως γραμματέας του Επιμελητηρίου, γραμματέας της Αναπτυξιακής και εκπρόσωπος του Συνδέσμου…

Δηλαδή με την πρωτοφανή ιδιομορφία από τη μία να καταγγέλλει η διοίκηση τον ΣΤΕΔΕ και μεταξύ αυτών κι ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Παν.Τσούμπελης δεξί χέρι του Μαρλαφέκα που είναι και μέλος της Αναπτυξιακής ο ποιος συγχρόνως είναι και εκπρόσωπος τους ΣΤΕΔΕ στην Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής. Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει στο απόλυτο ότι η καταγγελία έγινε καθαρά για προσχηματικούς λόγους και μπορεί κανείς να αντιληφθεί από τους ισχυρισμούς των παρατάξεων Π.Κρίκη και Γ.Τριανταφυλλόπουλου ότι ο πραγματικός λόγος της καταγγελίας ήταν ώστε να αποτραπεί η λειτουργία της με τον έλεγχο που θα ασκούν πλέον οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Η απόφαση για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης αναμένεται σήμερα ή τη Δευτέρα και βεβαίως θα ακολουθήσουν πολύ σοβαρά ακόμα γεγονότα αφού πλέον η κρίση που ξέσπασε είναι πρωτοφανής.

Η ανακοίνωση του ΔΕΚΑ πριν την επίμαχη συνεδρίαση

Προβληματισμό και ερωτήματα εγείρει η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για το μέλλον της Αναπτυξιακής Αχαΐας (ΑΝΕΠΑ).

Μετά από σωρεία ελεγχόμενων ως προς τη νομιμότητά τους ενεργειών, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου εισάγεται θέμα: «Απόφαση για την λύση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ».

Αξιοσημείωτο ασφαλώς είναι ότι στην από μηνών παραφιλολογία υπό μορφή ψιθύρων, προστέθηκαν και δημοσιεύματα του Τύπου πως την «ευθύνη» φέρουν για την εξέλιξη αυτή οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας Παναγιώτη Κρίκη –Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου. Προς διευκρίνιση κάθε άλλης άποψης που ατυχώς προβάλλεται, από το Δημιουργικό Επιμελητηριακό Κίνημα Αιγιαλέων (ΔΕΚΑ) ξεκαθαρίζονται τα εξής:

-Τη συνειδητή διακριτικότητα στη διαχείριση των θεμάτων του Επιμελητηρίου και κατ`επέκταση της ΑΝΕΠΑ χωρίς επικοινωνιακό «κρεσέντο», ας την εκλαμβάνουν άπαντες ως υπεύθυνη στάση και μόνον, στήριξης των υγειών σκοπών που πρέπει να υπηρετεί το Επιμελητήριο.

Η Αναπτυξιακή Αχαΐας έχει επιχορηγηθεί σχεδόν με ένα εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2018 από το ταμείο του Επιμελητηρίου και διαχειρίζεται προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ τόσο στο παρελθόν όσο και στα μελλοντικά της σχέδια.

Μετά από δύο ελεγχόμενες ως προς τη νομιμότητά τους απόπειρες για το Διοικητικό Συμβούλιο που θα ασκούσε τη διοίκηση, εκλέχθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών την 15η Μαΐου νέο επταμελές Δ.Σ. με τη συμμετοχή βάσει του Καταστατικού και του επικεφαλής μας.

Αντί όλο αυτό το διάστημα να συνεδριάσει το νέο Δ.Σ. και να αποφασίσει για την τύχη της εταιρίας αιφνιδιαστικά και αναρμόδια στο ΔΣ του Επιμελητηρίου εισάγεται θέμα απόφασης διάλυσης της ΑΝΕΠΑ.

Καλούμε τη διοίκηση να αποσύρει το συγκεκριμένο θέμα και να τηρήσει το καταστατικό και την επιμελητηριακή νομοθεσία στο ακέραιο αιτιολογώντας τις αποφάσεις της κι έχοντας σαφές και δημόσιο πλάνο για τις ενέργειές της, τόσο ως προς τις διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις της περιοχής μας με την Αναπτυξιακή, όσο κι ως προς την τύχη του προσωπικού της και ιδίως της εξασφάλισης της λειτουργίας των γραφείων του Επιμελητηρίου στο Αίγιο.

-Ως προς τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η παράταξή μας δεν ψήφισε την εναρμόνιση του καταστατικού και γι`αυτό οδηγείται σε λύση και εκκαθάριση η εταιρεία, επισημαίνουμε ότι:

Ρητά η διάλυση προβλέπεται μόνο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και όχι από το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου με νομικίστικα τεχνάσματα

Ασφαλώς οι πάντες γνωρίζουν ότι στην Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΠΑ του Μαϊου ξεκαθαρίσαμε ότι μετά την εκλογή του νέου ΔΣ που οφείλει πλέον να συγκαλέσει και νόμιμη Γενική Συνέλευση εντός του Ιουνίου, θα εγκρίναμε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο άρθρα εναρμόνισης. Ως εκ τούτου η ευθύνη για το πού οδηγείται η ΑΝΕΠΑ βαρύνει τη διοίκηση που οφείλει να αντιληφθεί τον κατοχυρωμένο ρόλο μας από το νόμο, ως προς τον έλεγχο που ασκεί η μειοψηφία στα πεπραγμένα της.

Σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα 18/6 στις 19.00 μ.μ. θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη διοίκηση να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση της.