Τα "άγνωστα" αγωνίσματα που θα δούμε στους Μεσογειακούς

Αντίστροφη μέτρηση για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας, με την Οργανωτική Επιτροπή και τους εργαζόμενους της διοργάνωσης να έχουν πατήσει γκάζι, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα στις 25 Αυγούστου, όπου ξεκινάει η μεγάλη αυτή αθλητική γιορτή. 

Στη διοργάνωση θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 11 σπορ. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και ορισμένα που σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί από κοντά στην Πάτρα και που μάλλον δύσκολα θα ξαναδούμε, παρά μόνο στα αθλητικά τηλεοπτικά κανάλια.

Είναι μία ευκαιρία επιπλέον οι Παράκτιοι Αγώνες για να τα γνωρίσουμε. Δεν μιλάμε για τα πιο διαδεδομένα από αυτά τα αγωνίσματα, όπως το beach handball (ίσως το πιο εντυπωσιακό ομαδικό σπορ της άμμου), το beach soccer ή το beach volley.

Στους Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας θα δούμε και αθλήματα όπως το άκουαθλον, το τένις στην άμμο, η πάλη στην άμμο, η τεχνική κολύμβηση, το κανό και άλλα που σίγουρα όχι μόνο δεν έχουμε δει, αλλά και που προφανώς ούτε καν γνωρίζαμε. Αθλήματα που το καθένα από αυτά έχει τους δικούς του κανόνες και όρους.

Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν:

 

Τα σπορ που σίγουρα δεν γνωρίζουμε και θα μάθουμε στους Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας

Aquathlon

Πρόκειται για ένα από τα πιο απλά αθλήματα του προγράμματος των Μεσογειακών Παράκτιων.

Αποτελείται από τρία μέρη, τρέξιμο 2.5χλμ, 1χλμ κολύμβηση και ξανά 2.5χλμ τρέξιμο. Εάν η θερμοκρασία του νερού, όμως, είναι χαμηλότερη από 22ο Κελσίου, ο αγώνας αρχίζει με κολύμβηση 1χλμ και ακολουθούν 5χλμ τρέξιμο. Το Άκουαθλον ανήκει στην παγκόσμια ομοσπονδία τριάθλου.

 

Τα σπορ που σίγουρα δεν γνωρίζουμε και θα μάθουμε στους Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας

Beach Tennis

Στο πρόγραμμα των Μεσογειακών Παράκτιων υπάρχουν παιχνίδια που αποτελούνται από ομάδες 2 ατόμων, ανδρών, γυναικών και μικτά, τα οποία ακολουθούν τους κανονισμούς του τένις.

Κάθε παιχνίδι διαρκεί το πολύ τρία σετ (στην περίπτωση ισοπαλίας), με έξι games το κάθε σετ και σύστημα tie break στην ισοπαλία. Το γήπεδο είναι διαστάσεων 16 μέτρα μήκος Χ 8 μέτρα πλάτος, ενώ το δίχτυ που χωρίζει τις δύο περιοχές δεν εφάπτεται του εδάφους (άμμου) και φθάνει σε ύψος 1,7 ή 1,8 μέτρα.

 

Τα σπορ που σίγουρα δεν γνωρίζουμε και θα μάθουμε στους Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας

Beach Wrestling

Ο αγωνιστικός χώρος περιλαμβάνει δύο κύκλους διαμέτρου επτά (7) μέτρων σχεδιασμένους από κόκκινη κορδέλα 10 εκατοστών που δεν πρέπει να περιέχει μεταλλικά μέρη.

Πρέπει να γεμίσει με ένα στρώμα 30 εκατοστών από λεπτή άμμο. Οι αγωνιζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, λαμβάνουν μέρος σε τέσσερις κατηγορίες κιλών και διαγωνίζονται – παλεύουν σε έναν αγώνα διάρκειας τριών λεπτών. Ο πρώτος αθλητής που θα συγκεντρώσει 3 πόντους ανακηρύσσεται ο νικητής τους αγώνα.

 

Τα σπορ που σίγουρα δεν γνωρίζουμε και θα μάθουμε στους Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας

Cannoe Ocean Racing

Ο αγωνιστικός χώρος είναι μια τριγωνική διαδρομή μήκους 10 χλμ στη θάλασσα, οριοθετημένη από σημαντήρες που είναι η ίδια για άνδρες και γυναίκες.

Οι αθλητές ξεκινούν τον αγώνα από την παραλία, μεταφέροντας τα σκάφη κανό (SS-1) και στη συνέχεια κωπηλατούν για 10χλμ.

 

Τα σπορ που σίγουρα δεν γνωρίζουμε και θα μάθουμε στους Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας

Finswimming

Η τεχνική κολύμβηση είναι άθλημα που αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές τεχνικές, το αγώνισμα επιφάνειας με τα διπλά πέδιλα, το αγώνισμα της υπόγειας κολύμβησης με μία ανάσα, το 100άρι υποβρύχιο με φιάλη αέρα και το 400άρι. Οι αθλητές χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων πέδιλα, αναπνευστήρες και φιάλες με αέρα.

 

Τα σπορ που σίγουρα δεν γνωρίζουμε και θα μάθουμε στους Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας

Rowing Beach Sprint

Aποτελείται από δύο τμήματα, από ένα στο οποίο οι αθλητές τρέχουν στην άμμο και τη θάλασσα απόσταση μεταξύ 10 έως 50 μέτρων και από ένα στο οποίο κωπηλατούν 250 μέτρα.

Κατά την κωπηλατική διαδρομή υπάρχουν δύο ξεχωριστές διαδρομές αποτελούμενες από 3 ιστιοπολικές σημαδούρες όπου οι κωπηλάτες θα πρέπει να περάσουν με slalom ανάμεσα από αυτές να κάνουν αναστροφή στην τρίτη και τελευταία σημαδούρα και κατά την επιστροφή να περάσουν ξανά με slalom. Έπειτα αφήνουν το κωπηλατικό σκάφος στην ακτή και τρέχουν με sprint προς την αψίδα τερματισμού.

Τα υπόλοιπα αγωνίσματα

Μαζί με τα αθλήματα αυτά την 11άδα των αγωνισμάτων συμπληρώνουν τα πιο κλασικά όπως το beach handball, το beach soccer, το beach volley, το open water swimming και το water ski.

Δεν θα γίνει το βασικό αγώνισμα των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας (τουλάχιστον όταν η πόλη διεκδικούσε την διοργάνωση), το Sea Water Polo, οι αγώνες του οποίου ήταν να πραγματοποιηθούν με βάση το αρχικό σχέδιο στον Μώλο της Αγίου Νικολάου.