Στην τελική ευθεία για το open mall – Το όραμα του Εμπορικού Συλλόγου

Το πρώτο open mall της Πάτρας είναι στα σκαριά και το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία με τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Δήμο που το έχουν αναλάβει από κοινού να τρέχουν τις διαδικασίες για να το προωθήσουν. Πρόκειται για την αναδιαμόρφωση – ανακαίνιση της οδού Κωνσταντινουπόλεως και ενός κομματιού της Κορίνθου.

To έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εφόσον υλοποιηθεί θα μιλάμε για την πραγματοποίηση ενός οράματος για τον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να πούμε ότι τα open mall ως ιδέα ξεκίνησαν από τους εμπόρους της Πάτρας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των κλειστών αγορών και κυρίως των πολυεθνικών εταιρειών. Καιρός λοιπόν είναι να γίνει από ιδέα πράξη και στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και τον πλήρη εκσυγχρονισμό της επικράτειας του open mall με την τοποθέτηση έξυπνων στάσεων, έξυπνων παγκακιών, ανακαίνιση των πεζοδρομίων, φωτισμό τύπου led και πολλές ακόμα σύγχρονες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την όψη της Κωνσταντινουπόλεως.

Από πλευράς εμπορικών καταστημάτων το ανοικτό κέντρο εμπορίου που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Πάτρα θα αλλάξει την πρόσοψη των μαγαζιών, με σκοπό να υπάρχει μία ομοιομορφία που θα αναδεικνύει το έργο, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την περιοχή.

Δημοπράτηση σε δύο μέρη

Το έργο θα δημοπρατηθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο κομμάτι των παρεμβάσεων στην περιοχή αναλαμβάνει ο δήμος.  Το δεύτερο κομμάτι που έχει να κάνει με τις πρόσοψη των καταστημάτων το αναλαμβάνει ο Εμπορικός Σύλλογος σε ξεχωριστό διαγωνισμό που θα γίνει.

Οι μελέτες δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει όμως σε επίπεδο  προμελετών και εκθέσεων το έργο του ανοικτού κέντρου εμπορίου που πρόκειται να γίνει στην Πάτρα είχε κερδίσει τις εντυπώσεις, με τον φάκελο που είχε καταθέσει η αχαϊκή πρωτεύουσα στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίζεται ο πιο ολοκληρωμένος και να παίρνει το πρώτο βραβείο από όλες τις αντίστοιχες  προτάσεις που είχαν κατατεθεί από άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

«Είναι ένα project που ο Εμπορικός Σύλλογος έχει δουλέψει για πολλά χρόνια και μέσα από την δουλειά αυτή το έργο κατέστη ώριμο για να γίνει στην Πάτρα και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ» τονίζει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος.

«Πιστεύουμε ότι με την συνεργασία που έχουμε κτίσει με τον Δήμο το ανοικτό κέντρο εμπορίου που θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινουπόλεως θα είναι ένα από τα καλύτερα που θα έχουν γίνει και δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά του εξωτερικού, παρέχοντας έξυπνες, σύγχρονες και μοντέρνες υπηρεσίες και δίνοντας μία άλλη πνοή στην εμπορική αγορά της Πάτρας».

Επέκταση της αγοράς του κέντρου

Η οδός Κωνσταντινουπόλεως είναι δίπλα από το ιστορικό κέντρο της Πάτρας και την εμπορική αγορά της. Το open mall που θα γίνει εκεί εκτός από το τι θα αναβαθμίσει την περιοχή θα δώσει την δυνατότητα στην εμπορική αγορά του κέντρου να επεκταθεί  και έτσι μέσω αυτού να βοηθηθούν και άλλα εμπορικά καταστήματα που είναι εκτός της περιοχής.

