Σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης η Αχαΐα

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η χώρα στη γενικευμένη χρήση μάσκας, ειδικά σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές όπως η Αττική, καθώς παρά τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, ο κοροναϊός εξαπλώνεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε αυτή τη φάση έχει σταθεροποιηθεί στα 400 ημερησίως, με τα μισά ή και περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική. Το λεκανοπέδιο όπως και αρκετές περιοχές της χώρας -τελευταίες η Αχαΐα, τα Ιωάννινα και η Κοζάνη– βρίσκονται σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης, ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού που έχουν κηρύξει οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Ειδικά για την Αττική, πάντως, θετικό θεωρείται το γεγονός πως καταγράφεται σταθερά ανοδική τάση αλλά όχι εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Kαι μπορεί τα κρούσματα να έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι βρίσκονται σε επίπεδα Απριλίου! Οι 91 διασωληνωμένοι ασθενείς που καταγράφηκαν στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, είναι μόλις 2 λιγότεροι από τον αριθμό των 93 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί στις 5 Απριλίου 2020 – μια από τις χειρότερες μέρες όσον αφορά στις νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Επίσης, ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας παραπέμπει σε εκείνη την περίοδο. Τις πρώτες ημέρες του περασμένου Απριλίου αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο. Ενδεικτικό της επίπτωσης που έχει ο κοροναϊός σε αυτή τη φάση είναι ότι έχουν καταλήξει 39 άνθρωποι μέσα στις πρώτες 8 ημέρες του Οκτωβρίου.