Στην αναμονή μέχρι νεωτέρας Δήμος και Εστίαση για τους χώρους που θα παραχωρηθούν

Το θέμα της διάθεσης των κοινόχρηστων χώρων, πλατειών κα πεζοδρόμων στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, παίρνει πλέον ζωτική σημασία για τον κλάδο.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με τους κανόνες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όταν ανοίξουν τα καταστήματα (1 Ιουνίου με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα) θα μπορούν να δουλέψουν μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους, με τους πάγκους και τα τραπεζοκαθίσματα.

Οι εσωτερικοί χώροι θα είναι κλειστοί ενώ και στους εξωτερικούς χώρους οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων, θα είναι δύο μέτρα απόσταση το ένα από το άλλο, με τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι.

Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει ένα μαγαζί να είναι βιώσιμο θα πρέπει να έχει περισσότερο χώρο και να βάλει περισσότερα τραπέζια, άρα να του δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία από τον Δήμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας βρίσκεται σε συζητήσεις με το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ για το θέμα και αναμένουν, για να τελεσιδικήσουν, τους όρους που θα θέσει η κυβέρνηση και  θα ισχύσουν για όλο τον κλάδο της εστίασης σε όλη τη χώρα.

Ο Δήμος Πατρέων έχει εκφράσει από την αρχή την διάθεση του να διευκολύνει τα καταστήματα και τους επαγγελματίες. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τον κλάδο και προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουν οι συζητήσεις μας με τον προεδρείο του συλλόγου για να καταρτίσουμε φόρμουλα της κατανομής των τραπεζοκαθισμάτων» τονίζει ο κ. Πλέσσας.

«Γνωρίζουμε ότι ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί βαριά και η σκέψη μας είναι να διευκολύνουμε την κατάσταση και να βοηθήσουμε τα μαγαζιά να μείνουν όρθια» δηλώνει. Ωστόσο,  ξεκαθαρίζει ο ότι «οι διευκολύνσεις μας αυτές δεν θα είναι εις βάρος της πρόσβασης των υπολοίπων πολιτών και των συνάνθρωπων μας με κινητικά προβλήματα αφού θα πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο».

«Θα είναι μια σημαντική ανάσα να παραχωρηθούν μεγαλύτεροι χώροι στα μαγαζιά και θα βοηθήσει την εστίαση που έχει έρθει στο χείλος του γκρεμού» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου.

«Περιμένουμε την κανονιστική της κυβέρνησης και θα βαδίσουμε με βάση τις οδηγίες των ειδικών». Πάντως, στην φόρμουλα που ετοιμάζει ο Δήμος από κοινού με τον ΣΚΕΑΝΑ περιμένοντας τις προτάσεις του τελευταίου αναμένεται να ληφθούν υπόψη οι ιδιομορφίες της κάθε περιοχής της Πάτρας, έτσι ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα να λειτουργήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος στο διάστημα της πανδημίας έχει απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη τους επαγγελματίες της εστίασης για όσο καιρό είναι τα καταστήματα τους κλειστά, αλλά και τους μισθωτές του από την πληρωμή ενοικίων στα μαγαζιά που νοικιάζουν.

Μάλιστα υπάρχει η διάθεση για ελαφρύνσεις στην εστίαση στο θέμα των δημοτικών τελών και όταν τα μαγαζιά ανοίξουν, στο μέτρο βέβαια του δυνατού. «Το σύνολο των πακέτων που ανακοινώσαμε στο δημοτικό συμβούλιο για την κρίση που έφερε στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της περιοχής φτάνει ήδη τα 5.000.000 ευρώ» σχολιάζει στο  ο κ. Πλέσσας.

Κ.Α.

( από την εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση").