Στο εδώλιο 5 Σέρβοι κι ένας Έλληνας για το φόνο του Αμερικανού - Διεθνές ενδιαφέρον

Αίτημα αναβολής κατεθεσε συνήγορος του κατηγορούμενου υπηκόου Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς όπως υποστήριξε ο δικηγόρος, ο κατηγορούμενος έχει σερβοβοσνιακή καταγωγή και του έστειλαν το βούλευμα με το κατηγορητήριο στα κυριλικά, γλώσσα την οποία δεν ήξερε και γιαυτο δεν ήρθε.

Το δικαστηριο διέκοψε για λίγο ώστε να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό ή όχι το αίτημα αναβολής με τον εισαγγελέα να προτείνει να ακυρωθεί το αίτημα αναβολής.

Από την δίκη, εκτός από τον σερβοβόσνιο υπήκοο Ηνωμένου Βασιλείου, λείπουν ακόμα δύο Σέρβοι που είχαν αφεθεί προσωρινά ελευθεροι με εγγύηση και έχουν ελαφρυτερες κατηγορίες.

Δηλαδή στο εδώλιο κάθονται συνολικά 6 ατομα. Πέντε Σέρβοι και ο Έλληνας μπάρμαν.

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν ο πατέρας, η μητέρα, ο αδελφός και η αδελφη με επιφύλαξη και για αγωγες για ψυχική οδύνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί είναι περισσότεροι από το ακροατήριο.

Στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, εκτός απροόπτου, η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση ανθρωποκτονίας του Αμερικανού φοιτητή Μπακαρί Χέντερσον.

Ο άτυχος νέος, είχε έρθει το καλοκαίρι του 2017 στη Ζάκυνθο για διακοπές, όπου έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου, έξω από ένα μπαρ του Λαγανά, για μια φωτογραφία σέλφι που έβγαλε με σερβιτόρα, Σερβικής καταγωγής, χειρονομία που είχε εγείρει ζήτημα τιμής...

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν εννέα άτομα (ένας Ελληνας και οκτώ Σέρβοι), για αδικήματα που επισύρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης. Από αυτούς, οι επτά είναι προφυλακισμένοι.

Στην έναρξη της δίκης, θα βρίσκονται και οι γονείς του Μπακαρί Χέντερσον, τους οποίους θα συνοδεύουν και Αμερικανοί δικηγόροι από γραφείο του Μανχάταν που υπερασπίζονται αφιλοκερδώς την οικογένεια καθώς έχουν ακτιβιστική δράση κατά των φυλετικών διακρίσεων. Ωστόσο, την οικογένεια θα εκπροσωπεί στο δικαστήριο ο δικηγόρος Αθηνών, Ανδρέας Πάτσης.

Οι γονείς του Τεξανού φοιτητή υποστηρίζουν ότι ο φόνος του γιού τους, είχε φυλετικά κίνητρα «επειδή ήταν μαύρος» και απευθύνουν έκκληση στις Ελληνικές δικαστικές αρχές «να αποδοθεί δικαιοσύνη» για το άδικο τέλος του.

Η δίκη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών αρχών, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ως παρατηρητής θα παρευρίσκεται μέχρι και η γενική πρόξενος των ΗΠΑ.