«Πιστεύουμε ότι το open mall θα τονώσει την γενικότερη εμπορική αγορά της Πάτρας και δεν θα είναι ένα έργο που θα αφορά απλά και μόνο μία γειτονιά» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος. Τα παραδείγματα αντίστοιχων έργων που έρχονται από το εξωτερικό δείχνουν ότι τα ανοικτά κέντρα εμπορίου έχουν ενισχύσει το σύνολο της κάθε τοπικής αγοράς.

Στην πράξη, πέρα από την αισθητική ανάδειξη της κάθε περιοχής και τον εκσυγχρονισμό της, τα open mall, ενισχύουν την εξωστρέφεια της αγοράς και τονώνουν το σύνολο της εμπορικής κίνησης.

«Μέσω του ανοικτού κέντρου εμπορίου η αγορά της Πάτρας θα αποκτήσει μία επιπλέον δυναμική. Θα γίνονται προσφορές σε είδη, θα υπάρχουν μπόνους για τον καταναλωτή, εκπτώσεις και δώρα σε συνεργασία που θα έχουν τα καταστήματα μέλη του και το κυριότερη θα γίνονται διάφορα happenings και εκδηλώσεις, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συνδυάσει μαζί με τα ψώνια του, την αναψυχή και την ψυχαγωγία του».

Θα προσφέρει, δηλαδή, ένα ξεχωριστό πακέτο υπηρεσιών που δεν μπορούν να προσφέρουν από μόνο τους τα εμπορικά καταστήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έτσι το open mall θα μπορέσει σταδιακά να λειτουργήσει και αντισταθμιστικά στις πολυεθνικές εταιρείες και στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Ξεκίνημα το καλοκαίρι του 2021

 

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εφόσον όλα πάνε καλά και τρέξουν οι διαδικασίες με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί το καλοκαίρι του 2021. Μέλη του θα μπορούν να γίνονται σε πρώτη φάση όλα τα εμπορικά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του, ενώ σε ένα δεύτερο στάδιο στην λίστα των μελών του θα έχουν την δυνατότητα να μπουν και άλλα μαγαζιά της Πάτρας.

Στόχος ένας open mall σε κάθε γειτονιά

 Ο στόχος, άλλωστε, του Εμπορικού Συλλόγου, είναι μακροπρόθεσμος και για αυτό από την αρχή μιλήσαμε για το πρώτο open mall της Πάτρας. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε σταδιακά την κάθε εμπορική αγορά της πόλης σε ένα ξεχωριστό open mall, το καθένα από αυτά να έχει την δική του όψη και τον δικό του χαρακτήρα αισθητικά» τονίζει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος και συνεχίζει αναλύοντας το όραμα του Εμπορικού Συλλόγου.

«Στόχος μας είναι σιγά – σιγά η κάθε γειτονιά της Πάτρας να αποτελέσει ένα ξεχωριστό ανοικτό κέντρο εμπορίου, να αναδιαμορφωθεί και να ανακαινιστεί, δηλαδή μέσα από αυτό το πρόγραμμα, αλλά και να «ντυθεί» εμπορικά, προσελκύοντας επισκέπτες και τουρίστες αποτελώντας από μόνο του ένα σημείο αναφοράς που θα φιλοξενεί και θα οργανώνει τις δικές του εκδηλώσεις και δράσεις.

Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια στιγμή το σύνολο της εμπορικής αγοράς της Πάτρας, από το κέντρο έως και τις παράπλευρες αγορές της, ένα ενιαίο ανοικτό κέντρο εμπορίου, δίνοντας την δυνατότητα ταυτόχρονα στην κάθε γειτονιά να διατηρεί τον δικό της εμπορικό χαρακτήρα».

Η πρώτη πράξη

Η πρώτη πράξη έγινε και αφορά το διαγωνισμό υποέργου με διεξαγωγή ανοικτής ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Το υποέργο έχει να κάνει με ανακατασκευή πεζοδρομίων σε όλο το μήκος του δρόμου, από το ύψος της Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Καρόλου.

Κ.Α.

(από εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση")