Τα… μπάχαλα στα Ταμπάχανα!

Στο πόδι σήμερα οι κάτοικοι του Ανατολικού Διαμερίσματος στην Πάτρα εξαιτίας του χάους που επικρατεί στον κόμβο των Ταμπαχάνων μετά την παράδοση της μίνι Περιμετρικής στην κυκλοφορία. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει αποφασιστεί για τις 6.30 το απόγευμα και από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους έχουν κληθεί Δήμος και Περιφέρεια για έναν «διάλογο», που αυτή τη φορά θα γίνει στο πόδι.

Η κινητοποίηση ακολουθεί την Γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ανατολικό διαμέρισμα, με τον δήμο να δεσμεύεται ότι μπορεί να δώσει λύση με κυκλικό κόμβο, την ίδια ώρα που η Περιφέρεια διατείνεται ότι εξακολουθεί να μελετά τα δεδομένα για να καταλήξει στην πρότασή της για επίλυση του προβλήματος. Ενός προβλήματος που συνόδευσε από την πρώτη μέρα την παράδοση ενός επί χρόνια αναμενόμενου έργου.

Η Νίκη Ντούκα, εκπρόσωπος των κατοίκων, περιγράφει στην «7Μ» τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και κάνει λόγο για αφόρητη κατάσταση στην οποία δεν μπορεί να δοθεί επιπλέον παράταση.

«Θέλεις 20 λεπτά να κατέβεις από την Αρόη, κι άλλα τόσα από την Εγλυκάδα. Οι διαβάσεις των πεζών είναι ανύπαρκτες, έχουν καταργηθεί. Ζούμε επικίνδυνες καταστάσεις,

Να βλέπετε αυτοκίνητα να μπαίνουν από του Μαρούδα για τη μίνι περιμετρική με 100 χιλιόμετρα και να κατεβαίνουν πάλι με 100 χιλιόμετρα από την Περιμετρική και δίπλα να βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Είναι αφόρητη η κατάσταση. Πλέον δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την περιφέρεια γιατί  μας έχει κοροϊδέψει πάρα πολλές φορές. Η τελευταία ήταν με τους ανύπαρκτους  μελετητές, τους δήθεν μελετητές που τελικά δεν υπήρξαν. Μελετούσε η εταιρεία των φαναριών μόνο, μαζί με την περιφέρεια» λέει η κ. Ντούκα.

Οι κάτοικοι της περιοχής των Ταμπαχάνων κάνουν λόγο για καταστροφή και στην κίνηση των καταστημάτων, ιδίως τις ώρες αιχμής, οπότε και είναι «νεκρά».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κίνηση αντιμετωπίζεται από  8-9.30 το πρωί, από 1 με 2.30 το μεσημέρι και το βράδυ όταν κλείνουν τα καταστήματα και επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι.

Όπως λένε οι κάτοικοι, ο δήμος αποδέχεται ότι η δημιουργία κυκλικού κόμβου είναι κάτι εφικτό, ενώ η περιφέρεια επιμένει στη λογική της ρύθμισης των φαναριών.

«Στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιούνται φανάρια γιατί είναι πολλά τα θανατηφόρα ενώ με τους κυκλικούς κόμβους και χαμηλές ταχύτητες με προτεραιότητες και  διαρκή κίνηση των αυτοκινήτων έχουμε 90% μείωση των θανατηφόρων όπως επισημαίνει και ο συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης όπου είχαμε καταφύγει.

Η Περιφέρεια θέλει τα φανάρια καλά και σώνει. Μιλάει για τεράστιες απαλλοτριώσεις για να γίνει ο κυκλικός κόμβος. Μα δεν γίνεται να ζήσουμε όλη μας τη ζωή έτσι» καταλήγει η κ. Ντούκα.