Στο ακροατήριο η υπεξαίρεση από τα ταμεία του καρναβαλικού οργανισμού το 2013

Στο ακροατήριο είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί σήμερα η υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του καρναβαλικού οργανισμού ποσού που ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ, και αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Υπόλογο απέναντι στο νόμο είναι πρώην στέλεχος του σχήματος εναντίον του οποίου κινήθηκε η διοίκηση της κοινωφελούς επιχείρησης Πατρινό Καρναβάλι.

Το θέμα απασχόλησε έκτακτα το διοικητικό συμβούλιο του κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης στην τελευταία συνεδρίασή του, προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση και να αναθέσει σε δικηγόρο να εκπροσωπήσει το φορέα στην ποινική δίκη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

Ο δικηγόρος θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για υπεξαίρεση στην υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα, συνολικά άνω των 30.000,00 ευρώ, που τέλεσε σε βάρος του φορέα, με ρητή επιφύλαξη διεκδίκησης μεγαλυτέρου ποσού ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών δικαστηρίων.

Τα απόνερα της υπόθεσης ταλαιπώρησαν τη δημοτική επιχείρηση για μεγάλο διάστημα, αναπαράγοντας ένα κλίμα εσωστρέφειας και καχυποψίας που έφερε σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση το προσωπικό και τους εξωτερικούς συνεργάτες της δημοτικής επιχείρησης.

Σε πολιτικό επίπεδο το στέλεχος είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από τη θέση του μετά τον σάλο που προκλήθηκε, αν και η τότε δημοτική αρχή υποστήριζε ότι δεν υπήρχε πολιτικό θέμα.

Θυμίζουμε ότι το έλλειμμα είχε αποκαλυφθεί μέσα από την εξωθεσμική λειτουργία ταμείου του καρναβαλικού φορέα, σε χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στο δημοτικό κατάστημα της Μεσσάτιδας, ώστε να μην απειλείται αυτός από κατασχέσεις για οφειλές παλαιότερων προμηθευτών. Μετά το περιστατικό προέκυψε ότι δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία η συγκεκριμένη διαδικασία.

Οι πρώτες ενδείξεις κακοδιαχείρισης είχαν εμφανιστεί στις αρχές Καλοκαιριού του 2013. Το ζήτημα ανακινήθηκε για τα καλά στα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, όταν ορισμένες οικονομικές υποχρεώσεις του καρναβαλικού οργανισμού έγιναν πιεστικά απαιτητές.

Εξωτερικός συνεργάτης του φορέα φέρεται να αντιλήφθηκε το έλλειμμα και να ενημέρωσε για το θέμα υψηλόβαθμο δημοτικό παράγοντα.

Τα χρήματα που έλειπαν δεν επέστρεψαν στο ταμείο και το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες αργότερα. Των αποκαλύψεων ακολούθησε η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη, η οποία έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθεί στο ακροατήριο.