Τα τέσσερα μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την Πάτρα

Πρίν λίγο καιρό ο κ. Αγγελάκας, Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Δ.Ελλάδα είπε δημοσίως κάτι πολύ σοβαρό που αγνοήθηκε: Οι Δήμοι θα πρέπει να σχεδιάσουν μεγάλα δικά τους έργα που θα χρηματοδοτηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια. Η περίοδος του κρατικού χρήματος έχει τελειώσει.

Τι είπε ο κ. Αγγελάκας; Ότι οι Δήμοι θα πρέπει να ενοικιάσουν χώρους,  ιδέες, δράσεις για να παραχθεί έργο. Η Πάτρα είναι μια κλασική περίπτωση πόλης που μπορεί να αξιοποιήσει τέτοια έργα δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, μεταμορφώνοντας ταυτόχρονα την εικόνα της. Και δεν ανακαλύπτει κανείς την πυρίτιδα περιγράφοντάς τα. Ιδού τα 4 σπουδαιότερα έργα:

1. ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΟ ΜΕΤΩΠΟ. Η Πάτρα έχει την δυνατότητα να επινοικιάσει για 20-30 χρόνια σε ιδιώτες, το παράλιο μέτωπο από Κόκκινο Μύλο έως Πλαζ. Σε αυτά τα 10 περίπου χιλιόμετρα με ξένα κεφάλαια η Πάτρα θα μπορούσε να αποκτήσι την εικόνα της ιταλικής Ριβιέρα με μαρίνες, χώρους αθλησης και ψυχαγωγίας, μουσείο, υπόγειο πάρκινκ κ.λπ. Ήδη υπάρχουν εγκαταστάσεις του ΝΟΠ, του Ιστιοπλοϊκού, γήπεδα, πράσινο, θεατράκι, μικρή μαρίνα, καταστήματα εστίασης κ.α. Μια αναβαθμισμένη εκτεταμένη επέμβαση που θα περιελάμβανε και το φιλέτο του παλαιού λιμένα, θα μεταμόρφωνε απολύτως την παραθαλάσια εικόνα της Πάτρας και θα απέδιδε το θαλάσσιο μέτωπο σε αυτήν.

2. Η ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥΠΟΛΗ. Η Πάτρα έχει έναν αναξιοποίητο θησαυρό: Το καρναβάλι της. Φανταστείτε μια μικρή Ντίσνεϋλαντ - δηλαδή ένα όργανωμένο πάρκο ψυχαγωγίας - που θα στηριζόταν στις καραναβαλικές φιγούρες και όχο μόνο. Η Καρναβούπολη θα ήταν μόνιμος τουριστικός προορισμός 12 μήνες το χρόνο με απογείωση της επισκεψιμότητας την καρναβαλική περίοδο. Δεκάδες ιδιώτες θα έσπευδαν σε έναν διεθνή διαγωνισμό για να στήσουν και να διαχειριστούν αυτή την επένδυση.

3. Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Μόνο μια πόλη που αρνείται την ίδια της τη τύχη θα είχε εγκαταλείψει αυτή την συγκλονιστική μοναδικότητα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποστολικές πόλεις είναι δυο: Ρώμη όπου θανατώθηκε ο Πέτρος και Πάτρα όπου θανατώθηκε ο Ανδρέας. Στη Ρώμη,εκατυομμύρια επισκέπτες συρρέουν στο ναό, το μουσείο κ.λπ. Στην Πάτρα δεν έχει γίνει καν διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου..! Μια σ'υμπραξη κράτους, Εκκλησίας και ιδιωτών θα μπορούσε να νετατρέψει ολόκληρη την περιοχή του Αγ. Ανδρέα σε μια περιοχή - κόσμημα για την Πάτρα απέναντι από τον Φάρο και δίπλα στην Τριών Ναυάρχων.

4. ΟΜΠΛΟΣ. Περίπατος, ιππασία ποδηλασία, παραπέντε, αναρίχηση, τένις κ.λπ. Που; Στον κοντινότερο λόφο της πόλης όπου μπορούν να αναπτυχθούν αθλήματα σε συνδυασμό με ήπιες δράσεις (φαγητό, καφέ, παιδότοποι κ.λπ.)

Τα παραπάνω όχι μόνο μετα μεταμορφώνουν την Πάτρα αλλά δημιουργούν πάνω από 5.000 μόνιμες θέσεις εργασίας. Χρειάζεται μόνο σχέδιο, συννενόηση με την κυβέρνηση και διεθνείς διαγωνισμοί για προσέλκυση ενδιαφερομένων. Δυστυχώς όμως κανένας δεν ασχολείται στο ελάχιστο.