Ποινές κάθαρσης στο Φαρ - Ουέστ της Ζακύνθου

Με πολυετείς ποινές κάθειρξης, έπεσε χθες η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση της ληστείας σε βάρος του γνωστού επιχειρηματία της Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, που είχε σημειωθεί στις 19 Απριλίου 2016, με λεία ποσό άνω των 500.000 ευρώ.

Μετά από πολλές συνεδριάσεις, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών καταδίκασε χθες έναν αλλοδαπό υπήκοο, σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για την πράξη της ληστείας, καθώς και σε φυλάκιση ενός έτους κατά συγχώνευση για πρόκληση σωματικής βλάβης στο θύμα.

Ακόμα, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, πρώην αστυνομικό με ειδικό ρόλο στη δημόσια ασφάλεια του νησιού ως ηθικό αυτουργό της υπόθεσης, δεχόμενο ότι αυτός οργάνωσε, μεθόδευσε και εκτέλεσε το σχέδιο της ληστείας του επιχειρηματία.

Πρόκειται για την ανώτερη ποινή που προβλέπεται για ληστεία, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε για την ουσία της υπόθεσης, η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε αρχικά 19 χρόνια κάθειρξη για τον ληστή και 20 χρόνια για τον ηθικό αυτουργό.

ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ

Σημειώνεται ότι, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό για τους δύο κατηγορούμενους, αλλά ούτε έκανε δεκτό και το αίτημα αναστολής της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης σε δεύτερο βαθμό, αφαιρώντας και από τους δύο τα πολιτικά δικαιώματα για πέντε χρόνια.

Να σημειωθεί ότι, ο αποταχθείς αστυνομικός που είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου, δεν παραβρέθηκε χθες στο δικαστήριο για να απολογηθεί, καθώς με έγγραφη επιστολή του, ενημέρωνε ότι ήταν άρρωστος.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του, ζήτησαν διακοπή της δίκης, αίτημα το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου και την επιβολή της ποινής, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόδωρος Χρονόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Θεωρώ ότι είναι μια απόλυτα δίκαιη απόφαση και επιβεβαιώθηκε από ένα πλήθος στοιχείων της δικογραφίας. Αυτό που συνέβη όμως, μας αφήνει μια θλίψη, διότι δεν είναι μόνο ότι έγινε μια ληστεία μέρα μεσημέρι μέσα στη Ζάκυνθο, την οποία οργάνωσε και κατηύθυνε αστυνομικός, αλλά, ταυτόχρονα αρκετοί συνάδελφοί του, κάλυψαν το συμβάν".

ΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο κ. Χρονόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε μερικά αποκαλυπτικά στοιχεία της υπόθεσης:

>Οχημα διαφυγής του δράστη, ήταν αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος αστυνόμος. Αυτό το αυτοκίνητο, το οδηγούσε ο ίδιος.

>Τα στοιχεία του οχήματος, δόθηκαν στις εποχούμενες περιπολίες εκείνη την στιγμή και κανένας από τους αστυνομικούς δεν σκέφτηκε, ούτε βέβαια ο ίδιος ο κατηγορούμενος, να πάρουν το όχημα και να το δώσουν για εργαστηριακό έλεγχο (αποτυπώματα, DNA) και να εξιχνιαστεί άμεσα η ληστεία. Αντίθετα, το όχημα παρουσιάστηκε μετά από μήνες αφού είχε απολυμανθεί.

>Χάρη στις πρωτοβουλίες του θύματος, με την επιμονή του και σε καθεστώς φόβου και απειλών, βγήκε βούλευμα, ώστε ο ανακριτής να διατάξει άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου.

>Στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αποδείχθηκε το εξής φοβερό και μοναδικό στα εγκληματολογικά χρονικά: Την ημέρα της ληστείας, από τις 10 το πρωί που ο κατηγορούμενος αστυνομικός και ένας ακόμα συνάδελφός του, είδαν την τσάντα του Αρετάκη γεμάτη με 500άρικα, πραγματοποίησε 123 τηλεφωνικές κλήσεις, εκ των οποίων 25 κλήσεις στον ληστή και 21 κλήσεις σε κάποιον ακόμα, που αργότερα ταυτοποιήθηκε ότι ήταν ο θανατωθείς τον Αύγουστο του 2017, Γεώργιος Σαρακίνης.

Από αυτό το στοιχείο, προέκυψε ότι ο αστυνομικός και ο Σαρακίνης οργάνωσαν την ληστεία και έστειλαν τον αλλοδαπό δράστη, ο οποίος χτύπησε τον Αρετάκη και του άρπαξε την δερμάτινη τσάντα με τα χρήματα.

Ο κ. Χρονόπουλος, τόνισε ακόμα ότι η περιβόητη υπόθεση της Ζακύνθου δεν τελείωσε εδώ, διότι με μηνυτήριες αναφορές του παθόντος Νικήτα Αρετάκη, εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που διαχώρισε τη δικογραφία, για δέκα ακόμα αστυνομικούς που κατηγορούνται για τις κακουργηματικές πράξεις της παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας, διότι συγκάλυψαν την υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Χρονόπουλος, ότι την προανάκριση της ληστείας, είχε αναλάβει ο άνθρωπος ο οποίος... καταδικάστηκε χθες σε 20ετή κάθειρξη.

Ακόμα, το καπέλο του δράστη, που έτρεχε ιδρωμένος γιατί τον κυνηγούσαν, και το βρήκε μια γυναίκα που το έδωσε σε κάποιον αστυνομικό, κατά τον εργαστηριακό έλεγχο βρέθηκε απολύτως καθαρό από γενετικό υλικό, γιατί αντικαταστάθηκε με άλλο καινούργιο!

«Αυτά είναι φοβερά πράγματα, καταδεικνύουν ένα καθεστώς απαράδεκτο και εγκληματικό στις αστυνομικές αρχές της Ζακύνθου εκείνη την περίοδο και βέβαια δεν είναι τυχαίο που και ο αστυνομικός διευθυντής δεν προήχθη, αλλά αποτάχθηκε το καλοκαίρι εκείνο.

Σας πληροφορώ λοιπόν ότι συνεχίζεται η ιστορία, με προκαταρκτική εξέταση κατά συγκεκριμένων αστυνομικών και Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Οσον αφορά στον αστυνομικό που καταδικάστηκε, έχει αποταχθεί με απόφαση που επικύρωσε και ο αστυνομικός διευθυντής Ιονίων Νήσων, πληρώνοντας τα επιτίμια μιας εγκληματικής συμπεριφοράς.

«Σήμερα, η δικαιοσύνη λειτούργησε απόλυτα και αυτό οφείλεται στην μεγάλη προσπάθεια του κ. Αρετάκη που με συνεχή υπομνήματα και άρση απορρήτου, κ.λπ., κατάφερε να δώσει την διάσταση που πρέπει στην ποινική διαδικασία.

Πιστεύω ότι η απόφαση ήταν απόλυτα, μα απόλυτα αιτιολογημένη και βέβαια, κατάληξη μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών» είπε ο κ. Χρονόπουλος.